Egy ☞ korábbi bejegyzésben ☜ már meséltem egy kicsit az árazási stratégiáról, pontosabban, hogy mi minden befolyásolja az ingatlan árát.

Valamint arról, hogy miért nem érdemes a szomszéd véleményére adni, akinek a lakását „simán elvitték 14 millió forintért”.

Ám az 5 legfontosabb ár-befolyásolási tényező mellett van egy hatodik is: maga a szomszéd. Aki nem csak arról híres, hogy mindig zöldebb a fűje…

Ismered a Dr. House című sorozatot?
Tudod, az a morcos orvos, aki a legkülönösebb betegségekből is képes meggyógyítani a beteget.
Tudod, hogy mi ennek a csoda-dokinak a mottója?
(Nem, nem az, hogy „bizonyára Lupus” ☺)

Dr. House azt mondja: „Mindenki hazudik”.
És ez nagy valószínűséggel igaz a szomszédra is.

Ne érts félre, nem akarok rosszat mondani a szomszédodra, de valószínű, hogy amikor az eladási árról van szó, akkor sokakhoz hasonlóan ő is csinosít egy kicsit a végösszegen.
Az emberek ugyanis szeretnek dicsekedni, szeretik egy kicsit jobb üzletembernek feltüntetni magukat. Ciki azt mondani, hogy „14 millióért hirdettük, de a vevő meglátta a repedést a falon és lealkudott belőle kétmilliót” vagy „14 millióért hirdettük, de annyira kell a pénz, hogy már tízért is odaadtuk volna, csak vegye meg valaki!”.

Vagy éppen ellenkezőleg: biztos te is hallottál olyan esetekről, amikor „véletlenül” más összeg került az adásvételi szerződésbe, mint amiben megállapodtak a felek, például hogy kedvezőbb lakáshitelt vehessen fel a vevő, vagy hogy kevesebb pénzt kelljen az eladónak befizetnie. Ha a szomszédod ilyen módon adta el a lakását, vajon melyik összeggel dicsekszik? A hivatalossal vagy a valóssal?

Az összes rossz árazási stratégia (mennyibe kerülnek a lakások a környéken, mennyiért akarom megvenni a következő lakásomat…) közül talán a szomszéd-faktor a legveszélyesebb viszonyítási alap, hiszen a valós és a neked mondott ár között milliós különbségek lehetnek… bármelyik irányba!

Rengeteg változó van, ami befolyásolja egy ingatlan eladásának sikerességét: hol hirdeted meg, milyen fényképeket teszel a hirdetésbe, hogyan fogadod az érdeklődőket…

De a legfontosabb, a 0. tényező, amit ha rosszul határozol meg, akkor a legjobb hirdetés sem segít…

az ingatlan ÁRA!

A legfontosabb kérdésben ne hallgass a szomszédra, sem anyukádra*, sem a környékbeli hirdetési portálokra: az ingatlan árát becsültesd fel szakértővel!
*Kivéve, ha valamelyikük ingatlanszakértő, és 100%-ban megbízol bennük. Ez esetben esetleg kikérheted a véleményüket. ☺

Most, hogy kitárgyaltuk a 0. tényezőt, ☞ egy másik bejegyzésben ☜ mesélek egy kicsit eladás 0. lépéséről is – amiről nagyon kevesen tudnak, ezért nagyon sokan hibáznak!