Megjött már a levél a devizahiteledről? Pezsgőt bontottál, vagy a szívedhez kaptál?

Akármelyik csoportba is tartozol, feltétlenül olvass tovább, mert hasznos tippeket osztok meg veled a forintosításról!

A „forintosítás” kifejezés megjelenése óta tűkön ülnek a devizahitelesek, akik abban reménykednek, hogy most végre véget ér a kálváriájuk, és kedvezőbb hitelfeltételek, alacsonyabb törlesztőrészletek mellett megtarthatják a lakásukat.

Miután felbontottad a levelet és megrágtad a benne található információkat, 60 napod van dönteni. Érdemes alaposan átgondolni a kérdést, mert sokat nyerhetsz vagy veszíthetsz rajta!

Mik a lehetőségeid, hogy nyerj (vagy bukj kevesebbet) a forintosításon?

 • Maradsz a devizahitelnél
  Ezt valószínűleg kevesen fogják választani, hiszen szigorú kritériumai vannak, és csak kevesek számára lesz ez a legelőnyösebb megoldás. 30 napod van eldönteni, hogy továbbra is az árfolyamok hullámvasútján szeretnél-e maradni.
 • Változatlanul tovább fizeted a részleteket
  Ha a bank olyan konstrukciót ajánlott, ami tökéletesen megfelel neked, akkor minden marad a régiben: tovább élhetsz a lakásodban, és továbbra is havonta utalsz a banknak egy meghatározott összeget. Ez a legkényelmesebb forgatókönyv.
 • Egy összegben kifizeted a fennmaradó összeget
  Lehet, hogy a bank olyan feltételeket ajánlott, ami túl jó vagy túl rossz ahhoz, hogy szó nélkül hagyd. Ez esetben a 60 napos döntésen túl további 90 napod – összesen tehát 150 nap – van arra, hogy összegyűjtsd a fennmaradó összeget és átutald a banknak.
  A végtörlesztés díjmentes, vagyis ha ki tudod fizetni a pénzt, akkor már nem kell további költségekkel számolnod.

Hogyan szerezhetsz pénzt a végtörlesztéshez?

Nos, itt már kicsit kacifántosabb a helyzet, hiszen ez elsősorban attól függ, hogy mennyi pénz áll rendelkezésedre, és mennyi pénzt kell kifizetned a banknak.

 • Ha az összeg ott pihen a párnahuzatban, vagy kölcsön tudsz kérni a rokonoktól, barátoktól, akkor a probléma természetesen már meg is van oldva.
 • Ha az összeg nagyobb annál, amit azonnal ki tudnál fizetni, akkor érdemes körülnézni a többi bank portáján is: többen kínálnak most kedvező hiteleket azoknak, akik jól akarnak kijönni a forintosításból. Ha felveszel egy másik hitelt, akkor abból az összegből ki tudod fizetni a korábbit és (remélhetőleg) kedvezőbb feltételekkel folytathatod tovább a lakás törlesztését Ez is egy kényelmes megoldás, mert bár némi utánajárást és ügyintézést igényel, de végső soron megtarthatod a lakásod és a törlesztőrészleteid is alacsonyabbak lehetnek.
 • Eladod a lakást és az árából kifizeted a bankot. Ebben a lehetőségben két apró nehézség is van:
 1. csak akkor tudsz élni vele, ha az ingatlan értéke nagyobb a fennmaradó hitelnél és
 2. összesen 150 napod van rá, hogy eladd a lakásod, vagyis most nem hibázhatsz!

Ha ezt a megoldást választod, akkor gyorsan kell döntened és gyorsan meg kell bíznod egy profi ingatlanost, aki a kezdetektől teljes erőbedobással hirdeti a lakásodat, nehogy kicsússz az időből! (Korábban már írtam arról, hogy ☞ a hitelt valójában a vevő fizeti, ☜ és a hitel összege lejön az ingatlan árából, de ez jelen esetben részletkérdés. Az eredmény ugyanaz: megszabadulsz a hiteledtől!)

Ha megbízható, hitellel terhelt lakások eladásában is jártas ingatlanközvetítőt keresel, ☞ keress ☜ bizalommal!