Váó, sikeresen túl vagy az első lépéseken, és rád talált egy vagy akár több ideális, biztosnak tűnő vevő is?

Akár egyedül van, akár többen vannak, természetes, ha mérlegelsz az eladás kapcsán. Ahogyan a vevőnek megbízhatónak kell találnia téged, úgy áll ez fordítva is. Hogyan hozz döntést, mire figyelj? Nem kell ugyanis mindenkinek eladnod az ingatlanod.

A vevőnek a legtöbbször érzelmi döntés a vásárlás, de be kell vallani, ez az eladó számára is „nyomokban érzelmeket tartalmazhat”. Természetes, ha szeretnéd, hogy „jó kezekben” legyen a régi otthonod. Van azonban sok minden, amire még figyelned kell, amelyeket át kell gondolnod, esetlegesen megtárgyalni, mielőtt döntést hozol.

 1. Az ár
  A legalapvetőbb, és tudom, rögtön arra gondolsz: nyilvánvalóan annak, aki a legtöbbet ajánlja. Igen, a legjobb ár az egyik legfontosabb, de mérlegeld hozzá a többi szempontot is. Nem mindegy, hogy a bomba ár mikor, miből és hogyan kerül kifizetésre!
 2. Fizetési idő
  Két hét, három hónap? Foglaló, majd az adásvételig három részletben? Egyben az egészet? 10% most, 90% birtokba adáskor? A fizetési időnél és a részleteknél mindenképp mérlegeld, neked mikor és miért van szükséged a pénzre. Ha – ahogyan fogalmazni szoktam – „nem kenyérre kell”, akkor könnyebb helyzetben van, de ha például ebből szeretnéd fedezni a következő otthonod, akkor a birtokbaadáskor történő fizetés számodra nem jó opció.
 3. Fizetési konstrukció
  Készpénzes a vevő? Hitelből fog vásárolni? Igénybe veszi a CSOK-ot? Számodra ezek fontos információk, hiszen mindegyiknek van előnye és buktatója is. Nem feltétlen jelent rosszat, ha valaki hitelből szeretné fedezni a lakásvásárlást, és nem ördögtől való maffiózó az sem, akinek van a bankszámláján 24 millió az otthonodra. Amire figyelj ez esetben, hogy mindenképpen kérj valamilyen biztosítékot: egy bankszámlakivonatot, papírt arról, hogy a vevő megkapta a hitelt, élhet a kedvezménnyel.
 4. Költözési idő
  Nem egyenlő a fizetési idővel! Sok esetben megegyezik, de sokszor más időpontot jelöl. Mérlegeld, mennyi időre van szükséged a cuccoláshoz. Van már hova menned, vagy az árból veszel magadnak újat? Megéri esetleg az ár, hogy három nap alatt összepakolj, és meghúzd magad egy átmeneti helyen? Esélytelen, hogy egy hét alatt máshova bútorozz? Számolj: valóban jobban jársz az átmeneti albérletre elköltött pénzzel együtt is?
 5. Szimpátia
  Bár azt mondtam, nem barátot keresel, de azért a megérzéseidre érdemes hallgatni, de legalábbis figyelembe venni őket. Ha egy érdeklődővel kapcsolatban rossz érzéseid vannak, nézz magadba, és kérdezd meg, miért. Sok eladó hajlamos minden jelöltet „bibisnek” ítélni, mert érzelmileg még nagyon kötődik a lakásához. Nincs ezzel semmi baj, de ne hagyd, hogy ez túlzottan befolyásoljon, és emiatt szalaszd el az igazi vevőt!

Amennyiben nem erről van szó, gondold végig, mik az ellenérzéseid: Ellent mond magának? Sosem éred el időben? Simlisnek tűnik (lehet, hogy csak rossz a fodrásza)?

Bár mind kedves embereknek szeretnénk átadni a kulcsot, azért ne dönts az egymillióval kevesebbet ajánló friss, fiatal házaspár mellett, csak mert cukik.

Nehéz döntés ez számodra is, de nem kell egyedül végig csinálnod! Nagyon sokan vannak, akik a vevő, vevők megtalálása után fogadnak csak ingatlan tanácsadót, pont az ilyen helyzetek mérlegelésére és megoldására. A szakértő a tapasztalatával és emberismeretével segít kiigazodni a helyzetek között, segít felállítani a pro-kontra listát, és támogat a döntés meghozásában. Helyetted persze nem dönthet, de minden segítséget megad hozzá!

Ha úgy érzed, jól jönne egy másik nézőpont, valaki, aki kívülről szemléli a dolgokat, ☞ keress  bátran!