Valószínűleg nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: az adásvételi szerződést minden esetben írásban kell megkötni. De vajon azzal hány ember van tisztában, hogy ennek a szerződésnek mik is a pontos formai követelményei?

Mit tartalmazzon az adásvételi szerződés?

  • A szerződő felek adatai

Ami a legfontosabb, hogy az adásvételi szerződésben fel kell tüntetni a szerződő felek adatait, amik alapján be lehet azonosítani, hogy kik között jön létre a megállapodás.

Tehát minden esetben tartalmaznia kell a felek nevét, születési helyét, idejét, anyja nevét, lakcímét, személyazonosító jelét és az adóazonosító számát.

  • Az állampolgársági nyilatkozat

A személyes adatok mellett kötelező elem a szerződő felek állampolgárságra vonatkozó nyilatkozat is.

  • Az ingatlan adatai

Természetesen mind ezek után a szóban forgó ingatlan adatait is fel kell tüntetni. Ezek alapján meg kell tudni állapítani, hogy melyik konkrét lakásról is van szó a szerződésben. Tehát a pontos cím mellett a helyrajzi számnak is szerepelnie kell.

  • Az érintett jog

Meg kell jelölni a szerződésben, hogy a felek milyen jogon kérik a tulajdonváltozást. Ez lehetne akár öröklődés, ajándékozás, de jelen esetben egyértelműen a vétel jogcímén történő tulajdonjogi átjegyzésről van szó.

  • A pontos irányár és a fizetés menete

Amit még meg kell határozni a szerződésben az a pontos irányár, illetve hogy azt milyen módon fogja kifizetni a vevő. Ki kell tűzni egy határidőt is, ameddig teljesíteni kell a kifizetést.

  • A birtokba adás részletei

A szerződő feleknek meg kell állapodniuk a szerződésben arról, hogy mikor történik meg a birtokba adás. Ki kell emelni benne azt is, hogy ha a határidő betartása nem teljesül, annak milyen következményei lesznek.

  • Az adásvételtől való elállás következményei

Bár igen ritka eset, hogy az adásvételi szerződés megkötése után nem jött létre a tényleges tulajdonos váltás, de azért minden ilyen eshetőségre fel kell készülni. Azt, hogy milyen következményekkel jár az elállás eladói vagy vevői részről, ebben a szerződésben kell meghatározni.

  • Keltezés helye és ideje

Egyértelműen nyilvánvalóvá kell tenni, hogy mikor és hol jött létre a szerződés a felek között.

Létezik rossz adásvételi szerződés?

Természetesen a válasz igen. Sokan gondolják azt, hogy az adásvételi szerződés elkészítésére bármelyik ügyvéd képes, így egy ismerős ügyvéded bíznak meg, baráti áron. Ezzel igaz, hogy pénzt spórolhatnak meg az ügyintézés során, de lehet, hogy később sokkal nagyobb árat kell fizetniük a meggondolatlanságukért. Lássuk be, hogy egy válóperes, vagy büntetőügyekre szakosodott ügyvéd nem feltétlenül ” van 100%-ban képben” az  ingatlanforgalmi ügyeket érintő aktuális szokásokkal és elvárásokkal. Ennek eredménye általában a szerződésmódosítás… amihez mindkét félre és újabb költségek megfizetésére van szükség.

Az ingatlan eladása és megvétele nagy dolog, hiszen sok esetben ez jelenti az emberek összvagyonát. Ilyen nagy értéket pedig nem szívesen tesz kockára az ember, nem igaz?

Mik a hibás adásvételi szerződés következményei?

Ha bármilyen hiba csúszik az adásvételi szerződésbe, illetve ha az ingatlan-nyilvántartási hatóság (Földhivatal) úgy ítéli meg, hogy valami hiányzik a szerződésből, akár még a tulajdonjog-bejegyzési kérelmét is elutasíthatják.

Ha úgy érzed, segítségre szorulsz a lakásod értékesítésével kapcsolatban, fordulj hozzánk nyugodtan. Mi segítünk neked, hogy a lehető legzökkenőmentesebben tud eladni az egyik legnagyobb vagyontárgyadat.

Ide kattintva akár már most is foglalhatsz magadnak időpontot.