Az utóbbi időben napról napra belefutok a lakáseladók egyik legnagyobb hibájába. Rettenetesen bosszantó, hogy a tulajdonosok mintha maguknak, és lakásuknak is ellenségei lennének. Időről időre írok arról, hogy az eladó egyszerre 6-8, vagy akár még több ingatlanossal is szerződést köt a mihamarabbi eladás reményében. Ez ellen sajnos nem sokat tehetek, hiszen mindenkinek szíve joga eldönteni, bevállalja-e a kizárólagos szerződést.

Ám amire most fel szeretném hívni a figyelmet, az olyan hiba, amellyel minden tulajdonos maga alatt vágja a fát. Ne légy önmagad ellensége!
Abban, hogy egyszerre több ingatlanossal kötsz megbízást, alapjában véve nem sok baj van, ha ezt odafigyelve, felelősséggel teszed. Joggal gondolhatod persze, hogy ha rábíztad az ingatlanosokra az eladást, onnantól kezdve neked már nincs ezzel semmi teendőd az adásvételi szerződés aláírásáig. Ez azonban csak akkor van így, ha valóban profi ingatlanost bízol meg. Ha több, esetleg kevésbé kompetens ingatlanossal kötsz szerződést, akkor viszont előfordulhat, és elég sűrűn elő is fordul, hogy ezzel a meggondolatlan lépéssel többet ártasz, mint amennyire előreviszed az eladást. Az ingatlanosok nem egy áron dolgoznak és ha Te mindenkivel ráteteted a jutalékot az általad megálmodott árra, akkor egyenes következménye lesz, hogy számtalan különböző áron kerül ki a lakásod a piacra, amelyek között nem ritkán milliós különbségek is vannak. És hogy mi ezzel a probléma? Ahogy mondani szoktam, zz – és láss is – a vevő szemével!

Ha egy vevő azt látja, hogy a lakásod 15 millióért és 12 millióért is meg van hirdetve, az első dolog, amire gondol, hogy ennek az eladónak fogalma sincs arról, mit akar. Egyáltalán nincs képben az eladással, vele bármit megtehetek! Az is eszébe fog jutni, hogy ha ekkora differencia van az árak között, akkor biztosan nagyon régóta van már a piacon az ingatlan, a tulajdonos már nyilván belefáradt az egészbe, és vevőként könnyedén alkudhat akár milliókat is! Hiszen ha 15 és 13 millióért is eladó, akkor nincs határozott elképzelés, nincs stabil ár, az eladó egyáltalán nem tudja, mennyit ér a lakása. Lehet, hogy így is el tudod majd adni a lakást, de az elképzeltekhez képest nevetségesen alacsony áron.

Ha tehát akad is olyan, aki komolyan vesz, üzletképes félként tekint rád miután számtalan különböző áron találkozott a lakásod hirdetésével, biztos lehetsz benne, hogy még többet akarnak majd alkudni a vételárból. Ne légy tehát a lakásod ellensége, ne hozd magad ilyen helyzetbe!

Ezek után adott a kérdés: hogyan kerülheted el ezt a hibát?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnád. Annyi a dolgod csupán, hogy utánanézel az ingatlanosoknak, akikkel szerződnél, kiválasztod a legprofibbat, és vele dolgozol tovább. Így elkerülheted a következetlen hirdetéseket, és nem tűnsz felkészületlennek, kétségbeesettnek a vevők szemében. Ha pedig mindenképpen több ingatlanossal történő megbízáskötéshez ragaszkodsz, keress fel egy profi értékbecslőt, és az ő segítségével egyazon árat határozz meg az összes ingatlanosnak!

Ugye te is látod, hogy a megoldás sokkal egyszerűbb annál, minthogy ilyen helyzetbe hozd magad! Légy körültekintő, alapos, és ne hagyd, hogy milliókat bukj az eladáson, vagy még rosszabb esetben teljesen meghiúsítsd az üzletet!

Keress fel, és vágjunk bele együtt!