Kevés ingatlannak van olyan híre, mint a panellakásoknak… Pedig az utóbbi években egyre nagyobb a kereslet a panellakások iránt, sőt, az áruk is folyamatosan kúszik felfelé.

Akkor most hogy is van ez?

Olvass tovább, mert összegyűjtöttem neked a legtutibb érveket, pro és kontra!

Akik ódzkodnak a panellakástól, azok általában megkérdőjelezhető szépségét, papírvékony falait és eszement fűtési rendszerét emelik ki; idegesítő, hogy minden áthallatszik a szomszédból, télen szauna-fokozatra állítják a kazánokat, és ezen semmilyen módon nem lehet segíteni. A panelban hőség van és kész!
Szerintük a lakások elrendezése siralmas: egy nagy kockában van néhány kis kocka, szűk folyosók, beépített szekrényekkel telizsúfolt, fullasztóan kicsi terek. A konyhában képtelenség egy háromfogásos ebédet megfőzni, olyan az egész, mintha Barbie-babákra tervezték volna.

De tényleg ilyen borzalmas panelben élni?
Akkor hogy lehet, hogy egyre többen keresnek panellakást és ezeket egyre drágábban lehet értékesíteni?

A válasz egyszerű: ez a panel már nem az a panel.

A panelprogramoknak és az egyre kreatívabb tulajdonosoknak köszönhetően a panellakások számtalan hátrányukat le tudják vetkőzni, miközben megtartják előnyeiket – amiről valamiért kevesebbet beszélnek.

Lehet például, hogy a panellakások elrendezése „gyárilag” nem az igazi, de nagyszerűen alakíthatóak. A lakáson belül sok helyen van például olyan fal, amit egy délután alatt, viszonylag kis munkával el lehet távolítani. A mini-konyhából amerikai konyha, a gardróbból tágas előszoba lehet, a beépített szekrények eltávolításával pedig szellősebb lesz a folyosó és jobban átjárja a fény a lakást.
Egyre több „panel-szépségversenyt” hirdetnek. Érdemes böngészni a képek között, mert sok esetben olyan fantasztikus munkát végeznek a felújítás során, hogy a fotókat látva nem is gondolná az ember, hogy panellakásról van szó!
Amin viszont nem kell alakítani: a panellakások kialakításakor nagyon odafigyeltek a tájolásra, így a legtöbb lakás világos, jó hangulatú és sokuk erkéllyel is rendelkezik, ami a téglalakások esetében – főleg a belvárosban – jóval ritkább.

A panelprogram pedig kívülről is megszépíti az épületeket. A szigetelés mellett sok panelház kap színes festést, sőt, helyenként még tovább mennek. Érdemes megnézni például a Tímár utcai lakótelep sportos házát, amin egy sárkányrepülős, egy biciklis és egy evezős is helyet kapott.
(Mi még csak ismerkedünk a műfajjal, de külföldön rengeteg vidám, színes, sőt, sokszor elgondolkodtató festésű panelházat is találni.)
Szintén a panelprogramoknak köszönhetően mára már jelentősen csökkentek a fűtési költségek is, és a legtöbb helyen egyedi mérőket helyeznek el a lakásban, így szabályozható és tervezhető a fűtésre költött összeg.

Tényleg drága a rezsi?

Apropó kiadás! A panellakások másik nagy előnye, hogy tervezhetőek a kiadások, sok helyen a víz, a gáz és a fűtés költsége is benne van a közös költségben, így hónapról hónapra pontosan lehet tudni, mennyibe fog kerülni a rezsi.
Hosszú távon pedig a panellakás fenntartása és állagmegóvása sokkal olcsóbb egy családi házénál, vagy egy téglalakásénál, hiszen ha a tetőt kell javítani, vagy elromlik a fűtés, a lakók közösen viselik a költségeket, vagy – jó gazdálkodás esetén – a ház ki tudja fizetni a megtakarított pénzből.

Való igaz, hogy a panellakások zöme hangos, és a szomszédnak minden köhintése hallatszik, nem is beszélve a liftről, vagy a csöveken lezúduló víz hangjáról!
De ne felejtsük el, hogy a panelházakban sem minden lakás egyforma. Jelentős zajszint-különbség lehet a földszinti, lift melletti lakás és a tizedik emeleti saroklakás között, ahol már csak a fürdőszobában hallani a szomszédok neszelését.
Nézzük a jó oldalát: panellakásban az ember sosem magányos!

A lakótelepek általában kiváló infrastruktúrával rendelkeznek; szinte mindenhol találunk buszmegállót, boltot, gyógyszertárat, játszóteret vagy parkot, ahova le lehet menni a gyerekekkel és sok helyen az orvosi rendelő is közel van.
Ha az embernek nem kellene dolgozni járni, gyakorlatilag az egész életét leélhetné a lakótelepen…

Persze a legfontosabb érv a panellakások mellett az ár: még most, az emelkedő árak mellett is ez a legjobb, amit a pénzünkért kaphatunk!
Nincs olyan téglalakás vagy családi ház, ahol 50-60 négyzetméterre jutna két vagy három szoba, konyha, előszoba és fürdőszoba külön vécével…

Ne aggódj tehát, ha csak panellakásra „futja” a pénzedből! Csak a hozzáállásodon és a kreativitásodon múlik, hogy jól érzed-e magad a panelben!
Azt már tudod, hogy a panellakások ára egyre feljebb kúszik, de vajon milyen változások várhatók még az ingatlanpiacon a 2015-ös évben? ☞ Kattints ide és olvasd el 2015-ös előrejelzésemet! ☜