Az életben semmi sincs ingyen és ez a mondás az ingatlan eladásra és vételre is igaz. Hiszen számos olyan rejtett költség merülhet fel az ügyintézés során, amik összeadódva egészen komoly összeggé nőhetik ki magukat. És ez nem csak a vevőknek, de az ingatlant értékesítő tulajdonosoknak is ugyan úgy szól.

Jó már az elején tisztában lenni azzal, hogy az ingatlan eladása előtt, illetve megvétele után milyen teendők várnak ránk, főleg hogy a legtöbb igen súlyos összegekbe kerülhet. Egyáltalán nem kellemes érzés, ha az eladást követően, vagy vásárlás esetén a vételár kifizetése után szembesülünk azzal, hogy itt még egyáltalán nem ért véget a költekezés.

Milyen költségekre számítsunk eladói részről?

  • A hirdetés ára

Igaz, hogy számtalan hirdető portál létezik, ahol lehetőségünk van ingyen hirdetni a lakásunkat, ennek ellenére mégis megéri pár ezer forintot befektetni a reklámokba, hiszen így sokkal gyorsabban és hamarabb találnak ránk a potenciális vevők.

  • Ingatlanközvetítő megbízási díja

Ezzel az opcióval nem él mindenki, aki ingatlan eladásra adja a fejét, így nem törvényszerű, hogy számolni kell ezzel a költséggel is. Az ingatlanközvetítők megbízási díja változó lehet.

Ha mégis úgy döntünk, szakember segítségét kérjük az ügyben, ne kössük meg rögtön a szerződést a legolcsóbb ingatlanossal. A fél-egy százalékokért dolgozó ingatlanosoktól ne várjunk semmi jót, a minőségi munkának meg van a maga ára.

Szeretnél kicsit többet megtudni arról, hogy mégis miből áll az ingatlanos jutaléka?

Ide kattintva olvashatsz róla részletesebben is!

  • Energetikai tanúsítvány elkészítése

Az energetikai tanúsítvány, amit más néven az épület „zöldkártyájaként” is szokás emlegetni, elengedhetetlenül szükséges az adásvételi szerződés megkötéséhez, így ennek az elkészítése is az ingatlan tulajdonosát terheli. A tanúsítvány kiállításának ára a lakás alapterületétől függően eltérő.

  • Az ingatlan értékesítése utáni adózás

Ez csak abban az esetben érvényes, ha az ingatlant a megszerzése után néhány éven belül tovább is szeretnénk adni. Konkrét években mérve, ha kevesebb, mint 5 év után szeretnénk megválni az ingatlanunktól – és természetesen nagyobb áron, mint amilyenen mi megszereztük – akkor adót kell utána fizetnünk.

Az adó összege a lakás megszerzése és értékesítése során felmerült összegek különbözetéből adódik.  Az adó mértéke a jelenlegi szabályozások szerint az adóalap 15%-a. De további befolyásoló tényezők is vannak a számításban, így azt javaslom, használd az interneten fellelhető adóhivatali kalkulátort!

Itt megtalálod: goo.gl/td89FF

  • Tehermentesítés költsége

Ha az értékesíteni kívánt ingatlanon teher van, akkor a tehermentesítés az eladó feladata, így őt érinti a terhek töröltetésének minden díja és költsége.

Milyen költségekre számítsunk, ha lakást veszünk?

  • Vagyonmegszerzési illeték

Természetesen lakás vásárlóként a legnagyobb összeg maga a lakás, vagy hitel esetén az önerő befizetése. De mindezek mellett még más befizetendő összegek is felmerülnek, mint például a vagyonmegszerzési illeték, ami a vételár 4%-át jelenti. Ezt az illetékhivatal (jelenleg a NAV-hoz tartozik) szabja ki a tulajdonjog megszerzését követő 1-2 hónapon belül.

  • Ingatlan megszerzésének költségei

A vételáron és illetéken túl a vevő fizeti a tulajdonjog bejegyzéséhez kapcsolódó földhivatali eljárási díjakat, illetve az eljáró ügyvéd díját is.

Ha úgy érzed, segítségre szorulsz az egyik legnagyobb vagyontárgyad eladásával kapcsolatban, nyugodtan fordulj hozzánk!

Kattints ide és kérj akár most rögtön egy időpontot!