Az ártárgyalás a lakáseladás egyik legmeghatározóbb és legizgalmasabb pontja. Sok áll vagy bukik azon, hogyan viselkedünk ebben a helyzetben, mi az, amit kihozunk belőle. Ha nem vagyunk tapasztalt tárgyalók, akkor akadhatnak problémáink.

Az alábbi öt tipp segít, hogy kicsit közelebb kerüljünk ehhez a világhoz.

Tehát, ártárgyalás. A pont, ahol remélhetőleg beérik a ☞ célcsoport kutatás ☜, a ☞ sok hirdetés ☜ és ☞ lakásmutatás ☜ gyümölcse. Álmainkban ez annyi, hogy a vevő annyira akarja a lakást, hogy a fele királyságát, meg a lányának a kezét is odaígéri nekünk, 10 tevével megfejelve, de hát ez nem egy tündérmese. De még lehet az, ha felkészültek vagyunk! Lássuk, mire érdemes figyelni!

 1. Soha ne kezd ártárgyalásba az első alkalommal!
  Rögtön az első mutatás után semmiképpen ne kezdj tárgyalásba. Akkor sem, ha az érdeklődőtől azonnal érkezik egy ajánlat. Mindenképpen köszönd meg, de egyelőre ne válaszolj. Érdemes hagyni, érni a dolgot magadban és a vevőben is!
 2. Csapatban jobb!
  Ne menj ártárgyalásra egyedül! Lehet, hogy magányos harcos vagy, de mindenképpen vigyél magaddal valakit: ez lehet barát, a társad, az ügyvéded, az ingatlanközvetítőd. Bárki! De a lehetőség szerint legyen veled valaki. Valaki, aki „kívülről” figyel. Egy ilyen tárgyaláskor ugyanis nem csak az a fontos, hogy mit mondanak, hanem a hogyan, a miként is. A kívülálló figyelheti a másik fél mozdulatait, arckifejezését, hanglejtését, amiből sok mindenre következtethettek!
 3. Nem a megegyezés jelenti a sikert!
  Nem biztos, sőt, inkább ritkább eset az, hogy az első alkalommal meg tudtok majd mindenben egyezni. De ne is ez legyen a cél! Már az is nagy eredmény, ha megismered, a másik pontosan mire vágyik, mit szeretne elérni, mi az, amiért erre szüksége van. Kitapasztalhatod, mire és hogyan reagál, vannak-e gyenge pontjai, mennyire kompromisszumképes. Ezekkel a tapasztalatokkal a hátad mögött sokkal jobban fel tudsz készülni a következő találkozóra.
 4. Az ajánlatot nézd, ne (csak) az árat!
  Hogy tessék? Hát az ajánlat nem egyenlő az árral? Naná, hogy nem! Az ajánlat többelemű: beletartozik a költözési idő, a fizetési ütemezés, a birtokbaadás időpontja, a hátrahagyott bútorok. Minden részletre figyelj, ne vakítson el „csak” egy jó ár. Írtam már korábban arról, hogyan „válassz” vevőt!
 5. Nem érthetsz mindenhez!
  Most talán magad is látod, hogy az ártárgyalás nem egy kellemes móka. Ahogyan az elején is írtam, valóban nagyon sok múlik rajta, és ha nincs tapasztalatod, nem tárgyalsz mindennap, de esetleg még sosem tetted, akkor nem ilyenkor célszerű belevágni! Akkor, amikor a legnagyobb vagyontárgyad kapcsán kell döntened. Hacsak nem szeretnél a lakáseladás előtt elvégezni egy többhónapos tárgyalástechnikai képzést, érdemes ezt szakemberre bíznod. Például egy ingatlanközvetítő segítségét igénybe venni, aki jó eséllyel egyetlen nap többet tárgyalt, mint ahányszor neked ilyen helyzetbe kellett kerülnöd.

Ha ártárgyalás előtt állsz, vagy még csak most vágsz bele a lakáseladásba, és szeretnéd, hogy a legjobb feltételekkel tudd eladni az ingatlan, akkor keress bátran! ☞ Kattints ☜, és írj nekem!