Két gonosz macska a világ leggonoszabb tervét igyekszik kiforralni.

A terv tesztelésére odahívnak egy harmadik macskát.

– Te, figyelj! Azt találtuk ki, hogy építünk egy hatalmas űrhajót, és kilencmillió kutyát, valamint két aranyhörcsögöt elküldünk a holdra!
– Hú, ez nagyon jó terv… de minek a két aranyhörcsög?
– Látod? – kérdezi az egyik macska a másiktól –, mondtam, hogy a kilencmillió kutya senkit sem fog érdekelni!

Nos, valahogy így voltunk mi is ☞ legutóbbi cikkünk után, ☜ amiben azzal dicsekedtünk, hogy hat hónapon belül minden lakást el tudtunk adni – egy kivételével.
Azóta többen is megkérdezték tőlünk: oké, de mi lett azzal az eggyel?

Szóval, úgy döntöttünk, megírjuk az egyetlen Kivétel történetét.

A történet pár évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy lány – nevezzük Katának – megvett egy barátságos lakást a 8. kerületben. Egész jó kis lakás volt, de amit Kata művelt vele, az egyenesen fantasztikussá tette! Az egészet felújította, a burkolatoktól a falfestésig, a konyhától a fürdőszobáig, és egy igazán hangulatos, már-már exkluzív luxuslakást csinált az egyszerű ingatlanból.

Ám eltelt egy kis idő, és Kata úgy döntött, hogy ideje váltani: el szeretné adni a meghitt otthont.
Itt jöttünk mi a képbe.

A lakásról nem volt nehéz gyönyörű képeket és vonzó hirdetéseket készíteni, hiszen tényleg fantasztikus volt, bárki meglátta, első látásra beleszeretett.
Csak megvenni nem akarta senki.
A hathónapos szerződésünk végére sem sikerült értékesíteni Kata otthonát.
Beláttuk, hogy ezúttal olyanba vágtunk, ami túlmutat lehetőségeinken és a szerződés lejártával nem hosszabbítottuk meg azt, hiszen nekünk nem az a célunk, hogy hatalmas adatbázisokat építsünk. Ezt a trükköt meghagyjuk a kevésbé profi ingatlanirodáknak, amelyek azzal hirdetik magukat, hogy a potenciális vevő több száz lakásból válogathat… Csak épp a végén egy sincs köztük, ami megfelelne az igényeinek.

De térjünk vissza Kata álomlakására.

Miért volt „eladhatatlan?”

  • Talán a környék volt rossz?
  • Vagy a felújítás nem volt elég igényes?
  • Netán túlárazta a lakást?

Egyik sem: Kata lakásával tényleg minden rendben volt!

Egyetlen probléma volt vele: nem találkozott a piaci igényekkel.

A környék, ahol Kata lakott, egy „családos” környék volt; kisebb családok, vagy legalábbis párok kerestek ott elsősorban ingatlant, akiknél fontos szempont volt a két, külön nyíló szoba, ami bizonyos mértékű privát szférát biztosít.
Kata egyedül élt és felújítás során úgy alakította ki a lakást, hogy a két szoba egymásból nyíljon, kitágította a teret, hiszen neki senkitől nem kellett „elkülönülnie”.

Ez az elrendezés a befektetőknek sem kedvezett, hiszen ily módon sem rövid, sem hosszú távra nem lehet kiadni a lakást.
Az egyedülállókat pedig azért nem vonzotta, mert nagy alapterületéhez nagy rezsiszámlák is tartoztak, ami elriasztotta az érdeklődők nagy részét.

Gyakori tévhit, hogy eladás előtt érdemes felújítani, felturbózni egy ingatlant, mert minél szebb lesz, annál könnyebben lehet majd értékesíteni – és annál több pénzért.

Kata esete sajnos bebizonyította ennek ellenkezőjét. Nagyon szép volt, ezért senki nem akarta átalakítani, jelen állapotában azonban nem felelt meg a célcsoport igényeinek.
Te is könnyen járhatsz így; lehet, hogy ami szerinted praktikus, igényes, dekoratív, az elriasztja leendő vevőid egy részét.

Sajnos minél inkább „egyben” van egy lakás, annál szűkebb a célcsoportja… Kata esetében ez a célcsoport olyan szűk volt, hogy sehogy sem sikerült elérnünk.

Egy biztos: azt az összeget, amit a lakásra ráköltenél, a mai piaci helyzetben nagyon kevés eséllyel, sőt szinte BIZTOSAN NEM fogod visszakapni!

Most már érted, miért jön jól egy szakértői tanács?
Ebből a ☞ cikkből ☜ megtudhatod, miben tud neked segíteni egy tanácsadó.