A Vevő 3 kérdése, amit muszáj megválaszolnod

1. Milyen a környék?

A Vevőknek nagyon fontos kérdés, hogy milyen a lakás/ház környezete? Vannak-e parkok, fák, infrastrukturális ellátottság, milyen a tömegközlekedés, az éjszakai járatok?

Várható-e fejlesztés, javítás, esetleg területrendezés a lakás környékén? Újraaszfaltozzák jövőre az utakat? Befásítják a járdaszéleket? Új parkokat és játszótereket építenek?

Ezekre mind válaszolni tudsz, ha elkéred az önkormányzatodtól a település / kerület szabályozási tervének másolatát. Ezt teljesen ingyen kiadják, letöltheted a honlapjukról vagy személyesen bemehetsz az önkormányzatba.

2. Kik lesznek a szomszédok?

Mindenkit érdekel, hogy kik lesznek a szomszédai, illetve anyagilag hogy áll a ház.
Ezek olyan tényezők, amiket a tulajdonos egyedül nagyon nehezen tud megváltoztatni.

Nézzünk egy példát:

A házban él egy kevésbé rendszerető, de annál nagyobb hangú és folyamatosan bulizó fiatal pár. A bulik hangosak, utána pedig kipakolják a körfolyosóra az üres üvegeket és pizzás dobozokat. És még a közös költséget sem fizetik.

Ezen az életmódon az új szomszédként érkező Vevő biztosan nem, vagy csak nagyon csekély mértékben fog tudni módosítani.

A másik fontos információ a társasház gazdálkodása.

Az Vevőnek nagyon fontos, hogy a házban rendesen fizetik-e a közös költséget és felújítási alapot, illetve a javításokat és felújításokat megszavazzák-e az ott lakók.

Ha ezeket az információkat el tudod mondani a Vevődnek, akkor felkészültnek fog látni és megkapod a bizalmát is. Látni fogja, hogy nincs pusmus és tényleg mindenről tájékoztatod.

Ezen tájékoztatókat (társasházi éves pénzügyi terv, társasházi közgyűlés határozata) a társasház közös képviselete rendszeresen megküldi. Ha mégsem találod, kérj egy másolatot a közös képviselődtől.

3. A klasszikus kérdés: Tud nekem bővebbet mondani az ingatlanról?

Hogyne tudnál… hiszen Te vagy a tulajdonos! Nálad többet senki nem tud a saját lakásodról.

Szóval mik a legfontosabb tulajdonságai az ingatlannak?

Az alapadatokon túl (méret, emelet, nézet, tájolás, szobák száma, környék) rengeteg olyan adottságra kíváncsiak a Vevők, amikre kizárólag Te fogsz tudni választ adni.

– Mikor költöztetek a lakásba?
– Milyen felújítási munkálatok voltak a lakáson?
– Mikor cseréltetek utoljára a víz, gáz és elektromos vezetékeket?
– Milyen fűtési rendszerrel biztosítják a meleget, milyen eszköz adja a melegvizet?

Írj össze minden fontos információt, hogyha elhangzik a kérdés, frappánsan, összeszedetten tudj válaszolni!

Ha azonnal hiteles és részletes választ tudsz adni a Vevőnek, akkor megszerzed a bizalmát.

De ami még ennél is fontosabb: a Vevő akár azonnal el tudja dönteni, hogy megveszi a Te lakásod, hiszen minden információ a rendelkezésére áll a döntés meghozatalához!

A következő anyagban olyan fogalmak magyarázatát küldöm el Neked, amelyek a profi ingatlaneladás alapkövét jelentik és amelyek ismerete nélkül lakásodat tévesen pozicionálhatod!

Ez a tévedés pedig akár több százezer forint veszteséggel is járhat!

Addig is sikeres megvalósítást kívánok!

Edit

 

Ui.: Ismered azt a 10 lépést, amellyel felkészülhetsz az ingatlaneladásra? Ezt és még sok minden mást tudhatsz meg A sikeres ingatlaneladás kézikönyve című könyvből. Kattints ide és nézd meg a tartalmát!