Eldöntötted, hogy eladod a lakásod? Tényleg? Megtetted az első lépést a sikeres lakáseladás felé. Oké, de hogyan tovább? Kezdj el fotózni? Írd meg a hirdetést?

Nem: először ülj le magaddal (esetleg egy csésze teával), és tedd fel az alábbi 5+1 kérdést!

De még mielőtt belemelegednénk a lelkizésbe, engedd meg, hogy gratuláljak: azzal, hogy elhatároztad, eldöntötted a lakás eladását, máris hatalmas lépést tettél és óriási előnyre tettél szert a piacon található többi lakás tulajdonosával szemben.
A legtöbb eladó ugyanis – ☞ erről már itt írtam korábban ☜ – nagyon sokáig csak hirdetgeti, mutatgatja a lakását, de igazi elhatározás nélkül, így nem is igazán talál vevőt.

Szóval, ha tényleg elhatározásra jutottál, akkor akár egy pezsgőt is bonthatsz a gondolkodás mellé! Persze csak kicsikét, nehogy fejedbe szálljon a buborék: kell még ide a józan paraszti ész egy kicsit…

Szóval?
Tea bekészítve?
Gyertyák meggyújtva, gyerekek lefektetve, gondolkodós hangulat garantált?
Akkor fogj egy tollat, papírt és írd fel a válaszaidat az alábbi 5+1 kérdésre:

 1. Kinek jó a lakásod?
  Időseknek? Fiataloknak? Friss házasoknak? Gyerekesenek? Az ideális vevő – reklámos kifejezéssel élve a célcsoport – meghatározása az ingatlan eladásának egyik első és legfontosabb lépése. Tudom, hogy elsőre ijesztően hangzik, de ne aggódj: hamarosan írok egy cikket, amiben lépésről lépésre bemutatom, hogyan határozd meg az ingatlanod célcsoportját ☺
 2. Hol hirdesd a lakásod?
  „Hol hirdetném? Hát az interneten!” – vágják rá erre sokan. De biztos, hogy ez elég? És különben is: az interneten hol? A Jófogáson? Az Ingatlan.com-on? Felteszed a Facebookra? Készítesz neki egy saját honlapot? Rengeteg lehetőség van, és mivel a hirdetési költségek a pénztárcádat is megterhelhetik, ezért fontos, hogy a leghatékonyabb helyeket válaszd.
 3. Mikor érdemes eladni a lakásodat?
  Vannak olyan ingatlanok, amik nyáron mennek jobban, másoknak télen van „szezonja”: és vannak olyanok is, amiket egész évben el lehet adni. Vajon akkor jársz a legjobban, ha most azonnal meghirdeted?
 4. Fel kell-e újítani a lakást, mielőtt eladod?
  ☞ Erről is írtam már korábban : nem biztos, hogy a lakás felújítása, vagy átalakítása behozza az árát. Vannak olyan helyzetek, ahol pár százezer forintos ráfordítás milliókat jelenthet neked az eladás során, de a legtöbbször ez inkább ráfizetés, ami nem térül meg. Alaposan gondold át!
 5. Ingatlanossal vagy egyedül?
  Az ingatlanszakértő, ingatlan tanácsadó, ingatlanközvetítő (nevezzük bárhogyan) egy szakma, amit jó paphoz méltón holtig tanul az ember.
  Ez nem jelenti azt, hogy egyedül ne tudnád eladni a lakást – mindent lehet, csak akarni kell! ☺ – de egy ingatlanos rengeteg ☞ időt, energiát és pénzt takaríthat meg neked, ☜ és valószínűleg gyorsabban, hatékonyabban értékesíti az ingatlanod!

+1. Mi legyen előbb? A hirdetés, vagy az ingatlanos?
Ha feladod a hirdetést, garantáltan ☞ fel fog hívni egy csomó ingatlanközvetítő, ☜ mondhatni házhoz jönnek a jobbnál jobb ajánlatok. Lesznek közöttük valódi szakértők, és lesznek közöttük kevésbé elhivatott kollégák is, akiknek nyomulásuk miatt esetleg nehéz lesz nemet mondani.
Hogyan válaszd ki ezek közül az elszánt, megbízható ingatlanost?
Sehogy!

Miért dolgoznál az ár meghatározásával, a fényképezéssel, a hirdetés megírásával, az ingatlanosok szűrésével, ha ezt az egészet megspórolhatod?

Ha elhatároztad, hogy eladod a lakásod, akkor először keress meg egy ☞ megbízható, profi ingatlanost, ☜ és hagyd, hogy megdolgozzon a pénzéért!