Sikerült eladni a lakást? Hurrá! ☞ Kifizettél minden kifizetendőt? ☜ Akkor nincs más hátra, mint kipakolni és elköltözni. Vigyázat, a költözés MINDIG stresszel jár!

Összeírtam neked pár pontban, hogy mire figyelj költözéskor, hogy kevesebbet idegeskedj, és gondtalanul élvezhesd az új otthonod.

A költözés az a folyamat, aminek az elején elkezdesz dobozolni, és úgy látod, hogy ez pikk-pakk meglesz, aztán a végén már csak zsákokba gyömöszölöd a dolgokat és úristen, harmadjára is fordulnia kell a teherautónak!

A költözés olyan esemény, amely során megtanulod, hogy egy egészen kicsi, 24 négyzetméteres lakásból is ki lehet pakolni annyi cuccot, ami megtölt 80+ négyzetmétert. És nem érted, hogyan tudtál ennyi holmival együtt élni! Rájössz, hogy az IKEA összes praktikája kismiska ahhoz a pakoláshoz képest, amit te eddig véghezvittél. Csak azt nem érted, hogy ez a sok cucc hogyan fog elférni az új lakásban…

És persze mindig kimarad valami. A költöztetők nem jönnek időben, vagy ha mégis, akkor te nem pakoltál még össze. Az új lakó egy hét múlva telefonál, hogy nem tudja kinyitni a garázst, esetleg otthagytál valami kínosat egy szekrény mélyén. Az új lakás rezsijét nem tudod elintézni, mert még a régi lakó nevére szól minden, és amikor átíratnád, kiderül, hogy van még némi felhalmozott tartozás…

Költözés 9 egyszerű lépésben:

Oké, a költözés soha nem egyszerű, de ez az ellenőrző lista segít neked abban, hogy egyszerűbben és gördülékenyebben menjen a dolog. Íme a költözés teendői pontokba, sorrendbe szedve:

  1. Adásvételi szerződés: Természetesen ez az első lépés: addig el ne kezdj dobozolni, amíg a szerződést alá nem írtátok és a szerződésben foglalt összeget meg nem kaptad! Különben könnyen úgy járhatsz, mint ☞ Krisztáék ☜. Természetesen az új lakás szerződése legalább ennyire fontos.
  2. Nullás igazolások: Időben szerezd be, és kérd el az új lakás igazolásait is! Ez biztosítja az összes érintett fél számára, hogy nem fognak meglepetésszerű csekkek érkezni.
  3. Dobozok: Régen egyszerű volt a dolog, mert bármelyik boltban szerezhettél egy tucat dobozt, de ma már a legtöbb helyen elszállítják őket, ahogy kiürültek. Most már a kínai piac a nyerő, ahol szívesen adnak, illetve sok háztartási/bútorboltban vásárolhatsz is költöztető dobozokat.Tipp: a ruhákat, textileket inkább zsákba tedd, így könnyebb lesz begyömöszölni őket az autóba!
  4. Pakolás: Erre nincs egységes szabály, ahány ház, annyi szokás. Van, aki arra esküszik, hogy előbb a nagy dolgokat kell eltenni, más szeret rögtön túlesni az apró csetreszek idegőrlő elcsomagolásán. Egy biztos: időben kezdj neki, mert mindig tovább tart, mint gondolnád!Találd meg a neked legmegfelelőbb stratégiát, és szelektálj kíméletlenül! Még így is túl sok cuccod marad.
  5. Ellenőrzés: Miután kipakoltál mindent, járd körbe még egyszer a lakást! ☞ Illik felsöpörni ☜, összeszedni a szétszóródott szemetet, de arra is figyelj, hogy az ingatlanban ne maradjon semmi, amit nem egyeztettetek a vevővel. Ne csak a lakásban járj körbe, de kukkants be a tárolóba, pincébe, garázsba, sufniba, minden helyiségbe és melléképületbe. Meglepődnél, ha tudnád, hányan felejtik el kipakolni például a pincét…
  6. Gyerek, háziállatok, egyéb élőlények: Bár evidens, hogy szeretteinket nem hagyjuk hátra, sokszor a nagy kavarodásban mégis a legfontosabbról feledkezünk meg. A legpraktikusabb, ha a gyereket a költözés idejére lepasszolod egy lelkes nagyszülőnek, és már az új lakásba érkezik, a cicát még a ramazuri előtt bezárod egy hordozóba. Ellenkező esetben a szobacicák elbújnak egy dobozba (és tuti, hogy abba, amelyikbe nem kellene), a kerti macskák pedig hajlamosak kámforrá válni, amikor meglátják a felfordulást. A kutyát kivételesen kösd meg, vagy zárd be egy szobába, hogy ne legyen láb alatt. A végén persze ők is érkezzenek meg az új lakásba!
  7. Birtokbaadás: Ez már a vége, a nyugisabb rész: jöhet az új lakó! Nézzétek át együtt az ingatlant még egyszer, készítsetek ☞ birtokbaadási jegyzőkönyvet. ☜
  8. Kulcsok: Természetes, hogy az ajtó kulcsát és a kapukódot átadtad, de ugye nem feledkezel meg a riasztó kódjáról, a postaládakulcsról, a garázsnyitóról és más egyebekről sem? Ne csak a kulcscsomódat add át, hanem az összes másolatot, tartalék kulcsot is, kérd vissza a szomszédtól vagy a nagymamától a saját példányát és azt is add oda a vevőnek.

Gratulálunk, túl vagy a költözésen! Nincs más hátra, mint kipakolni és birtokba venni új otthonod…