Elhatároztad, hogy az új esztendőben el fogod adni a lakásodat?
Netán már régóta hirdeted, és most megfogadtad, hogy tényleg túladsz rajta?

Akkor ez a poszt neked szól; 6+2 tipp, amit feltétlenül vegyél fel az újévi fogadalom-listára, ha szeretnél 2015-ben nagyobb bevételhez jutni!

  1. „Megfogadom, hogy 2015-ben el akarom adni a lakásomat.

Nem csak úgy gondolod, hogy el kellene adni; tényleg határozd el, ☞ tényleg akard! ☜ Nem ígérem, hogy ha eléggé akarod, akkor automatikusan bevonzod a tökéletes vevőt, de az akarás segít abban, hogy az eladási folyamat olykor rögös útján végig motivált legyél és mindent megtegyél a sikerért.

  1. „Megfogadom, hogy 2015-ben reális áron  hirdetem a lakásomat.”

Nem nevetségesen olcsón és nem olyan drágán, amit csak szerinted ér meg; olyan árat kell mondani a lakásra, amennyiért meg is fogják venni!
Ha nem tudod, mennyi az annyi, akkor kérj segítséget egy szakértőtől – de ez ☞ ne a szomszéd legyen, ne a barátaid, ne az anyukád, hanem egy ízig-vérig ingatlanos, aki ismeri a piacot!

  1. „Megfogadom, hogy 2015-ben rendet rakok a lakásomban fotózás és bemutatás előtt.”

Te is láttál már olyan ingatlanhirdetéseket, ahol a képeken a vécétől a macskán át a szennyes ruháig mindenféle oda nem illő dolgok voltak, ugye? Akkor nyilván tudod, hogy ez cseppet sem vonzó.
Már a fotózás előtt is érdemes kritikus szemmel végignézni a lakást és elpakolni minden oda nem illő dolgot; ruhaszárítót, a sarokban szomorkodó vasalóállványt, nagymamát, gyereket. Különösen figyelj oda a tükröződő felületekre, hiszen ezekben még akkor is felbukkanhat egy-két meglepetés, ha a fotózandó terület amúgy rendben van. Ugyan hamar népszerű lehetsz az interneten, ha fehérneműben (vagy anélkül) fényképezed le a tükröt, de nem biztos, hogy ettől több potenciális vevőd lesz…
Lehetőség szerint pakold el a személyes tárgyaidat is, ne legyenek családi fotók és nyaralási emlékek a polcon!
☞ Itt találsz egy rövid útmutatót, amelyben leírtam, hogyan készíthetsz (majdnem) profi fényképeket a lakásodról. ☜

  1. „Megfogadom, hogy 2015-ben kedves leszek mindenkivel; érdeklődővel, vevővel, ingatlanossal egyaránt.”

El sem tudod képzelni, hány üzletet láttam már meghiúsulni, csak mert az eladónak éppen rossz napja volt és a sokadik érdeklődővel már elfogadhatatlan stílusban beszélgetett. Pedig lehet, hogy éppen ez az érdeklődő lett volna később a lakás új tulajdonosa…
Sokan az ingatlanosra is úgy tekintenek, mint valami vérszívó ingyenélőre, akinek az az egyetlen életcélja, hogy kiforgassa a tulajdonosokat a vagyonukból.
Tudom, vannak idegesítő emberek és idegesítő ingatlanosok, de próbálj mindenkivel kedves lenni, még akkor is, ha ő aznap a 247. telefonáló!
VAGY: bízd az egész eladási folyamatot egy szakértőre, aki kezeli helyetted az érdeklődőket, hogy neked csak a potenciális vevővel kelljen kedvesnek lenni! ☺

  1. „Megfogadom, hogy 2015-ben felkészülten fogom bemutatni az ingatlant a (gondosan előválogatott) potenciális érdeklődőknek.”

„Hurrá, végre felhívott valaki, ma este megnézi a lakást; rohanok is haza takarítani!” – újságolja lelkesen sok ingatlantulajdonos, amikor befut az első érdeklődő.
• Pedig lehet, hogy nem is érdeklődik annyira.
• Lehet, hogy nem ő az igazi.
• Lehet, hogy az este nem a legjobb időpont a lakás bemutatására.
• Lehet, hogy a körülmények nem a legjobbak a lakás bemutatására.
Te ne ess bele idén ebbe a hibába! ☞ Olvasd el ezt a cikket, amelyben leírtam, hogyan mutasd be a lehető leghatékonyabban az ingatlant, hogy azt valóban megvegyék.

  1. „Megfogadom, hogy 2015-ben nemcsak a lakást, de a környékét is felkészítem a bemutatásra.”

Kutyapiszok a járdán? Kergetőző porcicák a folyosón? Nyaktörő jég a kapu előtt?
Ezek mind-mind befolyásolják a vevő véleményét (esetleg egészségi állapotát is, ha kitöri a nyakát a jégen), amikor meglátogatja az ingatlant. Érdemes egy kicsit a lakás környékét is rendbe tenni, hogy jó benyomást tegyél az érdeklődőkre.

+1. „Ennyi mindent nem tudok fejben tartani és betartani. Megfogadom, hogy 2015-ben szakértőre bízom az ingatlaneladást, aki majd mindent elintéz helyettem.”

Gratulálok, ez az egyik legjobb fogadalom! Ahogy a hajadat sem vágod otthon, és a vakbélműtétet sem végzed el egymagad (pedig a Youtube-on biztos jó oktatóvideókat találni ebben a témában is), úgy a 10-20-30 milliós lakások értékesítését is jobb ingatlanközvetítőre bízni. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy sokba kerül, igazából rengeteg pénzt és időt spórolhat neked!
Javaslom, hogy mielőtt elkezdesz ingatlanközvetítő után kutatni, olvasd el ezt a cikket: ☞ Az ingatlanközvetítő választás 10 parancsolata ☜

+2. „Nem vacakolok holmi ingatlanosokkal. Még ma felhívom Editet, mert tudom, hogy ő profi és mindent megtesz azért, hogy 2015-ben végre eladhassam a lakásomat!” ☺

Ez tényleg a legjobb fogadalmad! ☺

Keress meg, és ☞ 82% a valószínűsége ☜ annak, hogy márciusban már számolhatod a lakásodért kapott pénzt!