Vigyázat, komoly tartalom! Az adózás nem játék és mese, a jogszabályokon néha nehéz kiigazodni.

Ebben a cikkben összeírtuk az ötéves szabályt, az értéknövelő beruházások elszámolását, az értékcsökkenést és minden hasznos tudnivalót, hogy tudd,  mire kell figyelned, amikor a lakásod eladása után kopogtat a NAV.

A mai bejegyzés azoknak a szerencséseknek szól, akiknek sikerült eladni a lakásukat.
Ha érintett vagy, akkor készíts elő papírt és ceruzát (érdemes jegyzetelni, mert ez most tömény információ), meg egy kávét, hogy el ne aludj a sok adat között, és alaposan olvasd végig a bejegyzést!

Kicsit száraz lesz, de nagyon hasznos!

Adózni vagy nem adózni? Ez itt a kérdés ?

A jó hír az, hogy nem minden eladott ingatlan után kell adózni.

Például ha lakóingatlanról van szó – és statisztikáink alapján a legtöbben lakást szeretnétek eladni – csak akkor az esetben kell adót fizetni, ha kevesebb, mint 5 éve vetted. Ha már eltelt 5 év a vásárlás óta, akkor nem kell az adóval pepecselned ?

Ha nem lakáscélú ingatlanról van szó, hanem például nyaralóról, akkor az „elévülési” idő 15 év.

Ha az adott lakóingatlan több mint 5 (egyéb ingatlannál 15) éve van birtokodban, akkor bevallási kötelezettséged sincs, ezennel a témát le is zárhatod.

Ha az ingatlan adóköteles

A legújabb törvények értelmében illetéket már nem kell fizetned az ingatlan eladása után, de az adót sajnos igen.

Mi a teendőd akkor, ha az ingatlanod után adóznod kell?
Az ingatlan eladásából származó jövedelmet ilyen esetben a szokásos, éves adóbevallásodban fel kell tüntetni, és bizony befizetni utána az adót.
Az adóalap – a jövedelem – azonban nem az ingatlan teljes értéke, hanem az ingatlan értékesítéséből származó profit, vagyis a vállalkozásokhoz hasonlóan levonhatod belőle a vételárat és a ráfordított összegeket. Feltéve persze, ha ezeket tudod igazolni.

Tegyük fel, hogy 2 éve vettél egy lakást 8 millió forintért, amit 1 millióért felújítottál és most 10 millió forintért tudod eladni.
Ebben az esetben:

Bevétel = 10 000 000 Ft
Kiadás 1: Vételár = 8 000 000 (ha az adásvételi szerződésen is ez az ár szerepel)
Kiadás 2: Felújítás költségei (értéknövelő beruházás) = 1 000 000 Ft (ha számlákkal tudod igazolni)
Jövedelem = adóalap = 1 000 000.
Adó: 16% = 1 000 000 * 0,16 = 160 000 forint.

Az adóbevallásod 1353 jelű nyomtatványának 1653-04 lapján a 161. sorban bevallod a jövedelmed, befizeted az adót, és le is tudtad a dolgot.
Kicsit fájdalmas, de szerencsére nem túl bonyolult ?

Mi a teendő, ha a vevő részletekben fizette ki a vételárat?

Sajnos a NAVot nem érdekli, hogy a vevő részletekben fizet, és az utolsó részletet még meg sem kaptad – ők azonnal lecsapnak a jussukra. Az ingatlanadót az adásvételt követő első adóbevallásban be kell vallani és azonnal be is kell fizetni. Akkor is, ha a részletek egy része csak jövőre esedékes.
A jó hír az, hogy ha idén befizeted az adót (mert muszáj befizetned), akkor jövőre már nem kell!

Mi a teendő, ha a lakás ki volt adva?

Ha a lakásodban korábban bérlők laktak, és erről a NAV is tud (vagyis teljesen legálisan adtad ki a lakást) akkor bizonyos „költségeket” valószínűleg már eddig is elszámolhattál, hogy csökkentsd az adóalapodat. Ilyen „költségek” lehettek például az értékcsökkenés, a javítás, felújítás költségei.
A rossz hír, hogy ezeket még egyszer NEM számolhatod el, tehát a fenti példa 3. sorába (Kiadás 2) csak azok a tételek kerülhetnek be, amiket még nem jeleztél a NAV felé.

Nos, röviden ennyit kell tudnod az adózásról, ha sikerült eladnod az ingatlanodat. További információért, a kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezd meg könyvelődet vagy ☞ ingatlanszakértődet! ☜