Eljött a nagy pillanat, végre érkezik egy potenciális vevő, aki meg akarja nézni a lakásod. Izgatott vagy, mint az első randi előtt, és igyekszel mindent a lehető legjobban csinálni.

☞ Elolvastad már ezt a cikket, ☜ és felkészítetted a lakást, elpakoltál, kitakarítottál, ☞ kiszellőztettél, ☜ még cipőzsákkal is készültél!
A lakásod készen áll.

De hogyan készítsd fel MAGAD?

Amikor a vevő körülnéz a lakásodban, alighanem lesz néhány kérdése. Olyan adatokra lesz kíváncsi, mint a közös költség, az átlagos rezsiszámla, lehet, hogy tudni szeretné, hogy egy átalakítás során melyik falakat lehet eltávolítani (de ezt már jelezted az ☞ alaprajzon ☜ , ugye?), esetleg érdeklik a ház előírásai, alapszerződése…
Lehet, hogy olyan kérdéseket tesz fel, amire nem is tudsz válaszolni.

Az ember memóriája nem végtelen, sem a tiéd, sem a vevőé. Lehet, hogy ezeket az információkat korábban már olvastad, hallottad (esetleg te is megkérdezted, amikor beköltöztél), csak már elfelejtetted.
De az is lehet, hogy meg tudod válaszolni az összes kérdését, és ő fogja elfelejteni.

A legtöbb vevő legalább 3-5 lakást megnéz, mielőtt vásárlásra adja a fejét. Könnyen előfordulhat, hogy nem emlékszik az összes lakás összes adatára, és elfelejt olyan információkat, amelyek lényegesek lehetnek a végső döntés szempontjából.

Mit tegyél, hogy a lakásod emlékezetes maradjon?

Én mindig azt javasolom az ügyfeleimnek, hogy a bemutatáshoz készíts össze egy információs csomagot! Ez egy pár száz forintos befektetés (csupán egy mappa és némi fénymásolás kell hozzá), és ha észben tartod, hogy ☞ a lakásod nem múzeum, és nem kell mindenkinek megmutatni, akkor elég néhány ilyen mappát összeállítanod.
(A mappa tartalmát érdemes neked is átolvasnod, így fel tudsz készülni a legtöbb kérdésre.)

Ami feltétlenül legyen benne:

  • Egy átlátható alaprajz

Ugyanaz, amit a hirdetésbe is feltettél. Ezen a laikusok is könnyen eligazodnak, és emlékezni fognak a lakás elrendezésére később is.

  • Egy műszaki alaprajz
  • Tulajdoni lap

Ezzel igazolod, hogy az ingatlan a tiéd és jogodban áll eladni. Az esetleges hitellel, vagy épp az ingatlan tehermentességével kapcsolatos információk is szerepelnek ezen a lapon, ami komoly szempont a döntésnél.

  • Társasházi közgyűlési jegyzőkönyv

Komoly következtetéseket lehet levonni egy-egy ilyen jegyzőkönyvből, nagyon hasznos lehet a vevőd számára!

  • Az utolsó 2-3 havi számla – és a használati utasítás

Elsősorban a gáz-, fűtésszámlák és természetesen a közös költség a legérdekesebbek – ez utóbbinál ne felejtsd el jelölni, hogy pontosan mit tartalmaz! Benne van a vízdíj is? Takarítás? Szemétszállítási díj? Ha ezeket nem tartalmazza, érdemes ezeket is bekészíteni. A villanyszámla viszont kevésbé fontos, hiszen ennek mértéke elsősorban rajtad múlik, nem a ház adottsága…

  • A közös képviselet elérhetősége

Vannak alapos vevők, akik szeretnek utánajárni a dolgoknak, például hogy áll a ház anyagilag, lehet-e állatot tartani, vagy van-e elővásárlási joga valakinek a házban. Legjobb, ha az ilyen kérdésekre te is felkészülsz, de természetesen add meg neki a lehetőséget, hogy utánajárjon.

  • Társasházi alapító okirat

Ez általában egy nagyon-nagyon hosszú dokumentum, ezért nem kell beletenned a mappába és mindenkinek odaadni. Elég, ha kinyomtatod, és ha szükséges, megmutatod a vevőjelöltnek.

  • Az elérhetőségeid, esetleg a hirdetés internetes linkje

Evidensnek hangzik, ugye? Mégis gyakori hiba, hogy az eladó és a vevőjelölt elfelejtenek elérhetőséget cserélni, a vevő utána a hirdetést sem találja meg, és ezért esik kútba az adásvétel…

Ha összeállítasz egy ilyen csomagot – és egy szép, ízléses mappában adod át a vevőnek –, az nagyon profi megoldás, ráadásul garantáltan emlékezni fog rád és a lakásodra!
VAGY
☞ kérdezz meg egy tanácsadót, ☜ aki ezekre (és még ezer másra) odafigyel helyetted, aki lakásodat és téged is felkészít az első randira! ☺