Avagy honnan tudhatod már a lakásbemutatás elején, hogy a vevő nem fogja megvenni az ingatlant?

Bár soha nem lehet biztosan tudni, hogy mi lesz a megtekintés végkimenetele, azért akad egy-két árulkodó jel, ami arra utal, hogy ez az érdeklődő nem igazi vevő.

„Még meggondolom”
„Majd jelentkezem”
„Majd hívom”

Mit is jelentenek ezek a mondatok? Az érdeklődő elbúcsúzik, elhagyja a lakást, te pedig ott ülsz körömrágva, mint kamaszként az első randi után. Most mi lesz? Tényleg hív majd? Tetszett neki, amit látott? Ezt akarja, vagy most elmegy és megcsal egy másikkal?
És persze ahogy a randik után, most sem tudsz nyugodtan aludni napokig, minden telefoncsörgésre összerezzensz, hátha Ő lesz az.
Hátha most sikerül.

Szeretnélek megkímélni ettől a sok idegességtől, ezért összeírtam neked egy pár jellemző mondatot, ami általában arra utal, hogy nyugodtan keress egy másik jelöltet, mert még nem jött el a nagy Ő pillanata.

Ha ezeket a mondatokat hallod, ne éld bele magad nagyon az adásvételbe; de azt is fontos tudnod, hogy ez még nem jelenti a világ végét!
Ez csak azt jelenti, hogy ennek a vevőnek nem tetszett a lakásod.
De nem baj, jön majd másik, akinek igen!

A lakásbemutatás 8 gyilkos mondata

Amit az érdeklődő mond, és amit gondol:

  1. „Szép a lakás, nagyon tetszik, csak nem megfelelő az elrendezése.” = Tudom, hogy a hirdetésben is ott volt az alaprajz ugyanezzel az elrendezéssel, de most hirtelen nem jutott jobb kifogás az eszembe.
  2. „Konvektoros fűtés van? Milyen kár!” = El sem olvastam a hirdetést, csak egy turista vagyok, aki szeret bekukkantani mások otthonába. Eszem ágában nincs lakást venni, ne is várjon a hívásomra.
  3. „Nincs lift? Jajj, akkor ez nem lesz jó nekünk.” =  A kifogások kitalálásakor nem zavar ama tény, hogy a lakás a földszinten van. Lift kell és kész.
  4. „Nem igazán tetszik a csempe/fal színe.” – Nem is hallottam még a „felújítás”/”festés” kifejezéseket. Inkább keresek egy olyat, aminek tetszik a csempéje és az sem zavar, ha egy tűzfalra nyílik az ablak.
  5. „Túl nagy a társasház.” = Nem bírom az embereket, minél kevesebbet akarok belőle látni. Tuti fix, hogy ide nem költözöm.
  6. „Túl kicsi a társasház.” = Persze, majd minden felújításkor és karbantartáskor fizessem a hatalmas költségeket?
  7. „Átgondolom” = eltűnök, miközben te tűkön ülsz, hogy mikor hívlak már.
  8. „Megbeszélem a férjemmel” = Nem.

Mit tegyél az átlátszó, vagy nem átlátszó kifogást szajkózó érdeklődőkkel?

Leginkább semmit. Ne akard meggyőzni, ne akard rábeszélni, hiszen egyértelmű, hogy nem valódi a problémája.
Nem a te lakásod a nyerő, és kész.

Mosolyogj kedvesen, szívélyesen búcsúzz el tőlük, és ahogy becsukták az ajtót maguk után, rögtön feledkezz is meg róluk. Lélekben készülj fel inkább a következő érdeklődőre, aki talán már az igazi lesz végre!

Ha pedig valami isteni csoda folytán mégis jelentkezne később és megvenné a lakásodat… nos, akkor te vagy a szerencsés kivétel, aki erősíti a szabályt.

Te milyen kifogásokat hallottál már? ☞ Kattints ide ☜ és meséld el a legátlátszóbb/legviccesebb mondatokat!