„És mennyi a nettó alapterület?” – kérdezte az ingatlanközvetítő. „A micsoda?” „A nettó alapterület, ami a tullapon is rajta van.” „A min?”

Ha te is gyakran találkozol ismeretlen kifejezésekkel az ingatlanhirdetésben, vagy ha tőled is furcsákat kérdeznek, amikor a lakásodat hirdeted, akkor most feltétlenül olvass tovább!

 • Lichthof
  Ez a kedvencünk, kezdjük ezzel! Ha az adásvétel során valaki lifthókról, lifthófról, ligthófról vagy likóról beszél neked, tudd, hogy erről van szó! Ez pedig nem más, mint a társasházak világítóudvara, amely funkciója főleg a szellőzés.

 • Alkóv
  Hall? Nem hall. Még csak nem is olyasmi. Ez egy nappaliból nyíló, önálló, ablaktalan kis helyiség, illetve inkább fülke. 6-8 négyzetméter szokott lenni és általában kicsinyke hálószobaként, hálófülkeként funkcionál.

 • Bruttó alapterület
  Családi házaknál: az a terület, amelyet elfoglal az ingatlan, a pincével, a terasszal, az erkéllyel és a garázzsal együtt.
  Lakásnál: az ingatlan külső kerületével határolt terület, amelybe beleszámítanak a terasz, az erkély, tetőtér beépítésnél pedig az 1,9 méter alatti területek is.
 • Hasznos alapterület
  Az ingatlannak az a része, amelyen hasznos tevékenységet tudsz végezni. Egészen pontosan az összes beépített terület hasznos terület, amit faltól falig mérsz. És hogy mi tartozik hozzá? Az 1,9 méter vagy az e feletti belmagasságú szobák, és a nem lakóhelyiségeknek (erkély, a terasz, pince) az 50%-a.
 • Franciaerkély
  Bonjour! Ne aggódj, ahhoz, hogy neked legyen franciaerkélyed, nem kell tudnod franciául! Ez ugyanis nem más, mint egy olyan erkély, amire nem tudsz kilépni, legfeljebb csak egy vékony szegélyre. Ajtaja viszont van, és nyugalom, korlátja is!
 • Párizsi panoráma
  Sajnos, ha ezt olvasod a hirdetésben, az nem azt jelenti, hogy a lakás az Eiffel-torony mellett fekszik. Olyan kilátást jelent, amikor az ablakból rálátni a város házaira, vagyis tetőkre néző a kilátásod.
 • Haszonélvező
  A fogalom, amitől a legtöbben rettegnek.
  A tulajdoni lapra is bejegyzett haszonélvező ugyanis „több”, mint a tulajdonos. Élete végéig jogában áll használnia az ingatlant, és jóvá kell hagynia az ingatlan tulajdonjog átruházását vagy az ingatlanon tett bármilyen változtatást.
  Ha a lakásban egy házsártos nagymama él, aki a világ minden kincséért sem mondana le a jogairól, az komolyan megnehezítheti az ingatlan eladását. (Bár többen is gondolkodtak már azon, hogy az anyóst is eladnák a lakással). ☞ Itt már írtunk róla!
 • Intim terasz
  Mielőtt belemennénk a zaftos részletekbe, fontos tisztázni, hogy az intim terasz nem azért intim… Bár, nézőpont kérdése, mert ez egy olyan terasz, ahonnan jó a kilátás, de senki más nem lát be, akkor végülis…
 • Loggia
  Terasz vagy erkély? Igazából egyik sem. Ha az épület homlokzatát nézzük, akkor a loggia ehhez képest befelé helyezkedik el, vagyis nem ugrik ki a fal síkjából. Van teteje és két oldaláról is zárt.
 • Osztatlan közös tulajdon
  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy ágyban kell aludnod a szomszéddal, hanem azt, hogy egy bizonyos helyrajzi számon lévő ingatlan több személy tulajdonában van, így a tulajdon sorsáról is csak közösen dönthetnek. ☞ Bővebben itt olvashatsz róla. ☜
 • Penthouse
  Ma már minden teraszos emeleti lakásra vagy beépített tetőtérre ráfogják, hogy penthouse, de igazából ez nem más, mint egy legfelső emeleti, nagy alapterületű terasszal rendelkező lakás.
 • Széljegy
  Tikett a Szél című előadásra? Na, ne vicceljünk, ez igenis nagyon komoly dolog! Széljegy az, amikor a földhivatali beadvány iktatószámát feljegyzik a tulajdoni lapra. A széljegy pedig tanúsítja azt, hogy kezdetét vette az ingatlan-nyilvántartási eljárás, vagyis elindult a bejegyzési, átvezetési, feljegyzési folyamat. Hurrá!
 • Tullap
  Tulajdoni lap. A tullapon kell az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan adatait, az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat, azok jogosultjait és a jogosultak adatait jegyezni, átvezetni.

Most, hogy az alapvető fogalmak már megvannak, bátran bele is vághatsz az ingatlan adás-vételbe egyedül vagy akár ☞ ingatlanközvetítő ☜ segítségével!