Árazási szarvashibák, amelyekkel a legjobb ingatlant is eladhatatlanná teheted

A 4 legnagyobb árképzési szarvashiba, amiket ha elkövetsz, akár hosszú évekre alááshatja az ingatlanod eladását!

Lehet, hogy már valamelyik hiba most is ellened dolgozik?

Az ingatlantulajdonosnak az eladással kapcsolatban talán a legnagyobb kérdés, hogy mennyiért? Mi az az ár, ami elegendő, de a piac is vevő az ingatlanra?

Az alábbiakban megismerheted azt a 4 hatalmas árképzési hibát, amelyeket kiküszöbölve könnyedén megállapítható ingatlanod reális piaci ára!

 1. A szomszéd ennyiért adta el
  Kifejezetten rossz irány látatlanban a szomszéd lakásához hasonlítani a Te lakásod, még ha úgy is gondolod, hogy a lakása ugyanolyan, mint a Tiéd. Két ugyanolyan lakás nincs! Vagyis legalábbis nagyon ritka.
  A lakások nagyon eltérőek még ugyanabban a házban, ugyanazon az emeleten is. Mások a műszaki paraméterek, mások az esztétikai megoldások, a benapozottság vagy esetleg a jogi háttér. És még nem is beszéltünk arról, hogy biztosan hiteles információd van-e arról, hogy a szomszéd mennyiért adta el… Mert hát ki szereti, ha a zsebében turkálnak ☺
 2. Ennyiért hirdetik a hasonló lakásokat a környéken
  Az ár meghatározásánál az összehasonlítás nem rossz irány, de nem ekkora távolságban és nem hirdetésből nyert információk alapján!
  Az, hogy a kerületben mit mennyiért hirdetnek sajnos nem lehet lakásár meghatározásának az alapja. Azokon az árakon csak hirdetik az ingatlant. És azért hirdetik, mert nem tudják annyiért eladni!
  Ha Te eladni szeretnéd az ingatlant akkor mindenképpen piaci áron kell kínálnod!
 3. Ennyi pénz kell a továbblépéshez!
  Ez nagyon becsülendő, hogy nem szeretnéd elkótyavetyélni az ingatlanod, de a további terveidhez és pénztárcádhoz igazítani egy ingatlan árát nem jó megoldás! Az ingatlan értékét nem az határozza meg, hogy Te mennyit szeretnél érte kapni. A Vevőt és a piacot nem befolyásolja az, hogy Te nagyobb lakásba szeretnél költözni és adott összegre van szükséged.
  Ha a Tiédhez hasonló lakás 10-20%-al olcsóbban is lehet venni a piacon, akkor sajnos nem a Te lakásod lesz a potenciális Vevők vásárlásának célpontja. Hiszen senki nem a saját pénztárcája ellensége!
 4. Ennyiért vettem, ez alatt nem adom el
  Sajnos ez a gondolatmenet szintén nem az, ami mentén a helyes piaci ár meghatározható! Az elmúlt időszakban sok eladó jár hasonló cipőben.
  A válság és minden egyéb negatív pénzpiaci helyzet miatt a pár éve vásárolt eladó lakások nagy részénél az eladóknak be kellett látniuk, hogy olcsóbban kell adnia ingatlanát, mint ahogy szeretné, ha valóban értékesíteni akarja.
 5. Csak tesztelem a piacot
  Ez óriási hiba: irreális áron „agyonhirdetni” az ingatlant. Több eladó esik ebbe a hibába, hogy ezzel próbálja meg beállítani az árat. Meghirdeti nagyon drágán, de mivel nem jelentkeznek, akkor megy lejjebb az árral.
  Gondolj bele, mit lát az a vevő, aki 2-3 hónapja lakást keres és feltűnik neki, hogy 3 hónapja látja már ezt a lakást, csak épp mindig egyre olcsóbban. Tapasztalatból mondom, hogy az első gondolat, ami megfordul a fejében: biztosan valami nagy baja van, hogy 3 hónap alatt – ilyen intenzív hirdetés mellett-  még senki nem vette meg. (És így már szinte azt sem lehet elérni, hogy megnézze a lakást!)
  Másik gondolatmenet: „miért venném meg most, ha folyamatosan esik az ára? Várok még egy kicsit, hátha még olcsóbb lesz.” Így minden potenciális Vevőd kivárásra játszik, mert látják, hogy az ingatlanod egyre olcsóbb lesz.

Eddig a legfontosabb negatív irányvonalakat megismerhetted, de kíváncsi vagy arra is, hogy mi az a módszer, amellyel mérnöki pontossággal megadható az az ár, amelyen az ingatlan érdekes lehet a piac szereplői számára?

☞ Kérd most ingyenes tanulmányunkat, ☜ hogy észérvek mentén határozd meg az eladó ingatlan irányárát!