Mi az a birtokba adás?
Amikor megkapom a lakásom teljes vételárát és átadom a kulcsokat az új lakónak – gondolják sokan.

A helyzet ennél egy picit bonyolultabb, de szerencsére csak egy picit. ☺
Olvass tovább, és elárulom, hogy mik a teendőid a birtokbaadási folyamat során!

Miután átvettük, hogy ☞ mire kell költened, ha eladod a lakásod ☜, most beszéljünk az adásvétel egyik legkellemesebb részéről: a végéről!

A birtokba adás szerencsére nem jár túl sok macerával, mindössze 2 lépésből áll: a jegyzőkönyv megírásából/aláírásából, valamint abból, hogy a kulcscsomódról leválaszd a kedvenc kulcstartóidat, amiket meg szeretnél tartani.
Minden másra ott a…

…birtokbaadási jegyzőkönyv

Ne tévesszen meg a „jegyzőkönyv” kifejezés, ez egy egyszerű, maximum 1-2 oldalas dokumentum, amit egy kis utánagondolással könnyedén összeállíthatsz.
Az alábbiaknak kell szerepelnie benne:

 1. Mérőórák gyári száma
  Ezzel magadnak és a következő lakónak is megkönnyíted az életét, hiszen egyszerűbb lesz az átíratás, és nem kell a dokumentumokban keresgélni folyton a mérőórák gyári száma után. A legtöbb szolgáltató valószínűleg kérni fogja, és praktikus, ha egy helyre össze van írva.
  Érdemes a mérőórákról fényképet is készíteni. Ha valahol elírsz egy számot, netán a hivatalban keverik össze a kettest az ötössel, a fotó alapján könnyű kibogozni a szálakat.
 2. Mérőórák állása
  Ezt sem kell megmagyarázni, igaz? Bár hamarosan elárulom, miért nem annyira fontosak ezek, de azért nem árt rögzíteni. Tudod, jobb a biztonság.
 3. Lakásban maradó ingóságok és azok állapota
  A félreértések elkerülése végett, érdemes rögzíteni, hogy pl. a konyhabútorra ráférne egy felújítás, vagy, hogy a jacuzzit most szereltetted be. ?

Ugye, hogy nem is nehéz?
Ha ez megvan, már csak néhány apróság van hátra, például a nullás igazolások átadása (amelyek tartalmazzák a mérőóra állását, erre utaltam korábban), rendelkezni a véletlenül ide érkező postád sorsáról, és átadni a kulcsokat.
Nem csak a lakáskulcsot: figyelj oda, hogy a postaláda kulcsa, a kapukulcs, a folyosó kulcs, a garázs kulcsa, a kaputelefon kódja automatikus ajtók esetében a távirányítók, a riasztókódok és minden fontos eszköz benne legyen a pakkban! Kész is a birtokba adás!
Biztos, hogy a cikk olvasásakor ezek mind evidensnek tűnnek, de hidd el, számtalan boldog lakástulajdonossal esett már meg, hogy ott állt a beriasztott lakás közepén, és nem tudta, mitévő legyen. ?

Ha az eladással egyidejűleg te is új lakásba költözöl, akkor figyelj oda, hogy ezeket a dolgokat te is megkapd a birtokba adás során!

Még nem sikerült eladni lakásodat?

Adsz egy esélyt? Szerintem nekem sikerül! Kattints!