Az amerikai filmekben – és a köztudatban – az ingatlanos szakma a világ egyik legkönnyebb, legkényelmesebb hivatása.

Nem kell mást tenni, mint megmutatni a lakást néhány érdeklődőnek, mosolyogva mesélni róla pár szót, és este már dicsekedhetünk is a férjünknek; „Képzeld, eladtam ma egy lakást!”

Gondolom, mondanom sem kell, hogy a valóság ettől egy icipicit eltér.
Összeszedtem neked pár pontban, mit is csinál egy ingatlanos?

 1. Reggel: az új hirdetések átnézése

A reggelem mindig azzal kezdődik, hogy felmérem, milyen új ingatlanok kerültek tegnap óta a piacra. Van-e olyan, ami befolyásolja az általam hirdetett ingatlanokat? Ha például az egyik eladó lakásunk közelében felbukkan egy hasonló paraméterekkel rendelkező otthon, de jóval olcsóbban, az bizony sok mindent jelenthet…
Mivel én nem csak eladni, hanem vásárolni is segítek, ezért azt is figyelem ilyenkor, hogy van-e köztük olyan, ami ügyfeleimnek érdekes lehet.

 1. Ingatlant keresők-kínálók értesítése

Ha a reggeli piackutatás során találtam olyan lakást, ami az ügyfeleim számára érdekes lehet, akkor természetesen megkeresem őket és megbeszéljük a részleteket.

 1. Átolvasom és megválaszolom az érdeklődők e-mailjeit

Ügyfeleimhez már csak a komoly vevőket viszem, de a valóságban sokkal több ember érdeklődik egy hirdetésről, akiknek minden kérdését meg kell válaszolnom.

 1. Elolvasom a szakmai híreket

Egy szakember legyen mindig naprakész! Ahhoz, hogy pontosan tudjam az ingatlanok értékét és az ingatlanpiac helyzetét, követnem kell a híreket. Árfolyamváltozások, jegybanki alapkamat, devizahitelesek mentése vagy nem mentése – ezek mind-mind befolyásolják a lakáseladási lehetőségeket.

 1. Átnézem és frissítem a hirdetéseimet

Azt hitted, hogy elég egy hirdetést feldobni az internetre, és már jönnek is a látogatók?
Szép lenne, de a helyzet sajnos nem ez.
Minden felület más-más célcsoporthoz szól, így egy lakáshoz több hirdetést is készítek, amiket folyamatosan frissítek a visszajelzések és a konkurens lakások fényében. Időnként kicserélem a képeket, hogy jobban kitűnjön a kínálatból. Máskor finomítok a szövegen, például, ha sokan ugyanazt kérdezik a lakással kapcsolatban. Kezelem a kiemeléseket, a hirdetéseket. Időnként lecserélem a teljes galériát, hogy újra és újra megnézzék az érdeklődők a hirdetést.

 1. Nagyjából ekkor jut először időm meginni egy kávét…
 1. Ne felejtsük, hogy mindeközben folyamatosan szól a telefon; naponta több mint 100 hívásom van.
 1. Az érdeklődőknek megmutatom a lakást

Ez – az utazást nem számítva – legalább egy órát jelent lakásonként. A közelmúltban lem értük: egy nap akár 50 kilométert is megyek – csak a belvárosban!

 1. Ha új lakásra kapok megbízást, akkor felkeresem a tulajdonosokat, megbeszéljük a részleteket

Ez minimum 2 órás munka, hiszen a lakás a legértékesebb értéktárgy: egy 20-30-50 milliós eladás lebonyolításához minden apró részletet egyeztetnünk kell!

 1. Lemérem a lakást, fényképeket készítek

Bizonyos lakások esetében nem is én fotózok, hanem időpontot egyeztetek egy profi fotóssal, aki a lakás legjobb arcát mutatja majd a hirdetésben. A fényképezés során sokszor kell segíteni az elpakolásban, kicsit átrendezni a dolgokat, hogy látsszon, mekkorák a terek, vagy hogy jobban érvényesüljenek a helyiségek előnyei. Egy lakásról általában 30-nál is több fényképet készítünk – ez újabb két óra minden ingatlan esetében.

 1. Összeállítom az új lakások portfólióját

Megírom a hirdetési szöveget, kiválasztom azt az 5-6 fotót, ami (első körben) a hirdetésbe kerül, alaprajzot készítek, szükség esetén pedig átalakítási terveket is. Eldöntöm, hol és hogyan fogjuk hirdetni a lakást, elkészítem a hirdetéseket, szükség esetén a kiemeléseket is.

 1. Ügyintézek

Ha az ügyfél „Birtokbaadási csomagot” rendelt és meghatalmazott, hogy eljárjak a nevében, akkor elmegyek helyette a földhivatalhoz, szakmai szemmel felügyelem az adásvételi szerződés elkészítését, beszerzem a 0-s igazolásokat, külföldi ügyfél esetében gyakran én gondoskodom a lakás kiürítéséről, átadásáról is… De ez már talán egy külön posztot érdemel… ☺

Hogy nézne ki a te napod, ha egyedül próbálod eladni lakásodat?
Nemrég írtam erről egy posztot a ☞ Facebook-on, ☜ kattints ide és olvasd el!
(És ne felejtsd el lájkolni az oldalunkat!) ☺