„Edit, olyan jó tanácsokat adsz” – mondta az egyik ismerősöm a közelmúltban – „neked köszönhetően már tudom, hogy az ingatlanközvetítő, akit korábban megbíztam, fabatkát sem ér. De honnan tudhatnám ezt legközelebb előre? Hogyan kerülhetem el, hogy megint egy kóklert fogjak ki?”

Ez egy jó kérdés: válaszul összeírtam neked néhány dolgot, amivel már az első beszélgetés előtt kiszűrheted a reménytelen ingatlanosokat.

Tegyük fel, hogy ismerősömhöz hasonlóan te is szeretnél megbízni egy ingatlanközvetítőt, aki gyorsabban, hatékonyabban, jobb áron adja majd el a lakásod. Tisztában vagy vele, hogy egy jó szakember aranyat ér, és ezúttal szeretnél jó szakembert választani. Honnan ismered fel a rossz ingatlanközvetítőt már az első találkozó előtt, hogy nagy ívben elkerülhesd?

(Ez a módszer akkor is hatékony, ha már feltettél egy hirdetést az internetre, csapatostul hívogatnak az ingatlanosok, és szeretnél közülük jól választani. Ez esetben az 1. lépés elejét kihagyhatod, hiszen neked már konkrét neveid vannak.) ?

Ha már van ingatlanosod, de nem tudod, hogy jó-e, akkor görgess a cikk végére!

Így válassz jó ingatlanközvetítőt 5 egyszerű lépésben!

  1. Amikor ingatlanost keresel, első lépésben nézd meg a környéken található, hasonló lakások paramétereit. Ám ezúttal ne azt figyeld, hogy milyen szép a konyhabútor, vagy mennyiért hirdetik a te lakásod szinte pontos mását – a hirdetőre koncentrálj! Melyik ingatlanközvetítőt vagy ingatlaniroda hirdetését látod a legtöbbször? Első körben őt vagy őket érdemes megkeresni. Valószínűleg szakértő(k) a tiédhez hasonló lakások eladásában, méghozzá a te környékeden.
  2. Ha ingatlanközvetítő adta fel a hirdetést, akkor a hirdetés mellett mindig látható a neve és a telefonszáma is. Keress rá az interneten: mennyi hirdetést jelentetett már meg? (A Google listázza a lejárt hirdetéseket, régi oldalakat is.) Mennyi ebből az aktív? Ha túl kevés hirdetése van, lehet, hogy még csak most kezdte a szakmát, ha túl sok vasat tart egyidejűleg a tűzben, akkor lehet, hogy rád már nem jut annyi ideje. Olyat érdemes keresni, akinek viszonylag sok hirdetése van a múltban, de viszonylag kevés a jelenben. Nálam például a 6 az álomhatár: egyszerre maximum 6 ügyféllel foglalkozom, mert tudom, hogy ennél többre már nem tudnék megfelelő figyelmet fordítani.
  3. Most nézd meg a hirdetéseit „szakmai” szemmel is! Már nagyon sokat írtam arról, hogy ☞ milyen a jó ingatlanfotó ☜☞ a jó szöveg ☜, ☞ a jó alaprajz. Alighanem már te is profin el tudod dönteni ránézésre, hogy megfelelnek-e a képek.

    Vagy egyszerűen csak nézd meg a hirdetéseket, hogy elcsábítanak-e, megvennéd-e az adott lakást, ha épp ilyet keresnél? Ha a válasz igen, akkor alighanem hozzáértő ingatlanközvetítőre bukkantál. 

  4. De még mielőtt felhívnád az illetőt, térj vissza a Google-hoz egy percre! Mit adott még ki, amikor a nevére kerestél? Van például Facebook oldala a választott ingatlanközvetítőnek, vagy az irodának, amelyiknek dolgozik? Aktív az oldal? Sokan lájkolják (=sokan fogják látni a hirdetésedet, ha kikerül oda)? Szokott az illető publikálni? Jelent meg már cikke, könyve, adott interjút a témában? Van blogja, weboldala? Minél több okosságot olvasol tőle, annál valószínűbb, hogy tényleg érti is, amit csinál.
  5. Ha a fenti teszten átment az ingatlanközvetítő, akkor hívd fel bátran és egyeztess vele egy személyes találkozót! ☺

Minket ezeken a fórumokon találsz meg

☞ honlapunkon ☜

☞ Facebookon ☜

☞ Google+-on ☜

☞ Twitteren ☜

☞ Youtube-on