Tegnap olvastam a hvg.hu -n megjelent, ingatlan ügynökök munkájával foglalkozó cikket.

Mindamellett, hogy nagyon sok pontjával egyetértek az írásnak, most egy másik oldalról is megvilágítanám a témát.

Több mint 9 éve foglalkozom főállásban ingatlan tanácsadással. Tudatosan nem az ügynök szót használtam, véleményem szerint a kettő lényegesen eltér egymástól.

A cikkben írt „leszerződik egy sor ingatlanossal, aztán semmi sem történik” jelenség sajnos megállja a helyét a mai piacon.

De ki tehet ez ellen?! Mindenki a ingatlanközvetítőket szidja a jelenség kialakulása miatt, de ne felejtsük el,  hogy a lakás eladását Te, mint tulajdonos irányítod! Te döntöd el, hogy 20 ingatlanügynökkel kötsz szerződést vagy EGY SZAKEMBERNEK szavazol bizalmat és az ő segítségével értékesíted az ingatlanod! Ami nem azt jelenti, hogy akár egy vevőről is le kellene mondanod, SŐT!

Régi rossz beidegződésnek köszönhetően az eladók többsége úgy gondolja, hogy minél több ingatlanközvetítővel szerződik, annál nagyobb esélye van az eladásra! Ki tudja, hogy kinél jelentkezik a vevő alapon. Lehet, hogy évekkel, évtizedekkel ezelőtt ez megállta a helyét, de a ma már kifejezetten jól prosperáló együttműködéseknek, hálózatoknak és kiforrott rendszereknek köszönhetően sokkal többet árt ez a hozzáállás, mint amennyit használ!

Már kishazánkban is évekkel ezelőtt elindult és bizonyítottan magas szinten működik az az együttműködési rendszer, ami nyugaton már évtizedek óta a tiszta piaci versenyt biztosítja. Ebben a rendszerben, mint tulajdonos kiválaszthatod a saját INGATLAN TANÁCSADÓDAT és kizárólag Vele kötsz szerződést, de ezen a „közvetítőn keresztül ” bármely más tanácsadó értékesítheti az ingatlant. A megbízási díj se több sem kevesebb nem lesz, mintha több közvetítőt bíztál volna meg.

Viszont a megbízott tanácsadó sokkal inkább fog foglalkozni a lakásoddal, mivel megkapta azt  a bizalmat Tőled, hogy rajta keresztül megy majd az eladás, tehát biztosan pénze lesz belőle… Mivel ez egy munka, ez nem utolsó szempont!

Ezután jogosan merül fel a kérdés, hogy „De honnan tudod, hogy melyik tanácsadó az igazán jó tanácsadó?”.

Valóban, ez a legfontosabb kérdés , amelyet tisztázni kell, hogy mi alapján válaszd ki a MEGFELELŐ tanácsadót. A kiválasztás alapkérdéseivel már egy ☞ korábbi írásomban ☜ foglalkoztam.

Azzal, hogy megtaláljuk a megfelelő tanácsadót, akire rábízzuk a – feltehetően  legnagyobb értéktárgyunk-  lakásunk eladását, a problémák többsége is kiküszöbölésre kerül.  Lecsökkennek a téves információ továbbítások, mint tulajdonos rengeteg időt, energiát  és PÉNZT takaríthatsz meg az eladás során!

Vagy nem ezért fizeted a tanácsadót?
Hogyan válaszd ki a profi ingatlanközvetítőt? ☞ Itt megtudhatod! ☜