Egyáltalán fontos-e az alaprajz? Milyen legyen egy alaprajz? Elég kézzel megrajzolni, vagy valamilyen bonyolult szoftvert kell kitanulnod hozzá?

Mit kell rajta jelölni? Tényleg muszáj alaprajzot készítened, vagy elég, ha beszkenneled a lakás műszaki alaprajzát?
Olvass tovább és megválaszolom az összes kérdésedet!

„A két szoba közül az egyik a másikból nyílik, a másik az étkezőből, ami az előszobára néz. A konyha felett galéria van, amit meghosszabbítottunk a kisebbik szoba felé. A középső szoba parkettás, a jobb oldali szőnyegpadlós.”

Látod már lelki szemeid előtt a hirdetett lakást, vagy vannak nehézségeid az ingatlan elképzelésével?
Ha elsőre, sőt, másodikra is nehéz értelmezni a fentieket, ne aggódj, a hiba nem benned van.
Rengeteg olyan ingatlanhirdetéssel találkozom nap mint nap, ahol nagyon részletesen, nagyon jól akartak leírni mindent, a végeredmény mégis értelmezhetetlen a külső szemlélő számára.

És még ha egyértelmű is a leírás, a legtöbb ember vizuális típus, szereti pontosan látni, miről is van szó.

Ezért az alaprajz az egyik legfontosabb eleme az ingatlanhirdetésnek.

Mégis sokan megfeledkeznek róla.

Pedig a jó alaprajz nem csak az elosztást bemutatása miatt fontos. Ebből következtet a vevő a lakás tájolására, méreteire, testreszabhatóságára… Olyan információkat árul el az ingatlanvásárló számára, amelyek jelentősen befolyásolhatják a vásárlási kedvét. Igen: sokszor az alaprajzon múlik, hogy felemeli a telefont és felhív téged, hogy időpontot egyeztessetek, vagy csak simán átgörgeti a hirdetésedet…

Végül, de nem utolsósorban, az alaprajztól profibb lesz a hirdetés, könnyebb lesz kitűnnöd a többi hasonló lakáshirdetés közül.

Szóval, a válasz: igen, muszáj alaprajzot készítened!
Nem, a műszaki alaprajz nem jó – elsőre átláthatatlan és laikusok számára nehezen értelmezhető.

Hogyan készíts alaprajzot?

Azt hiszed, profi alaprajzot csak építészek, lakberendezők tudnak készíteni?

Ha követed ezt a pár egyszerű lépést, te magad is egyszerűen „megrajzolhatod” lakásodat.

  1. Mérj meg mindent pontosan.

„kábé két méter a fal” nem számít pontos mérésnek. Elő a mérőszalagot és menj körbe az egész lakáson! Milyen hosszú a fal? Milyen széles az ablak? Mekkorák az ajtók?

  1. A lakáshoz „járó” bútorokat is mérd meg!

Beépített szekrény, konyhaszekrény, fürdőszobaszekrény, kád, zuhanyfülke; nem árt, ha ezek méreteivel is tisztában vagy. Képzeld, milyen vonzó lesz a vevő számára, ha azt látja, hogy királyi méretű a sarokkádad… ☺

  1. A rajzolás – figyelj az arányokra!

A tévhitekkel ellentétben kézzel, laikusként is készíthetsz profinak látszó alaprajzot, amit utána beszkennelve könnyedén bele tudsz tenni a hirdetésbe. Nem baj, ha nem ügyes a kezed, és az iskolában is csak hármas voltál rajzból. Egy vonalzó segítségével tökéletes alaprajzot tudsz készíteni.
Ne A5-ös, kockás füzetbe rajzolj! Olyan méretben készítsd el az alaprajzot, hogy átlátható és szellős maradjon. Egy telezsúfolt alaprajz kicsi, zsúfolt lakás érzetét kelti.
Figyelj az arányokra! Ha pici a fürdő, ne rajzolj báltermet az alaprajzra!
A legegyszerűbb, ha négyzetrácsos papíron készíted el az első vázlatot, ott könnyebb méricskélni, utána az egészet átmásolhatod egy tiszta lapra.
Ha jobban szeretetnél géppel rajzolni, rengeteg ingyenes szoftvert találsz az interneten.  Én ezt javaslom , mert pofonegyszerű a használata, a beépített súgónak köszönhetően pár perc alatt a kezdők is el tudják készíteni a lakás tökéletesen méretarányos alaprajzát.
Ne felejtsd le az ablakokat és az ajtókat sem!

  1. Feliratozás: mi micsoda?

A kis négyzetek közül melyik a konyha és melyik a nappali? Melyik szobában milyen a padlóburkolat? Melyik fal tartófal és melyiket lehet esetleg kivenni, áthelyezni?
Nem kell kisregényt írnod, de az alapvető információkat mindenféleképpen jelezd a rajzon.

Ha követed ezt a 4 lépést (és persze feltölteni sem felejted el), akkor
ingatlanhirdetésed nagy valószínűséggel jobb lesz, mint a hasonló hirdetések 90 százaléka!