Mi az a home staging: az a folyamat, amikor eladás előtt kifestik, átrendezik, rebútorozzák, kicsinosítják, felturbózzák az ingatlant.

Biztos te is láttál már gyönyörű előtte-utána képeket, vagy olyan ingatlanhirdetéseket, amikről messziről látszott, hogy profi keze van a dologban.
De megéri-e a home staging? Kell-e százezreket költened a lakásra eladás előtt?

Az ingatlant hirdetők között általában két véglet van: az egyik csapatnak meg sem fordul a fejében, hogy a lakással kezdeni kellene valamit, és boldogan lefotózza a rumlit, a száradó ruhákat, és már mehet is az internetre! A másik végletben pedig azok vannak, akik időt, pénzt, energiát nem kímélve mindent megtesznek a lakás kicsinosításáért, festenek, új bútorokat vesznek, átalakítanak… Százezreket, sőt, akár milliókat költve az átalakításra, remélve, hogy még több milliók formájában jön vissza az ára.
Kérdés az, hogy megéri-e ezzel foglalkozni? Megtérül-e a befektetett összeg?

A home staging előnyei

Az előnyöket nem kell hangsúlyozni: egy szépen berendezett, vonzó, igényesen hirdetett ingatlan sokkal jobban felkelti az érdeklődők figyelmét. Könnyebb eladni, sőt, bizonyos esetekben akár jobb feltételekkel tudod eladni!

A közelmúltban például volt egy ügyfelem, aki a Király utcai lakását turbózta fel a home staging segítségével. Az ingatlan előtte is szimpatikus volt, a ráköltött pénz nélkül is el lehetett volna adni, de home staging után 6 millióval többért vitték el, mint amennyit eredetileg ért!

Megérte a home staging?

Naná!

De…

Amikor a home staging nem megoldás

Emlékszel még ☞ Kata történetére? ☜  Megvett egy lakást, tökéletesen felújította, igényesen átalakította, gyönyörű volt az egész. Mégis, ez volt az egyetlen lakás pályafutásom során, amit nem sikerült eladni.

Miért?

Kata esete nem a home staging klasszikus sztorija volt, hiszen ő nem az eladás kedvéért, hanem magának újította fel a lakást. Eközben nem vette figyelembe a környék jellegzetességeit és a vevőjelöltek igényeit – a gyönyörű lakás így végül mégsem kellett senkinek.

Vannak esetek, amikor a felújítás, home staging nem vezet eredményre és csak fölöslegesen tolod bele a pénzt.

Mikor éri meg a home staging?

  • Ha az ingatlan amúgy megfelel az igényeknek

    A home staging nem a Szent Grál, ami bármilyen lakást elad. Csak akkor költs nagy pénzeket a lakásodra, ha alapvetően enélkül is érdekes és keresett lenne a célcsoport körében. Mondjuk úgy, hogy a home staging nagyon látványos optikai tunning, de a motort nem turbózza fel. ☺

  • Ha igényes a környék és a ház

    Hiába gyönyörű a lakás, ha a ház előtt vizelettócsa várja az érdeklődőt, a lépcsőházban omlik a vakolat, a szomszédok pedig üvöltetik a tévét, miközben te az ingatlan előnyeit ecseteled.

Mennyit költs home staging-re?

Én azt szoktam javasolni, hogy maximum az ingatlan értékének 5-7%-át költsd a lakásra az eladás előtt. Ha szerencséd van (és jól választasz, és jól csinálod, stb.), akkor ez biztosan megtérül, de ha utólag kiderül, hogy rossz döntés volt, akkor ennyi pénz még nem fáj annyira. ☺

És most jöjjön a fekete leves:

Mikor NEM éri meg a home staging?

Ahogy fentebb említettem: akkor, ha az ingatlan amúgy nem menne el.
Lehet bármilyen szép lakásod, ha csúnya a környék, vagy ha olyan helyen árulsz ingatlant, ahova a kutya sem akar költözni, ha pocsék az ingatlan fekvése… Emlékszel? ☞ Location, location, location: azaz elhelyezkedés, fekvés és tájolás. Ha ez a három nem jó, azon semmilyen home staging nem segít.

A home staging MINDEN ESETBEN szűkíti a célcsoportot, hiszen csak azok az emberek fognak rákattintani, akiknek tetszik a stílusod.
Minél inkább „egyben van” a lakás, annál kevesebben fognak felhívni.

  • Képzeld el például, hogy valaki beleszeret a nappalidba, de nem tetszik neki a fürdőszobád. Nem fog +6 milliót kiadni a lakásodra, mert tudja, hogy a fürdőt szét kell verni.
  • Vagy valakinek bejön a rózsaszín tapéta a hálóban, de a rózsaszín konyhabútort már túlzásnak találja. Akar +1 milliót költeni költözés után a konyha felújítására? Nem: inkább vesz egy tekercs rózsaszín tapétát és keres egy felújítandó lakást.

A home staging klassz dolog: de óvatosan kell vele bánni!

Sokkal biztosabb megtérülés, ha ☞ egy ingatlanost kérsz meg ☜ , hogy adja el a lakásodat! ☺