Folyamatosan frissül! Viszlát Szocpol, csókoltatunk CSOK! Összegyűjtöttük, és jogi nyelvről magyarra fordítottuk neked a Családi Otthonteremtési Kedvezmény legfontosabb kérdéseit: ki veheti fel, mire használhatja fel, és hogyan lesz ez jó neked?!

Cikkünket a CSOK változásainak következében folyamatosan frissítjük. Legújabb hírekért tekerj az oldal aljára!

Júliusban indul az új lakásépítési támogatás, nem csak lakásépítőknek!

Július elsején elbúcsúzhatunk régi, megszokott szocpoltól és lakásépítési támogatástól, és az egészet leváltja az új CSOK, ez a szórakoztató nevű új kedvezménycsomag. A családok és a családot tervezők júliustól 500 000-3 250 000 forint közötti kedvezményekben reménykedhetnek, és az a jó hír, hogy nem kell kivárnod a júliust: akár már most is belevághatsz a lakásvásárlásba, és júliustól igényelheted hozzá a CSOKot!

Készíts egy kávét, esetleg tollat-papírt, mert a mai bejegyzés tömény, de hasznos lesz!

Július elsején elbúcsúzhatunk régi, megszokott szocpoltól és lakásépítési támogatástól, és az egészet leváltja az új CSOK, ez a szórakoztató nevű új kedvezménycsomag. A családok és a családot tervezők júliustól 500 000-3 250 000 forint közötti kedvezményekben reménykedhetnek, és az a jó hír, hogy nem kell kivárnod a júliust: akár már most is belevághatsz a lakásvásárlásba, és júliustól igényelheted hozzá a CSOKot!

Készíts egy kávét, esetleg tollat-papírt, mert a mai bejegyzés tömény, de hasznos lesz!

Kik igényelhetik a CSOKot?

 • Gyerekes családok (a terhesség 24. hetétől már gyerekesnek számít a pár!)
 • Gyermeket tervező párok, ha még nem múltak el 40 évesek – ők akár használt lakóingatlanra is kérhetik a CSOKot! 1-2 gyerek után (azaz előtt) élhetnek az ex-szocpol nyújtotta megelőlegezett kedvezményekkel.
 • Fiatal házasok gyermekeik számától függetlenül 1-2 tervezett gyerek után (azaz előtt) vehetik fel a támogatást.

A kedvezményre jogosult igénylő a vele közös háztartásban élő, az általa eltartott, újépítésű vagy használt lakásba vele együtt beköltöző gyerekek után, akik lehetnek, vér szerinti, örökbe fogadott, vagy az illető gyámsága alatt álló gyermekek, ha legalább 1 éve együtt élnek már.

(Bonyolult, ugye? Magyarra fordítva: ha van egy vér szerinti és egy nevelt gyermeked, meg egy kedvesed, és legalább egy éve együtt éltek már, és a jövőben is szeretnétek együtt élni, akkor jogosultak lehettek.)

A kedvezményre nem jogosult, akinek a vásárlás időpontjában van lakástulajdona, vagy állandó használati joga, és azt is kizárják a körből, akinek a házastársának, gyermekének, együttköltöző családtagjának van hasonlója.

Mondanunk sem kell, hogy akinek köztartozása van, és nincs legalább fél éve bejelentett társadalombiztosítási jogviszonya, azt sajnos szintén kizárják a körből.

Ki számít gyereknek a CSOK igénylésekor?

Természetesen gyereknek számítanak az eltartott 16 évesnél fiatalabb gyerekek, illetve a 25. évüket be nem töltött gyerekek, feltéve, ha még nappali tagozatos diákok. Gyereknek számít az is, aki ugyan betöltötte a 16. életévét, de legalább 1 éve megváltozott munkaképességűnek számít.

És gyermeknek számít a magzat is a terhesség 24. hetétől.

Tehát ha például fiatal pár vagytok, akinek van már egy 16 éven aluli gyermeke, de még kettőt szeretnétek, akkor hajrá CSOK! Ettől függetlenül természetesen még 3-4-5 vagy több gyereket is vállalhattok, de csak kettő után vehetitek fel a kedvezményt.

Mekkora a CSOK mértéke?

Ezt elég bonyolult kiszámolni, és most nem akarlak ezzel untatni, szóval röviden: a CSOK mértéke a meglévő és a leendő gyermekek számától (beleértve a 24. hetét betöltött magzatot is), a lakás energetikai besorolásától és a lakás hasznos alapterületétől függ. Részleteket a lenti táblázatban olvashatsz.

A CSOKot kedvenc hitelintézetednél kell igényelned (innen a népies mondás: CSÓKolgasson téged a bankod!), amikor az önerőt már felhasználtad. Építés és bővítés esetén a készültségi fokkal arányosan, vásárlás esetén pedig egy összegben utalják a CSOK összegét.

Mire lehet felhasználni a CSOKot?

Olyan ingatlanokhoz, amelyeknek a fajlagos négyzetméterára 300 ezer forint alatt van (alacsony energiafogyasztású lakás esetében 350 000 forint alatt).

 • Lakásépítéshez: ha az építési engedélyt 2008. július 1. után adták ki, és legalább „B” tervezett energetikai minősítésű az ingatlan
 • Új lakás vásárlásához: ha van hozzá használatbavételi engedély, vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány – no meg persze „B” energetikai osztályú
 • Használt lakás vásárlásához, ha az legalább komfortos, és a vételár nem haladja meg a területileg meghatározott vételár maximumot, ami Budapesten 35 millió forint, a Pest megyei városokban 28 millió forint, a Pest megyei egyéb településeken pedig 23 millió forint.
 • Meglévő, használt lakás bővítéséhez: ami minimum komfortos, vagy a bővítéssel komfortossá válik. Itt a „C” energiaosztály a cél, vagyis használt családi házas beruházásoknál ilyen minősítéssel kell bírnia a háznak. FONTOS: 30 napnál frissebb hatósági bizonyítvány kell arról, hogy a lakóépület állapota sem az életre, sem a vagyonbiztonságra nem veszélyes!

CSOK hitelllel

Hitelre van még szükséged? Jó hír, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra, nem befolyásolja a hiteligényed. Arra viszont figyelned kell, hogy a hitelt előbb meg kell kapnod, mint a támogatást. Nagyon fontos: a pozitív hitelbírálat nem elég, már birtokolnod kell az összeget.

Bővül a hasznos alapterület

A hasznos alapterületbe eddig kizárólag azt a területet számolták, amelyet fűteni tudsz. Ez kibővül, már a hasznos alapterüelt részeként értelmezik a kamrát, tárolókat, gardróbot, kazánhelyiséget és a mosókonyhát is.

Összkomfortos a lakás?

Lehet, hogy már nem: mostantól csak az számít összkomfortos ingatlannak, amelyben központi fűtés van. Fontos változás még, hogy komfortosnak kizárólag azt a bekötött csatorna nélküli ingatlant hívhatjuk, amely olyan településen van, ahol összességében nincs csatornahálózat.

A CSOK egy irgalmatlanul hosszú anyag, és sanszos, hogy mostanra már belefájdult a fejed: pedig ebben a cikkben még csak a leggyakoribb eseteket fedtük le, amik téged, vagy egy másik olvasónkat érinthetnek. De természetesen – ahogy az ilyenkor lenni szokott – van még néhány feltétel, meg egy csomó kivételszerűség, ahogy a Dzsinn is mondta az Aladdinban.

Elég a koma

Nem feltétlen kell “0”-ás igazolás a CSOK igényléséhez. A tartozásmentességedet már nem csak a “0”-ás igazolással támaszthatod alá, köztartozásmentes adózói adatbázis (koma) alapján is.  Az adatbázisba elektronikusan beadható kérelemmel kell jelentkezni a NAV-nál, díjmentesen. Ez a felület bárki által, bármikor elérhető, és bármilyen ügy intézésekor használhatjuk hátralékmentességünk igazolására. Lekerülni róla tartozással, vagy saját kérésre lehet.

Vissza nem térítendő támogatás a családoknak 

További kedvezmények a jövőben: azon családok, akik 10 éven belül három gyermeket vállalnak, vissza nem térítendő támogatásként 10 millió forintot kapnak az államtól. Sőt, kiegészítésként további 10 millió forint hitelt is felvehetnek, 25 éves futamidőre. A hitel esetén kikötés, kamata nem lehet több 3%-nál. Az új kedvezményeket új lakás vásárlása, és építése esetén jogosultak igénybe venni a családok és párok.

Azok is örülhetnek, akik már élnek a CSOK adta lehetőséggel: az új konstrukció számukra is elérhető, mindössze az eddig felvett összeget vonják le a 10 milliós összegből.

Az, hogy egyelőre milyen visszafizetési feltételekre kell számítani azoknak, akik nem teljesítik a vállalást, még nem tisztázott, de hamarosan pontosabb információkhoz juthatnak az érdeklődők.

Eltörölték a négyzetméter-limitet is

Már az egy gyermeket vállalók számára sincs érvényben semmilyen négyzetméter-korlát. Az eddigiekkel ellentétben már nem csak bizonyos négyzetméterű ingatlanig lehet igényelni a CSOK-ot, az állami támogatás ezentúl nem kötődik ilyen feltételekhez.

  Változások a CSOK-ban (frissítés: 2016. január 13.)

Újabb változások: CSOK 2016

Januártól újabb változásokat üdvözölhetünk a CSOK, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményének háza táján, leánykori nevén ez a szocpol. A feltételrendszer, a CSOK igénylése folyamatos alakul, a legújabbakat gyűjtötte csokorba Rák Edit ingatlan tanácsadó, hogy segítsen kiigazodni a rendszerben.

Az újabb változások sokrétűek, mondhatjuk úgy is, hogy vannak, akik örülhetnek és vannak, akik kevésbé. Bár sajtóvisszhangot leginkább a CSOK 10+10 (erre később kitérünk) rendszer kapott, más újításokat is eszközöltek a CSOK körül.

Bővült a CSOK-csomag

Az egész feltételrendszert érintő változások is vannak, amelyekre érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk esetleges elesni a kedvezménytől, de sok feltétel előnyére módosult. Ezek a feltételek mindenkire, tehát a nagycsaládosokra, de az egy és kétgyermekes családokra is vonatkoznak. Vegyük sorra ezeket!

 • Az energiahatékonyság szintjét nem veszik tovább figyelembe a kedvezmény megállításakor, ez azt jelenti, hogy megszűnnek a 10-30%-os energetikai bónuszok.
 • Jó hír azoknak, akiknek külföldi biztosításuk van: már ez is beleszámít az előírt, féléves biztosítási időszakba.
 • Nincs felső határ a méret tekintetében: eltörlik a maximum 160 négyzetméteres limitet, hamarosan az ennél nagyobb ingatlanok esetén is igényelhető a CSOK. Fontos, hogy a hasznos alapterületet kell figyelembe venni!
 • A jövőben tervezett gyermekek esetén elég lesz csak az egyik szülőnek 40 alattinak lennie, ezzel is sok pár és család „kerül be újra a kalapba”.
 • Szintén előnyös változás a gyermekek korhatár módosítása, azaz hogy ki számít gyereknek: a nem felsőoktatási intézményben tanulók már 20 éves korukig számítanak, még a felsőoktatási hallgatók esetén 25 éves korukig vehetők figyelembe a kedvezmény igénylésekor.

Korlátozások a visszaélések elkerülésére

Az esetleges visszaélések elkerülése bevezettek két korlátozást is, amelyek – elméletben – segítenek visszaszorítani a jogtalan igényléseket.

 • Az kedvezmény elnyeréséhez büntetlen előélet szükséges. Azonban fontos, hogy a vagyon elleni bűncselekményeket veszik figyelembe!
 • Szükséges igazolás arról, hogy az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett CSOK (akkori nevén szocpol) visszafizetésére

Milyen ingatlanok esetén igényelhető a CSOK?

 • Használt ingatlan esetén a következő változásokra kell számítani. Vásárlás esetén a támogatás összege 10%-kal emelkedik. Egy gyermek esetén ez, az ingatlan méretétől függően maximum 600.000 Ft, kettő esetén 1 430 000 Ft, három után 2 200 000 Ft, több utód gyermek esetén pedig 2 750 000 Ft a maximálisan elérhető összeg. CSOK igénylése bővítésre is lehetséges, mégpedig ugyanezen összegekre kell számítani.

Új ingatlanok esetén még több változás

 • Az újonnan épített vagy vásárolt ingatlanokra is vonatkoznak a fentiek, de emellett fontos, hogy nem számít a hasznos alapterület, kizárólag a gyermekek száma.
 • Az ingatlan értékének korlátozását is eltörölték, már nem számít a 350 000 Ft-os négyzetméter ár maximalizálás.
 • Szintén eltörlésre került az egy- vagy kétgyermekes vagy ennyit vállaló családok esetén az ingatlan alapterületét minimalizáló rendelkezés, tehát már 40 és 50 négyzetméter alatti lakásokra is kérhető a kedvezmény.
 • Nőnek az összegek: egy gyermek esetén az összeg egységesen 600 000 Ft-ra, nő míg két gyermek után egységesen 2 600 000 Ft lesz a támogatás, a többgyermekes családok pedig egységesen 10 000 000 Ft kedvezményre számíthatnak.

Új ingatlan – három vagy több gyermek: többletfeltételek

Új ingatlan esetén a három vagy többgyermekes családokra külön változások várnak.

 • Az igénylőnek nem lehet egyhavi minimálbért meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozása
 • A más esetben előírt 180 nap helyett 2 éves biztosítás a feltétel
 • az igénylést megelőzően 180 napig kereső tevékenység folytatása, melybe a közfoglalkoztatás nem számít bele
 • visszafizetés esetén a kamat a Ptk. által előírt ötszöröse
 • Már három gyermek is vállalható előre, ennek határideje 10 év. Ez akkor is így van, ha egy vagy két gyermeket vállalnak a meglévők mellé.
 • Azok a gyermekek is számítanak, amelyekre már igénybe vett CSOK-ot (vagy ill. a korábbi lakásépítési támogatást vagy szocpolt) a család, ez esetben a már megkapott támogatást kell a 10 millió forintból levonni. Nagyon fontos, hogy ez kizárólag a három vagy többgyermekes, vagy azt vállaló családokra érvényes, amennyiben legfeljebb kettő meglévő vagy vállalt gyermekük van.
 • Lakás esetén egységesen csökken a minimális méret 60 négyzetméterre lakások esetén, házak tekintetében ez a szám 90 négyzetméter.
 • Megszüntették azt a kitételt, miszerint az igénylő vagy családtagja nem lehet lakástulajdonos, vagy rendelkezhet haszonélvezeti, használati joggal.
 • CSOK 10+10, azaz az említett családok lakáscélú kölcsönhöz is juthatnak, amelynek az ígéretek szerint maximum %-os kamata lesz. A hitel maximális időtartama 25 év, maximális összege pedig 10 millió forint.

Ha úgy érzed, vannak még kérdéseid, esetleg a változások hatására azonnal belevágnál a lakáseladásba, keress fel és számíthatsz rám!