Szóval eldöntötted, hogy ingatlanközvetítő segítségével adod el az ingatlanodat, és rengeteg időt és fejfájást megspórolsz… biztonságban leszel… a jogi háttér rendezett lesz… és még az ingatlanod vételárát is feljebb tornászod.

De hogyan különbözteted meg a profi ingatlanközvetítőt az amatőrtől?

Az alábbi 10 kérdés és szempont alapján már egy telefonhívás során megbizonyosodhatsz arról, hogy az ingatlanközvetítő megbízható és jó.

  • Az első telefonhíváskor bevallja-e, hogy ingatlanirodától hív téged, vagy magánemberként próbálja elérni a személyes találkozót?

A tulajdonos megtévesztése már a kapcsolatfelvételkor? Biztosan nem ez minden eladó álma! A profi ingatlanközvetítők vállalják önmagukat és munkájukat, amelyben sikereket érnek el azzal, hogy korrektül együttműködő tulajdonosoknak segítenek lakásuk eladásában. A profi partnernek tekint téged, és soha nem fog megtéveszteni téged.

  • Megállapodás előtt találkoztok az ingatlanban?

Ez nagyon fontos. Ha egy ingatlanközvetítő érdemben szeretne dolgozni az ingatlan mihamarabbi értékesítésén, akkor mindenképpen látnia kell azt a „terméket” (jelen esetben a te eladó ingatlanodat) amit el szeretne adni. Mert hogyan is tudna hitelesen beszélni egy 10-15-20 millió forintos lakásról, ha még életében nem látta azt, és csak fényképek és alaprajz alapján tájékozódott?

  • Mindent a lakásról!

Egy ingatlaneladás során a vevő azt a lakást választja, ahol elegendő információ áll rendelkezésére a döntés meghozatalához. Ha ingatlanközvetítőn keresztül értékesíted az ingatlant, akkor az egyik legfontosabb az, hogy minden fontos, vagy kevésbé lényegesnek tűnő információt átadj a ingatlanközvetítőnek. Ha tapasztalt értékesítővel állsz szemben, akkor ő biztosan minden alapadatra külön rákérdez és lejegyzi azokat.

  • Ki határozza meg a lakás árát?

Ez  a fontos kérdés szorosan kapcsolódik az előző témához. Ha te ingatlanközvetítőt szeretnél megbízni az értékesítéssel, joggal várhatod, hogy a közvetítő – piaci ismereteire alapozva – mondja meg azt a piaci árat, amin az ingatlan eladható. (Nagyon visszatetsző, amikor az ingatlanközvetítő az eladó által kitalált árra teszi rá a megbízói díját, és nem szól semmit arról, hogy szerinte mi a jó ár. Most akkor mégis ki a szakember? ☺

  • Milyen adatokra van szükség a szerződéskötéshez?

Egy ingatlan eladása során a jogi rendezettség az egyik legfontosabb kérdés! A tulajdonjog tisztázásához a tulajdoni lapra van szükség. A nagyobb irodák, esetleg franchise hálózatban működő irodák e nélkül a dokumentum nélkül nem is kötnek szerződést. (Gondolj csak bele, hogy milyen joghátrányok érhetnek akár eladói oldalon is!)

  • Az ingatlanközvetítő mutatja be a lakást az érdeklődőnek vagy csak címet közvetítenek?

Az eladó szempontjából nagyon fontos, hogy a potenciális érdeklődőknek az ingatlanközvetítő csak az ingatlan címét adja ki vagy elkíséri a vevőt, és bemutatja az ingatlant is. A PROFI ingatlanközvetítő soha nem ad sem elérhetőséget, sem pontos címet, hiszen a tulajdonos azért kéri ingatlanközvetítő segítségét, hogy az vele legyen az értékesítés minden fontos lépésénél. És a lakás bemutatása az egyik legfontosabb lépcsőfoka a lakás eladásnak. A profi ingatlanügynök nagyon jó értékesítői vénával rendelkezik. Természetes, hogy ott lesz a lakás bemutatásánál is, hiszen neki is az az érdeke, hogy eladjátok az ingatlant – akkor jár neki a megbízói díj, ha az eladás sikeresen megtörténik.

  • „Egy hónapja kötöttük az ingatlanközvetítői szerződést, azóta se egy e-mail, se egy hívás, se egy SMS….”

Az igazi ingatlanközvetítő mindig tartja a kapcsolatot a tulajdonossal! Folyamatosan szakmai tanácsokat ad és tájékoztatja az eladót az érdeklődők esetleges visszajelzéseiről, a piaci helyzet alakulásáról. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a profi ingatlanközvetítő a te oldaladon áll és partnernek tekint téged.

  • „Ne tegyen fel keresztkérdést!”

A jó ingatlanosnak nincs megválaszolhatatlan kérdés…  Csak lehet, hogy nem ott és akkor (mert mondjuk utána kell néznie valamilyen adatnak). Persze még az igazi profi ingatlanközvetítők sem tudnak mindent, csak megvannak a kapcsolataik, így első kézből szerzik be a hiteles információkat. És ami még fontosabb: megvan az a szakmai alázatuk, hogy a te kérdéseidre megtalálják a válaszokat. A jó ingatlanközvetítő nem söpri félre a kérdéseidet. Ha esetleg nem tudja a választ, akkor utánanéz.

  • „Nem szeretnénk a lakásunkból múzeumot csinálni!”

A gyakorlott ingatlanértékesítő minősíti és szűri a vevőit, így csak nagyon ritkán fordulhat elő, hogy nézelődővel érkezik a lakásba! A lakásodba csak olyan embert visz, aki tényleg kész van már az ingatlanvásárlása. Így rengeteg időt és energiát megspórol Neked, és ami még fontosabb: nem tesz ki kellemetlenségnek, nem csinál a lakásodból átjáróházat.

  • A jó ingatlanos alapvető ismérve: CSAK OLYAT ÍGÉR, AMIBEN BIZTOS, ÉS EZT BE IS TARTJA!

 

Te is biztosra szeretnél menni és csakis kiváló ingatlanközvetítővel szeretnél dolgozni?

☞ Kérd most az ingyenes tanulmányt, ☜ hogy még többet megtudj a sikeres ingatlan közvetítő kiválasztásának szempontjairól!