Szerinted mi a legfontosabb egy ingatlanközvetítőben? Milyen fotókat készít? Hány vevőjelöltet hoz?

Ha csak egyetlen, legfontosabb tulajdonságot kellene kiemelnem, az ez lenne:

A JÓ INGATLANKÖZVETÍTŐ ŐSZINTE!

Meglepődtél, ugye?

Pedig ez mindennek az alapja.

Akár hiszed, akár nem, a jó ingatlanközvetítőnek mindenekelőtt őszintének kell lennie, veled, önmagával és a vevőjelöltekkel egyaránt.

Ahogy a hazug embert hamarabb utolérni, mint a sánta kutyát, úgy az őszintétlen ingatlanközvetítőt is hamarabb utoléri a „végzete”, mint ahogy arra számítana. Az lakáseladás során ugyanis nagyon fontos, hogy mindig az igazat, csakis a teljes igazat mondja neked:

 • amikor felméri a lakást.
  Ne akarjon szépíteni, ne akarja a lelkedet simogatni! Ez most nem arról szól, hogy milyen ügyesen rendezted be az ingatlant…
 • amikor a hirdetést összeállítja.
  Lehet, hogy fényképezésnél rád szól, hogy vedd le a kedvenc képedet a falról, vagy a gyermekeid rajzait a hűtőszekrényről. Lehet, hogy ez rosszul esik, de hidd el, hogy ő tudja, mi építheti, és mi rombolhatja a lakásod imázsát! Jól jegyezd meg: az ingatlanos nem a te ízlésedet akarja minősíteni, hanem a lakásodat akarja eladni.
 • amikor meghatározza az árat.
  Ha el akarjátok adni a lakást (márpedig mi másért hívtál volna meg egy ingatlanost, ugye?), akkor fontos, hogy pontosan tisztában légy annak előnyeivel, hátrányaival és pontos értékével. Sok ingatlanossal találkozhatsz, aki felmagasztalja a lakásodat (hogy szimpatikus legyen és őt bízd meg), vagy aki irreálisan magas, esetleg irreálisan alacsony árat ad meg (hogy nyomott áron gyorsan eladhassa), de csak abban bízz meg, aki őszinte! Lehet, hogy ez néha fáj, de hosszú távon mindketten jobban jártok vele.
 • amikor vevőket hoz a lakásba.
  A jó ingatlanközvetítő előre minősíti a vevőket, és lehetőleg csak olyanoknak mutatja meg a lakásod, akik meg is akarják venni. De az ingatlanos sem jós, nem tudja 100 százalékig megmondani, hogy a jelöltnek tetszeni fog-e a lakásod.
  Azonban az őszinte ingatlanközvetítő nem hiteget téged. Ha látja a vevőn, hogy nem szeretett bele a lakásodba, akkor ezt meg fogja mondani neked.
  Természetesen a fotózáshoz hasonlóan az ingatlan bemutatásakor is segít abban, hogy hogyan fogadd a vevőket, mit pakolj el, mit hagyj szem előtt, milyen ☞ illat és ☞ milyen hőmérséklet legyen a lakásban… és őszintesége néha brutális lehet.
  De neked erre a brutalitásra van szükséged!
 • amikor létrejön az adásvétel.
  A ☞ minap ☜ már kifejtettem, hogy hiába van meg a tuti vevő, még várhatnak rátok némi nehézségek, mire tisztázzátok a részleteket és aláírjátok a szerződést. Lehet, hogy bizonyos kérdésekben engedned kell azért, hogy más dolgokban előnyösebb pozícióból tárgyalhass.
  Egy jó ingatlanközvetítő nem hiteget, nem akarja megmagyarázni neked, hogy bármit megkaphatsz. Őszintén tájékoztat a helyzetről és a lehetőségeidről.
  Ettől függetlenül természetesen oroszlánként védi az érdekeidet!

Ismered a Dr. House című sorozatot?
Dr. House egy nem túl kedves orvos, akinek sokszor a szemére is vetik, hogy lehetne kicsit udvariasabb. Az egyik epizódban így reagált a kritikára:
„Kit választana? Egy orvost, aki fogja a kezét, miközben haldoklik? Vagy egy olyat, aki tesz magára és meggyógyítja?”

Én is azt vallom, hogy az őszinteség és a szakértelem együttesen sokkal fontosabb, mint az, hogy szépeket mondjak a lakásodról.

De van két jó hírem is:

 • Én brutálisan őszinte ÉS kedves ingatlanközvetítő vagyok. ☺
 • Az lakáseladás általában nem élet-halál kérdése. ☺

Szóval, most az a kérdés, hogy olyan ingatlanost keresel, aki éveken át minden alkalommal megdicséri a hupilila falat az előszobádban, vagy olyat, akinek nem tetszik a fal, de 3 hónapon belül eladja a lakásodat?

Ha őszinte ingatlanszakértőre van szükséged, aki gyorsan, hatékonyan, a lehető legjobb feltételekkel eladja a lakásod, akkor ☞ kattints ide ☜ !