Te megvennél valamit látatlanban? Főleg, ha az több millió forintba kerül? Na ugye, hogy nem! A jól megfogalmazott hirdető szöveg fontos, de ami igazán mérvadó szokott lenni: azok a képek. Egy jó fénykép pedig többet mond minden szónál.

Szoktál nézegetsz ingatlanportálokat? Ha igen, akkor te is biztos találkoztál már ezeknek a képeknek a valamelyikével:

 • Ruhaszárító a sarokban
 • Szennyes a kádban
 • Macska a pulton
 • Gyerekjátékok mindenhol
 • Képbe félig belógó nagymama a kertben
 • Száradó edények a konyhában
 • Fantasztikus kép a nappali jobb felső sarkáról és az ajtó tetejéről
 • Bónusz: tükröződő felületeken felsejlő tulajdonos egy szál alsógatyában, vagy anélkül

Köteteket lehetne megtölteni azzal, hogyan NE fotózd a lakásodat, ha el szeretnéd adni. Tény és való, igazán jó képeket készíteni nem egyszerű. Az sem ritka, hogy az igazán profi hirdetésre vágyók hivatalos fotósokat bíznak meg a feladattal. Viszont ha nekünk nincs erre lehetőségünk, akkor se csüggedjünk. Megvannak a praktikái annak, hogy miként lehet szép, beszédes fényképeket lőni egy lakásról.

Íme, az én 6+1 tippem a lakás fotózásához:

 1. Rakj rendet!

  Elsőre ez logikusnak tűnik, de ha átrágtad már magad néhány ingatlanhirdetésen, akkor tudod, hogy sok embernek magától ez eszébe sem jut.
  Fontos: a „rend” fogalma most eltér attól, amit egy átlagos takarításnál tűzöl ki célul. Most nem elég, ha a dolgok a helyükön vannak; fontos, hogy lehetőleg minden személyes tárgyat vegyél ki a képből; ne legyenek a polcon fényképek a családról, ne legyen a képen a gyerek kisautója (még akkor sem, ha pont abban a sarokban van a helye), ne legyenek ruhák a szárítón, vagy edények a konyhapulton! A fürdőszobában pakold el a flakonokat, csukd le a WC fedelét, tedd el a fogkeféket! Gondold végig: az, aki ingatlant keres, nem a te életedbe akar bepillantani, hanem a saját otthonát keresi. Tüntess el a képről mindent, ami arra utal, hogy ez valaki más otthona!
  Bónusz: ugyanezeket kell megtenned akkor is, amikor majd személyesen mutatod be a lakást a potenciális vevőnek.

 1. Válaszd ki a megfelelő napszakot!

  Mikor a legszebb a lakás? Hajnalban, amikor a kelő nap fénye bevilágítja az egészet? A kora esti „arany órában”, amikor gyönyörűek a színek?
  Tipp: A legtöbb lakásnak jól áll a napfény, ezért válaszd a világosabb órákat. Próbáld ki úgy is, hogy a napsütés mellé még a lámpákat is felkapcsolod, hogy még világosabb legyen a lakás – minél világosabb, annál barátságosabbnak tűnik a képeken.

 1. A megfelelő beállítás

  Ne fényképezd a sarkot, a tévét, a konyhaszekrényt – próbálj olyan szöget találni, ahonnan az egész helyiséget belátni, és a lehető legnagyobbnak tűnik. Használd nyugodtan a halszem-effektet vagy a panorámakép készítést is (a legtöbb digitális fényképezőgép és okostelefon rendelkezik ilyen funkcióval), hogy még nagyobbnak tűnjön a tér!

 1. Drága bútorok. De minek?

  Vadonatúj, drága bútorokat vettél, amik nagyon jól mutatnak a képeken? Csak akkor fókuszálj ezekre, ha a lakással együtt eladod– ellenkező esetben semmi értelme ezeket külön kiemelni a képeken. Próbálj inkább az ott maradó dolgokra fókuszálni: a terek elrendezésére, a nyílászárókra, a beépített gépekre.

 1. Menj ki a lakásból!

  Amikor az ember lakást vesz, akkor jó hosszú időre elkötelezi magát, ezért szeretné magát jól érezni új otthonában – és a hazavezető úton is. Fontos, hogy milyen a környék, hogy néz ki kívülről a ház, milyen az utca hangulata… Menj ki a lakásból és készíts néhány külső felvételt is! Persze ekkor is fontos arra figyelni, hogy mi van a képen; próbáld a legszebb részeket fényképezni és lehetőleg hagyd ki a képből a kutyapiszkot az úton, vagy a szomszéd lepukkant kocsiját, ami az utcán parkol.

 1. Ne csak fotózz: rajzolj is!

  A lakás egyik legfontosabb tulajdonsága az alaprajz, méghozzá egy profi alaprajz! Felejtsd el a kézzel rajzolt, elnagyolt firkákat; ezzel az ☞ ingyenes eszközzel ☜ pár perc alatt méretarányos, professzionális alaprajzot készíthetsz otthonodról!

Ha szeretnél még több tippet az ingatlaneladással kapcsolatban, akkor igényeld meg a a 2 ingyenes tanulmányunkat, ami segítségével a saját ingatlaneladásodat profi ingatlanosként csinálhatod végig.

Ide kattintva kérheted az ingyenes tanulmányokat!