Az energetikai tanúsítvány a lakáseladás egy fontos eleme. Ez az ingatlanod vizsgája, ami nélkül ingatlan adásvételi szerződés nem köthető! Olvasd el, amit érdemes tudnod róla!

Mi is az az energetikai tanúsítvány?

Kezdjük talán a legelején: mi is pontosan az energetikai tanúsítvány? Az „épület zöldkártya” néven is emlegetett dokumentum a lakáseladás egyik fontos okirata. Az ingatlan energetikai tanúsításának célja, hogy pontos képet kapjunk arról, milyen energiaigénye van a lakásunknak, házunknak, amelyet a fogyasztás mértéke alapján határoznak meg.  A dokumentum minden ingatlantípusra kiállítható, nem csak lakásokra.

A háztartási gépeknél megszokott módon jelölik a lakásokat, A+-tól I-ig. Az A+ a legkedvezőbb lehetőség, míg az I a legkedvezőtlenebb. A C jelölés a mindenkori energetikai követelményeknek megfelelő épületet jelenti.  Az alábbi képen megtekinthető, melyik érték mit jelent. A tanúsítvány a kiállítástól számított 10 évig érvényes.

Miért fontos az energetikai tanúsítvány?

Először is, mert nem árt tudnod, hogy milyen állapotban van az ingatlanod, ugyanis a kiállított energetikai tanúsítvány besorolása az ingatlanod piaci értékét is befolyásolja. Másodsorban azért, mert a vevőnek is fontos lesz: tudni szeretné, mit vásárol meg, és ha esetlegesen változtatna valamit a komfort érdekében, akkor ez alapján tud tervezni. Ha ezt előre látja, az megkönnyíti számára a döntést is.

Van, amikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány

Néhány esetben nem szükséges az energetika tanúsítvány kiállítása. Minden esetben tájékozódj, hogy a te ingatlanod beleesik-e ezen kategóriákba. Ha nem, akkor mindenképpen szükséges megcsináltatnod.

A lista, a teljesség igénye nélkül (azokat vettem bele, amelyek neked, mint eladónak életszerűek):

  • 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épület (Hogy mi az a ☞ hasznos alapterület ☜ ? Nézd meg ingatlanos kisszótárunkban!
  • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épület
  • a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított területen lévő épület (pl.: műemlék)
  • a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén;
  • ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt;
  • a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi CLXX. törvény hatálya alá tartozó tulajdonosváltás és bérbeadás esetén.

Ki jogosult energetikai tanúsítvány készítésére?

Energetikai tanúsítvány kiállításához szükséges jogosultság megszerzéséhez az ide vonatkozó kormányrendelet előírja a szakirányú végzettséget, a kiállítóknak pedig elegendő mértékű szakmai gyakorlattal és jogosultsági vizsgával kell rendelkezniük. A tanúsítvány elkészítésére a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara regisztrált mérnöktagjainak van joga.

Az interneten több céget is találhatsz, akik foglalkoznak energetikai tanúsítvány kiállításával. Ha egyedül intézed a lakáseladást, akkor ezt magadnak kell intézned, ha ingatlanközvetítővel dolgozol, akkor ezt nyugodtan rábízhatod.

Mennyi ideig tart az energetikai tanúsítvány elkészítése?

A kapcsolatfelvétel pillanatától az energetikai tanúsítvány készhez vételéig 24-72 óra telhet el. A különböző cégek különböző időre vállalják, van, ahol felárért akár 24 óra múlva a kezedben lehet a papír.

Maga a vizsgálat a lakás méretétől, illetve az energetikai felszereltségtől függően 20-40 percet vesz igénybe, a többi idő a számítások elvégzése, és az okirat kiállítása. Cége válogatja, hogyan juttatja el hozzád a dokumentumot, de általában postai úton, elektronikusan és személyesen is van lehetőséged átvenni.

 

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?

Ahogyan a kiállítás idejét, ezt sem lehet pontosan megmondani. Az energetikai tanúsítvány kiállításával foglalkozó cégek különböző tarifákkal dolgoznak, illetve az ár függ a lakás méretétől és típusától is. Egy maximum 80 m2 –es lakás esetén 15-20.000 Ft lehet az összeg, de például egy szintén maximum 80 m2–es, de többszintes lakás vagy családi ház esetén 20.000 Ft az indulási ár.

Mindenképpen időben kezdj hozzá az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez, mert amint elkezded hirdetni az ingatlanod, bármikor betoppanhat valaki, aki valóban megveszi a lakásodat. Ne kelljen azért elvesztened őt, mert nem vagy kellőképpen felkészülve!

Amennyiben nincs kedved vele bajlódni, keress egy profi ingatlanközvetítőt és ezt is elvégzi helyetted!