Úgy döntöttél, hogy eladod a lakásodat az új esztendőben?
Vagy már tavaly elkezdted hirdetni, de még nem került elő az álomvevő?
Mik az esélyeid 2015-ben?

Mire kell odafigyelni, ha idén tényleg el akarod adni a lakásodat?

Új év, új lehetőségek. Még szinte alig múlt el a szilveszter éjfél, máris megszaporodtak a levelek a postaládámban: „Edit, vágjunk bele! Segíts, hogy 2015-ben eladhassam a lakásomat!”

Összegyűjtöttem az ingatlanpiac újdonságait, néhány változást, ami téged is érinthet, ha eladósorban van az ingatlanod.

Az egyik legfontosabb változás az állandó fejlődés, avagy az ingatlanpiac már 2014 második felétől rohamosan élénkül, és ez a tendencia várható 2015-re is. Ha még egyszer azt mondja neked valaki, hogy az ingatlanpiac „halott”, „áll”, és esélytelen, hogy megszabadulj a lakásodtól, hessegesd el a károgót!
Egyre nagyobb a kereslet, egyre nagyobb a vásárlóképes és vásárolni akaró közönség és mennek feljebb az árak. Már több olyat is tapasztaltam, hogy a vevők nem alkudoztak, hanem egyenesen licitáltak egy-egy jobb ingatlanra.

A 2008-as gazdasági recesszió hatására valóban leült egy időre az ingatlanpiac, de ennek csak anyagi okai voltak.
Ettől függetlenül, az elmúlt 7 évben is több családdal előfordult, hogy új családtag érkezett, vagy éppen kirepültek a gyerekek, örököltek ingatlanokat, vagy összeköltöztek.
Ám ebben az időszakban a gazdasági problémák miatt visszafogták az emberek a költekezést, ezeket az eseményeket nem követte a szokásos lakáseladási láz.
Akik az elmúlt 7 évben nem vettek ingatlant, azok most térnek vissza a piacra! Ezeknek az elmaradt tranzakcióknak a hatását érezhetjük már most is.

Bár ez a cikk a jövőről szól, érdekes egy kicsit visszatekinteni a múltba, azaz az elmúlt 7 évre.
Igaz, hogy a gazdasági válság megnehezítette az ingatlanok adás-vételének helyzetét, de hosszú távon igazából nem ártott a piacnak, sőt!
Megtisztította az ingatlanpiacot, az irreálisan olcsó(nak látszó) hitelek eltűnésével távoztak az irreálisan magas árak is, ahogy a komolytalan, felelőtlen vevők is kiestek a rostán.
A mostani vásárlók sokkal tudatosabban és felelősségteljesebben döntenek a lakások sorsáról, nem ugranak bele olyan hitelekbe, amiket később talán nem tudnak fizetni – éppen ezért nem is vesznek olyan áron lakást, ami nem éri meg nekik.

Sajnos sok embernek saját vagyona elvesztésén kellett megtapasztalnia azt, hogy felelőtlenül nem lehet ingatlant vásárolni…

Mentjük az adósokat?

Nem meglepő, hogy 2013-2014-ben rengeteg hitellel terhelt lakást lehetett találni a piacon, majd amikor felröppentek a hírek az adósok mentéséről, akkor ezeknek hirtelen visszaesett a száma. Úgy gondolom azonban, hogy 2015-ben ezek a hiteles ingatlanok vissza fognak szivárogni az ingatlanpiacra.

Ha most veszel lakást, akkor ne csak a vételárat nézd meg, hanem tájékozódj a hozzá tartozó esetleges hitelkonstrukcióról is, nehogy meglepetések érjenek!

Milyen lakásokat lehet majd a legkönnyebben eladni 2015-ben?

Megdörzsölöm a jósgömböm, és azt mondom, hogy 2015-ben is folytatódik a 2014-es trend: Budapesten még mindig a kis lakások a legkelendőbbek, amelyeket általában befektetési céllal vásárolnak. Köszönhetően az alacsony bankbetéti kamatoknak, jelenleg sokkal jövedelmezőbb venni egy lakást és kiadni egy egyetemistának, párnak, vagy akár hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon állomásozó külföldieknek, mintha bankban kötné le az ember a pénzét.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak a kis, belvárosi lakások lennének eladhatók; megfelelő árképzéssel és szakértői segítséggel, 2015-ben is szinte bármilyen ingatlant lehet értékesíteni!