Felejtsd el most az előítéleteket, amiket az ingatlanosokról hallottál, inkább álmodozz egy kicsit: milyen lenne a szép új világ, ha minden ingatlanközvetítő tökéletes lenne?

Mit tehetsz TE, hogy egy ilyen tökéletes ingatlanossal dolgozz együtt?

Egy tökéletes világban…

…soha nem esne az eső.
…mindenki szeretné a hétfőt.
…bármennyi sütit ehetnél az elhízás veszélye nélkül.

Oké, próbáljunk a realitások, vagy legalábbis a majdnem-realitások talaján maradni! És természetesen az ingatlanszakmán belül.

Mi a baj az ingatlanosokkal?

Gondolom, mondanom sem kell, hogy a világ jelenleg nem tökéletes. Rengeteg olyan ingatlanos van a szakmában, akik többet ártanak ügyfeleiknek, mint amennyi hasznot hoznak.
Bizonyára te is hallottál már olyanról, akinek van olyan ismerőse, aki látott már olyat, akit átvert egy ingatlanközvetítő, ugye?
Jelenleg szinte bárkiből lehet ingatlanközvetítő, elég egy röpke tanfolyam, egy sikeres állásinterj, és már kezdheted is feltölteni a hirdetéseket.
Az ingatlanosok piacán nincsenek komoly szakmai vagy erkölcsi elvárások.

A tökéletes világ, tökéletes ingatlanosokkal

Ha a világ tökéletes lenne – mondjuk, mert én igazgatnám ? –, akkor első lépésként szigorúan szabályoznám, hogy ki nevezheti magát ingatlanközvetítőnek.
A legtöbb embernek a lakása a legnagyobb, legértékesebb vagyontárgya, ezt nem szabad csak úgy bárkire rábízni!

Először is tiszta erkölcsi bizonyítvány kellene hozzá! Csak az lehetne ingatlanközvetítő, akinek patyolat tiszta a lelkiismerete. Az ingatlanos szakmán belül tűrhetetlen lenne az ügyfelek átverése, megvezetése, félreinformálása! Az ilyen ingatlanközvetítőt azonnal eltávolítanánk sorainkból.
Ugyanakkor csak olyanok jelentkezhetnének ingatlanosnak, akik kiváló kapcsolatteremtő készséggel, empátiával, problémamegoldó készségekkel rendelkeznek, valamint van ízlésük és készek tanulni, hiszen ezek nélkül ☞ mit sem ér az ingatlanközvetítő. ☜

Egy tökéletes világban komoly szakképzés kellene ahhoz, hogy valaki ingatlanosnak nevezhesse magát. Ez tartalmazna marketing, pszichológia, tárgyalástechnika, kommunikációs ismereteket, de lenne benne lakberendezés, alaprajz-rajzolás, reklámszövegírás és fotózás is. Minden ingatlanosnak legalább alapszinten konyítania kellene az építészethez, az építészeti stílusokhoz, és szükség lenne például anyagismeretre is, hogy meg tudja különböztetni a téglafalat a gipszkartontól.
Az alapos elméleti képzés után pedig legalább másfél év szakmai gyakorlat lenne, amikor az ingatlanos-tanonc (ingatlanostanhallgató?) egy tapasztalt ingatlanközvetítő mellett dolgozna.

Ilyen szigorú követelményrendszer mellett természetes lenne, hogy az összes ingatlanközvetítő magasan kvalifikált szakember, akinek becsületességéhez, egyenességéhez kétség sem férhet.
Így az ingatlanszakmának messze földön jó híre lenne.

A tökéletes ingatlanosok tökéletes ügyfelei

Mindezt tudnák az ügyfelek is, nem ragaszkodnának hozzá, hogy a „nagy számok törvénye” alapján hat-hét ingatlanközvetítőt bízzanak meg lakásuk értékesítésével, hanem csupán egyetlen szakemberrel kötnének szerződést, akiben maximálisan megbízhatnak mind szakmailag, mind emberileg.
Senki sem vonná kétségbe az ingatlanközvetítő létjogosultságát és nem sajnálná erre a jutalékot, hiszen az emberek tudnák, hogy a szakember megdolgozik a pénzéért: ebből fedezi a fotózási, hirdetési, bemutatási és egyéb költségeket, valamint rengeteg pénzt és időt spórolna meg a tulajdonosoknak is.
Az eladók tisztában lennének azzal, hogy az ingatlanközvetítő az ő érdekeiket képviseli, könnyebben, gyorsabban, sőt, talán jobb áron adja el a lakást, ezért többszörösen behozza az árát.

Egy tökéletes világban minden ingatlanközvetítő tökéletesen képzett és tökéletesen becsületes lenne.

Ám a világ sajnos nem tökéletes.

De azért vannak benne (majdnem) tökéletes ingatlanosok!
Mit tehetsz azért, hogy egy ilyen felkészült, megbízható ingatlanost találj ebben a messze nem tökéletes világban?
☞ Kattints ide és ellenőrizd, hogy a te ingatlanosod megfelel-e a 10 legfontosabb kritériumnak! ☜