Fogadjunk, hogy erre nem gondolnál a lakás bemutatásánál!

Azt már tudjuk, hogy rendnek kell lennie, amikor a vevőjelölt megnézi a lakásodat, az is fontos, hogy ☞ fel legyél öltözve, és ha albérlőd van, akkor ne felejtsd el értesíteni az időpontról. ☜
Beszéltünk már arról is, hogy ☞ milyen illatok fogadják az érdeklődőt.
De van egy apróság, amire nagyon kevesen gondolnak…

Ez pedig nem más, mint a lakás hőmérséklete.

Erre nem számítottál, ugye?
Pedig amikor a hideg, téli időszakban betoppan hozzád egy látogató, akkor igenis fontos, hogy milyen hőmérséklet várja.

A trópusokon

Ugye te is jártál már úgy, hogy a postára, vagy a bankba mentél ügyet intézni, és a januári zimankó után megörültél, hogy milyen kellemes meleg van?
Ugye te is jártál már úgy, hogy öt perc múlva már nem megörültél a melegnek, hanem megőrültél a hőségtől?
A legtöbb ilyen intézmény dolgozóinak kötelező blúzban, ingben dolgoznia, így a cég kénytelen az épületben uralkodó hőmérsékletet olyan szinten tartani, hogy a munkavállalók ne fagyjanak meg.
Így amikor ott állsz kabátban, pulóverben, sapkában és sálban, akkor hamar trópusinak tűnhet a klíma.
És naná, hogy még egy fogas sincs, ahova nyugodtan le tudnál pakolni, így csak ácsorogsz ott, miközben folyik rólad a víz …

Természetesen, amikor hozzád érkeznek a látogatók, akkor le tudják tenni a kabátjukat és a sapkájukat, mégsem ajánlatos túlzottan felfűteni a lakást.
Lehet, hogy a pulóverét már nem akarja levenni, mert nincs kedve „nekivetkőzni” a lakásnézésnek.
Lehet, hogy az illető jobban szereti az alacsony hőmérsékletet és kellemetlenül érzi magát nálad.

Ne felejtsd el, hogy a lakásvásárlás legalább annyira érzelmi, mint amennyire racionális döntés! Ha rosszul érzi magát nálad az érdeklődő, akkor nem tud beleszeretni a lakásba, és valószínűleg nem lesz belőle vevő.

Arról se feledkezz meg, hogy mit üzen a magas hőmérséklet; az embernek rögtön eszébe jut, hogy ez vajon hogyan jelentkezik a rezsiszámlán? Ha megmutatod a csekkeket, és nem látszik rajta a hatalmas fogyasztás, könnyen lehet, hogy gyanakodni kezd az ember; vajon csak az ő kedvéért fűtöttél így be, máskor meg fagyoskodni kell, hogy ne legyen csillagászati a végösszeg?

Hagyd meg a jégvermet a jegesmedvéknek!

Természetesen a másik végletbe sem szabad esni; nem kell zimankósra hűteni a lakást csak azért, hogy a vendég ne érezze magát kényelmetlenül pulóverben.
Hiszen az is lehet, hogy az illető fázós.
Lehet, hogy órák óta utazik és elgémberedett keze-lába, jól esne neki egy kis melegség.
Vagy épp ellenkezőleg; autóval jött, ezért nincs úgy beöltözve, csak egy vékony pulcsi van rajta a kabát alatt.
Lehet, hogy ha hideg van a lakásodban, akkor aggódva nézegeti a számlákat; vajon ha normális hőmérséklet lenne, akkor mennyivel nőne meg a számla?

Oké, de akkor milyet?

A válasz egyszerű; ne túl hideget, ne túl meleget. ☺

A hivatalos álláspont szerint nem létezik olyan, hogy ideális hőmérséklet, hiszen – ahogy azt a fenti példák is mutatják – embertől, szituációtól is függhet, hogy kinek milyen hőmérséklet számít kellemesnek.
Az általános vélekedés azt mondja, hogy az a legegészségesebb, ha a nappali nagyjából 21 fokos, a hálószoba 18-19 fok.
Ám mivel most nem életvitelről, hanem a lakás bemutatásáról van szó, én azt javasolnám, hogy tekintsd az egész lakást nappalinak és 19-20 fokos hőmérsékletet próbálj beállítani; ez ugyan 1-2 fokkal alatta van az ideálisnak nevezettől, de pulóverben is kellemes, így nem kell attól tartanod, hogy az érdeklődő szaunának érzi a lakást.

Teszteld le!

A látogatás előtti napon sétálj egy fél órácskát az utcán (rendesen felöltözve persze, ne most fázz meg!), és utána lépj be a lakásba. Csak annyi ruhát vegyél le, amennyit idegen helyen, vendégségben tennél, és járkálj pár percet a lakásban, mintha meg akarnád venni.
Ha komfortosnak érzed a hőmérsékletet, akkor valószínűleg az érdeklődőnek is megfelel majd! ☺

Mire kell még odafigyelned, amikor bemutatod a lakást?
☞ Kattints ide, ☜ és olvasd el korábbi cikkemet az érdeklődők kezeléséről!