Az ingatlanossal kötött kizárólagos szerződés olyan a lakástulajdonosok szemében, mint a szőrös mumus, amit meg is tudok érteni: komoly elkötelezettséget kíván mindkét részről, és legyünk őszinték, elég nagy benne a „bukta” lehetősége is.

Ezért összeírtam neked röviden, hogyan tudod eldönteni, hogy megéri-e belevágni!

Az ingatlanossal kötött kizárólagos szerződés egy kicsit olyan, mint egy házasság: hűséget fogadsz és megígéred, hogy Ő lesz az egyetlen az életedben.
Ez még szerelmespárok esetében is nagy lépés, nem hogy két, szinte vadidegen embernél!
Ráadásul, ha nem válik be a dolog, a válás is macerás.

Mi is az a kizárólagos szerződés?

A kiemelt – lánykori nevén kizárólagos – szerződés azt jelenti, hogy az adott ingatlant csak a megbízott ingatlanos értékesítheti. Pontosabban bárki eladhatja – akár te is – de a jutalék akkor is jár az ingatlanosnak, ha nem rajta keresztül érkezett a vevő.

Pont ez benne az ijesztő: elméletileg megvan az esély arra, hogy jön egy ingatlanos, aki az égvilágon semmit nem tesz a lakás eladásáért, aztán átveszi a tetemes fizetséget azért, hogy te vérrel és verejtékkel megdolgoztál a lakás eladásáért. Nem valami vonzó ötlet, ugye?

Ez a kiemelt szerződés közismert hátránya.
De azt tudtad, hogy a kizárólagosság igazából jó is lehet? Méghozzá NEKED előnyös?
Most nem mennék bele ennek részleteibe, ☞ itt már leírtam azt a 4+1 okot, amiért jó neked a kizárólagos szerződés.

Most nézzük meg inkább a lényeget:

Hogyan döntsd el, hogy megéri-e kizárólagos szerződést kötni?

 1. TE keresd az ingatlanost.

  Amikor felteszel egy hirdetést az internetre, 10 érdeklődőből legalább 8 garantáltan ingatlanos lesz, és sajnos lesz köztük olyan, aki nem kifogástalan szakember. A legtöbb eladó ideig-óráig próbálja elhajtani őket, majd rájön, hogy hamarabb szabadul, ha igent mond, ezért szerződést köt a legolcsóbbal/legszimpatikusabbal/legnyomulósabbal.

  Sajnos nem biztos, hogy ő egyben a legjobb szakember is!

  Bár nagyon jó érzés lehet, ha kérők versengenek a kegyeidért, de sokkal hatékonyabb, ha te magad keresed meg azt az ingatlanszakértőt, akivel megéri szerződni – lásd 2. pont.

 2. Nézd meg az ingatlanost.

  Te hozzámész az első pasihoz/elveszed az első nőt, aki szembejön? Ugye nem? Kivárod azt, akinek a lépteitől azonnal hevesebben ver a szíved.

  Az ingatlanosnál is ez a helyzet: nem kell, hogy szerelem legyen első látásra, de fontos a kölcsönös szimpátia, hiszen egy darabig együtt fogtok dolgozni.

  És legalább ilyen fontos az is, hogy valóban szakértő legyen. ☞ Itt már írtam arról, hogyan csekkolhatod le ELŐRE, hogy a kiválasztott ingatlanos ért-e a szakmájához, ☞ itt pedig arról olvashatsz, ☜ mire figyelj, amikor már kapcsolatba kerültetek.

 3. Ne mondj azonnal igent.

  Ne mondj igent már az első telefonhívásnál! Kérd meg, hogy hívjon vissza, egyeztessetek időpontot. Az ingatlanos igenis jöjjön ki, nézze meg a lakást, különben hogy akarja eladni? Beszéljetek személyesen.

  Ez egyben jó módja az ingatlanos tesztelésének is: tényleg visszahív? Időben érkezik? Felkészülten jelenik meg a találkozón?

 4. Kérj referenciát.

  Nézd meg az interneten a hirdetéseit, keresd eladott lakásait, nézd meg, hogy mit mondtak róla korábbi ügyfelei. ☞ Itt bővebb információt kaphatsz erről.

 5. Tarts próbaidőt.

  Régen az volt a szokás, hogy a házasulandó felek a szülői házból érkeztek az esküvőre (sőt, bizonyos kultúrákban nem is láthatták egymást), de ma már a párok általában együtt élnek egy ideig, mielőtt az oltár elé vonulnának.

  Az ingatlanszakértőddel sem kell rögtön kimondanod a „míg a lakás el nem választ”-ot! Nyugodtan határozz meg próbaidőt, köss rövid távú kizárólagos szerződést, mondjuk egy hónapra. Ezalatt látod, hogy milyen hirdetést készít, hogyan kommunikál veled, hogyan kezeli az érdeklődőket, egyáltalán hoz-e érdeklődőket?

Három lehetőség van:

 1. meggyőz a szakértelméről és meghosszabbítjátok a szerződést,
 2. nem győz meg a szakértelméről és nem hosszabbítjátok meg a szerződést,
 3. egy hónapon belül eladja a lakást és nem kell meghosszabbítani a szerződést.

​Egy rövidtávú kizárólagos szerződéssel semmit nem veszíthetsz!

Az ingatlanossal kötött kiemelt szerződés olyan, mint a házasság: ha csak úgy beleugrasz, könnyen pórul járhatsz, de ha megfontoltan, ésszel és szívvel csinálod, akkor egy gyönyörű kapcsolat kezdete lehet ☺

Gondold át, kivel és hogyan kötsz kizárólagos szerződést!