Az ingatlanossal kötött kizárólagos szerződést sokan a legnagyobb átverésnek tartják: ez az igazi mumus,

„A dolog, amivel csak rosszul lehet járni”.

De most összeszedtem neked 4+1 indokot arra, miért is jó NEKED az ingatlanossal kötött kizárólagos szerződés.

A kizárólagos szerződés azt jelenti, hogy elköteleződsz egy ingatlanos mellett, csakis ő adhatja el a lakásodat.
Senki más.
Sem te, sem a párod, sem egy másik ingatlanos.
Szigorú monogámia van.
Ha mégis más úton-módon kel el a lakás, az ingatlanosnak ugyanúgy jár a jutalék, mintha ő értékesítette volna az ingatlant, hiszen (optimális esetben) ez az ő munkáját nem könnyítette meg, ő pont ugyanannyit dolgozott vele.

Ez a lehetőség valóban elég ijesztőnek tűnik. Sokan attól tartanak, hogy az ingatlanos semmit sem csinál hónapokig, majd a kizárólagosságra hivatkozva elkéri a jutalékot, amikor te nagy nehezen, teljesen egyedül eladtad a lakásod.
Ha rosszul választasz ingatlanost, akkor ez a félelem nem teljesen alaptalan. Sajnos a mi szakmánkban is vannak kontárok, akik rontják az összes ingatlanos megítélését…

Ám ha körültekintően választod meg, hogy kivel szerződsz, akkor a kizárólagossággal még nyerhetsz is!

4+1 indok, amiért jó neked a kizárólagos szerződés:

  1.  Itt  már írtam arról, hogy miért nem érdemes megcsalnod az ingatlanosodat. Súlyos százezreidbe vagy akár millióidba kerülhet egy ilyen félrelépés. Ha kizárólagos szerződést kötsz, akkor ez a probléma fel sem merülhet! Nem neked kell fejben tartanod, hogy melyik ingatlanos hány érdeklődőt hozott, és vajon az érdeklődők milyen kapcsolatban állnak egymással.
  2. Sok ingatlanszakértőnél – köztük nálam is – alacsonyabb a jutalék, ha kizárólagos szerződést kötsz.
    Ez bizalmi kérdés. Mindent megteszek azért, hogy a lakásodat a lehető leghamarabb, a lehető legjobb áron értékesítsem. Ez önmagában is kemény munka, de ha közben még konkurenciát is gerjesztesz nekem, csak megnehezíted a helyzetet és mindketten rosszul járunk. Ezért a kizárólagos szerződést én alacsonyabb árral hálálom meg.
  3. Ebből következik, hogy ha nem kizárólagos szerződést kötsz, akkor magasabb lesz a jutalék. Ha én adom el a lakást, az többe kerül neked.
  4. Ha úgy döntesz, hogy szerződsz velem, de te is megpróbálkozol a lakás értékesítésével – például felteszed  néhány apróhirdető- vagy ingatlanközvetítő portálra  – akkor nem csak az én helyzetemet nehezíted meg, de magadnak is rettentő sok pluszmunkát csinálsz. 

+1: Nem szeretnélek lebeszélni arról, hogy megpróbáld magad értékesíteni a lakásodat, sőt! Még írtam is neked  egy hasznos könyvet , amelyből megtanulhatod az alapokat. Ha lelkes vagy, szeretsz tanulni és vonzanak a kihívások, akkor érdemes belevágnod, a könyvben minden segítséget megkapsz hozzá. ☺

De ha gyorsan, egyszerűen, a lehető legkevesebb ráfordítással akarod eladni az ingatlant, akkor inkább keress egy megbízható szakértőt és köss vele kizárólagos szerződést!

És még egy kis segítség neked: ☞ itt ☜ olvashatsz egy cikket arról, hogyan válaszd ki azt az egy ingatlanost, akiben érdemes megbízni!