Közeledik a szeretet ünnepe, még egy utolsó vásárlási-takarítási-főzési hajrá, aztán 24-én este minden elcsendesedik és a hajtás helyét átveszi lassan a meghittség.

Ilyenkor csak szívmelengető történeteknek van helye: karácsonyi filmek, karácsonyi mesék, történetek a szeretetről és a barátságról.
Engedd meg, hogy én is hozzájáruljak ehhez a hangulathoz az idei év egyik legmeghatóbb történetével, ami rendhagyó módon nem a szeretetről, hanem a hazatérésről szól…

Megbízást kaptam egy lakás eladására. Ez nem meglepő, sőt, kifejezetten mindennapi eset.
Abban sem volt semmi rendkívüli, hogy a tulajdonos azt kérte; csak a környéket nevezzük meg, a lakás pontos címét kezeljük diszkréten.
A szokott módon körbejártam az ingatlant, megbeszéltük a hirdetés részleteit, elkészítettem a képeket, megírtam a hirdetés szövegét és feltettem a lakást az internetre, ahogy máskor is szoktam.

Hamarosan jöttek az érdeklődők, egyik a másik után, a legtöbben Magyarországról, de volt egy idős úr is, aki Ausztráliából telefonált. (Önmagában ez sem lepett volna meg; ügyfeleim között sok külföldi akad).

– Jó napot kívánok, az XY ingatlan hirdetése miatt hívom. Meg tudná mondani, hogy pontosan hol található ez a lakás?
– Sajnálom, de ezt az adatot csak a megtekintés során tudom kiadni, ügyfelem diszkréciót kért. 
– Értem. Én azért megpróbálkoznék vele a képek alapján: az X utcában van?
– Igen, eltalálta.
– Y szám?
– Igen.
– 3. emelet?
– Igen, honnan tudja?
– Szélső lakás?
– Talált!
– Ugye jól látom, hogy az ablakai az utcára néznek?
– Igen uram. Ön meglepően sokat tud erről a lakásról. Ezt mind a képek alapján találta ki?
– Nem egészen. Szeretném megvenni a lakást.
– Azért először ajánlanám, hogy nézze meg, ne csak a fényképek alapján döntsön!
– Nézze hölgyem, én jelenleg Ausztráliában élek, innen telefonálok Önnek. Biztosíthatom, hogy a lakás megnézése nélkül is megvásárolom, sőt, hamarosan hazaköltözöm Magyarországra, és szeretném, ha ebben a lakásban kezdhetném újra az életemet.
– Értem uram, természetesen akkor elindítom az eladási procedúrát. De kérem, árulja el nekem, mert kilyukad az oldalam: honnan tud ennyit a lakásról? Miért akarja látatlanban is megvenni?

(pár másodperc csend, majd az úr meghatottan meséli)

– Ebben a lakásban nőttem fel. 1956-ban innen disszidáltam könnyek között, ezt a lakást és ezt az életet hagytam hátra Magyarországon, amikor úgy döntöttem, hogy nekem a továbbiakban nincs ott helyem.
50 éve Ausztráliában élek, de hamarosan nyugdíjba vonulok és a karácsonyt már szeretném az én régi, kedves lakásomban tölteni – régi barátaim, szeretteim körében, ha újra megtalálnám őket…

Számomra ez volt 2014 egyik legmeghatóbb pillanata és úgy gondolom, hogy ez az idős úr a legszebb karácsonyi ajándékot kapta az élettől; végre nyugodtan, békésen visszatérhet oda, ahonnan egyszer el kellett mennie.

Ezzel a történettel kívánok minden olvasónak meghitt, békés, szeretetteli karácsonyt!

Ha 2015-ben te is el szeretnéd adni a lakásod, és elhatároztad, hogy gyorsan, profi szakember segítségével értékesíted az ingatlanodat, tőlünk is kérhetsz tanácsot. ☺

☞ Itt érsz el bennünket. ☜