Érzelmileg és fizikailag is megterhelő, amikor egy szerettünk eltávozik. Legtöbbször még arra sincs időnk, hogy felfogjuk a történteket, máris kezdődnek a fárasztó ügyintézések, a temetés elrendezése és hátrahagyott dolgai sorsának eldöntése.

Ez a cikk segíteni próbál: röviden összeírtam neked, hogyan tudod eladni szerettedtől megörökölt ingatlanodat a lehető legkevésbé fájdalmas módon.

A temetéssel ellentétben az ingatlan eladása nem sürgős, így ez a probléma nem szakad azonnal a nyakadba.
Nyugodtan tedd félre egy kicsit, gondold át a dolgokat, búcsúzz el mindentől, amitől el kell búcsúznod, majd utána foglalkozol ezzel.

Ha akarod, sem tudod eladni az ingatlant, amíg a hagyatéki eljárás le nem zárul – ez általában 2-12 hónapot vesz igénybe, vagyis van még időd.

Sokszor azonban mégis fontos, hogy minél hamarabb eladd az örökölt ingatlant, hiszen annak fenntartása komoly összegeket emészthet fel, ami a temetési költségek után igencsak megterhelő lehet.

A rossz hír az, hogy a hagyatéki eljárás lezárásáig nem tudod értékesíteni a lakást.
A jó hír az, hogy addig is sokat tehetsz azért, hogy amikor véget ér ez a borzalmas hercehurca, akkor már ne kelljen sok idő a sikeres adásvételig!

 1. Ha spórolni akarsz, és nem lakik senki a lakásban, szüneteltesd a szolgáltatásokat!
  A legtöbb szolgáltató akkor is felszámít egy bizonyos alapdíjat, hogy ha semmilyen fogyasztás nem történik a lakásban. Érdemes ezeket átmenetileg kikapcsoltatni, így kevesebbe kerül a lakás fenntartása.
 2. Válaszd ki az ingatlanoközvetítőt!
  Keress fel néhány ingatlanirodát és keress olyan ingatlanközvetítőt, aki valóban szakértője a témának, megbízható és felkészült. Külön előny, ha van már tapasztalata örökölt ingatlanok eladásában, mert így már a kezdetektől tud segíteni.
  Ezzel időt nyersz, mert nem akkor kell ingatlanosokkal tárgyalnod, amikor már aktuálissá válik az eladás.
 3. Készítsd fel a lakást a bemutatásra, eladásra!
  Ehhez nem kell semmilyen papír. Járd végig a lakást, tarts egy nagy lomtalanítást, döntsd el, hogy mit akarsz megtartani a holmik közül, és mi az, ami nem jelent számodra semmit. A ruhákat, bútorokat eladhatod, vagy odaadhatod egy jótékonysági szervezetnek, az elektronikus eszközöket (TV, számítógép) a legtöbb apróhirdetési oldalon könnyen értékesítheted.
  Ez egy hosszú és szomorú folyamat, de ha el akarod adni a lakást, akkor új gazdát kell keresned az emlékeknek.
  Takaríts ki, rakj rendet, és ha kell, végezz egy tisztasági festést!
 4. A lakás meghirdetése
  Amikor közeleg a hagyatéki eljárás időpontja, elkezdheted meghirdetni a lakást, vagy szólhatsz az ingatlanosnak, hogy készítse el a lakás portfólióját.
  Az érdeklődőknek mindenféleképpen jelezd, hogy a hagyatéki eljárás folyamatban van, és nem tudnak azonnal beköltözni.
  Ha olyan érdeklődő jelentkezik, aki beleszeret a lakásba, akkor már köthettek megállapodást, de az adásvételi szerződést még nem tudjátok aláírni!
 5. Hagyatéki tárgyalás
  A hagyatéki tárgyalás során megkapod a lakás tulajdonjogát, amit 1-2 héten belül be is jegyez a földhivatal.
  Ettől a pillanattól vagy TE a lakás jogos tulajdonosa, mostantól el tudod adni az ingatlant!

Kitartást kívánok, és sok sikert a lakás eladásához!

Ha megbízható, őszinte és örökölt ingatlanok eladásában is jártas ingatlanközvetítőre van szükséged, aki segít ebben a nehéz időszakban, kattints ☞ ide ☜!