A ☞ múltkori cikkben ☜ már beszámoltunk arról, hogy lakásod eladása sajnos korántsem jelenti azt, hogy hátradőlhetsz számolni a milliókat, hiszen ekkor még számtalan befizetnivaló vár rád.

Most még tovább sokkollak: elárulom, hogy a lakáseladás nem csak pénzben, de időben is rengeteget emészt fel.

Sikerült eladni ingatlanodat? Hurrá!
Alig várod, hogy új otthonodba költözz? Megértem!
De még hosszú és rögös az út addig, amíg az új nappalid az új kanapéján élvezheted az új kilátást…
Mondd le idén a nyaralást, a következő hetet a hivatalokban fogod tölteni!

Emlékszel még az iskolai papírgyűjtésekre? Tudod, amikor egy kiskocsival vagy talicskával jártátok a környéket mindenhova becsengetve, hogy van-e esetleg fölösleges újság, telefonkönyv a lakásban.
Nos, valami ilyesmi vár rád a közeljövőben…

Összeszedtem neked azokat a helyeket, ahova feltétlenül el kell menned.

Vegyél egy jó vastag könyvet, mert hosszú órákat fogsz várótermekben tölteni!

 1. Ügyvéd, adásvételi szerződés aláírása (kb. 1 óra)
  Ez az egyik legegyszerűbb tétel a listában, hiszen az ügyvédek általában érted és a vevőért dolgoznak, ennek köszönhetően fix időpontra érkezel és (szinte) azonnal fogad is. Az ügyvédnek is drága az ideje, ezért általában már előkészítette a szerződést, és a vevővel nincs más dolgotok, mint aláírni és boldogan gratulálni egymásnak az adásvételhez.
  Bárcsak minden ilyen könnyen menne!
 2. Nullás igazolás (kb. 4×2 óra)
  Kezdődjék a kálvária! Bizonyítékot kell szerezned arról, hogy minden számlát szorgalmasan befizettél és semmilyen tartozásod nincs a szolgáltatók felé.
  Ez azt jelenti, hogy egyenként el kell zarándokolnod az összes szolgáltatóhoz (bár néhol elektronikusan is intézhető) és kérned kell egy ilyen papírt.
  Elmű, Főgáz, DBH (ők intézik a víz-, csatorna-, kéményseprési díjakat), internetszolgáltató: helló, jövünk!
  Minden szolgáltatóra minimum fél órát szánj (ha különlegesen szerencsés vagy), de átlagosan inkább 2 órát. Szolgáltatónként.
  Ezzel el lehet tölteni egy kellemetlen napot. A könyvet ne felejtsd otthon!
 3. Közös képviselet (kb. ½ óra)
  A közös képviselőtől is kell egy igazolás, hogy nincs elmaradásod a ház felé.
  Jó hír: a közös képviselőnél általában nem kell órákig sorban állnod.
  Rossz hír: a legtöbb közös képviselőnek szűkre szabott az ügyfélszolgálati ideje, van, aki naponta két órát, más hetente egyszer „rendel”.
  Ahhoz, hogy sikerüljön beszerezni a papírokat, neked meg kell találnod ezt a szűkös intervallumot. Ha bármi miatt lekésted, várhatsz a következő nyitva tartásig!
 4. Hitelügyintézés (kb. 1,5 óra)
  Ha az eladott ingatlanon hitel volt, vagy új lakásodat hitelre veszed, akkor a bankban is hosszú órákat fogsz eltölteni. Itt általában egy kicsit rövidebb a sorban állás, mint a hivatalokban, de maga az ügyintézés elég sokáig tart, és rengeteg papírmunkával jár.
  Melegítsd be a kezeidet, mert nagyon sokat fogsz aláírni!
 5. Kijelentkezés a lakcímről (kb. 2 óra)
  Ha a saját lakásodat adtad el, akkor ideje a hivatalokkal is tudatnod, hogy már nem érnek el azon a címen. Önkormányzat, okmányiroda: újabb ½-2 órás procedúra.
 6. Bejelentkezés az új lakcímre (kb. 2 óra)
  Ha az ingatlan eladásának pillanatában már megvan az új otthonod, akkor a kijelentkezéssel együtt a bejelentkezést is elintézheted, és csak egyszer kell sorban állnod.
  Ha még nincs meg, vagy nem rendelkezel a bejelentkezéshez szükséges papírokkal, akkor bizony számíts két zarándokútra!

Mennyi idő ez összesen?

Ha összeadod az összes várakozást, ügyintézést, akkor a fentiek nagyjából 15 órát jelentenek, vagyis ha reggel 8-ra az első hivatalban vagy, akkor este 11-re már akár végezhetsz is.
De a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen a hivatalok 4-kor, de legkésőbb 6-kor bezárnak, és utána hiába állsz sorba szorgalmasan!
Ráadásul a fenti felsorolásba nem számoltam bele az utazást és az egyéb járulékos órákat.

A valóságban legalább egy hetet számolj az ügyintézésre.
Vagy kiveszel egy hét szabadságot a munkahelyeden, vagy mindennap később érkezel és/vagy korábban távozol, hogy még legyen időd elintézni ezt-azt.

Ez azt jelenti, hogy az éves nyaralásodat gyakorlatilag a hivatalokban töltöd ahelyett, hogy a Balaton, vagy egy tenger partján süttetnéd a hasadat.
Megéri ez neked?

Hogyan kerülheted el a hivatali ügyintézést?
Ennél mi sem egyszerűbb: olyan ingatlanközvetítőt bízz meg a lakásod eladásával, aki nem csupán értékesíti azt, de birtokbaadási csomagot is rendelhetsz nála, vagyis minden papírmunkát, minden szaladgálást, minden hivatali ügyintézést magára vállal!

Így a lakás eladása után neked már tényleg csak az új otthonod berendezésére kell koncentrálnod…

Kattints ☞ ide ☜, és beszéljük meg, hogyan szerezzek neked 1 hét szabadságot! ☺