Szeretnéd, hogy az ingatlanosod őszinte és korrekt lenne veled? Szeretnéd, ha mindent megtenne a lakásod eladásáért? A jó ingatlanközvetítő alapvetően, magától eredendően ilyen.

De azért nem árt, ha tudod: kettőn áll a vásár, és a te hozzáállásod is sokat számít.

Ha rendszeresen követed az Ingatlan-tanácsadó.hu blogját, akkor már bizonyára tisztában vagy azzal, hogy olyan ingatlanközvetítőnek tartom magam, aki mindent megtesz az ügyfeleiért. Szakmailag és emberileg egyaránt a win-win szituációkban hiszek, az olyan együttműködésekben, amelyek végén mindenki jól jár, és mindenki boldogan távozik.

De csak akkor tudok segíteni, jó és megbízható partnered lenni, ha te is partnerként tekintesz rám és hajlandó vagy az együttműködésre.

Tisztában vagyok vele, hogy az ingatlanközveetítők ma nem sokkal népszerűbbek mondjuk az ellenőröknél, hogy rossz a hírünk, és ez nem alaptalan: valóban vannak olyan ingatlanosok, akik nem veszik ennyire komolyan a hivatásukat, és ezért kevésbé megbízhatók ügyfeleik számára.
A legtöbb ingatlanközvetítő igyekszik becsületesen végezni a munkáját, és ezt a rossz előítéletet megváltoztatni.
De ez néha nagyon nehéz, mert mi is sokszor ütközünk falakba, ellenállásba, olyan ügyfelekbe, akik csak a hírünk és nem a teljesítményünk alapján akarnak megítélni, vagy olyanokba, akik nem tisztelik az időnket és a szakértelmünket.

Tiszteld az ingatlanközvetítő idejét!

Egyszer volt, hol nem volt, úgy döntöttem, hogy ingyenes értékbecslési akciót hirdetek (ha te még nem hallottál róla, ☞ kattints ide! ☜ ). A jelentkezőknek ingyenesen megnézem a lakását és megmondom, hogy mennyit ér, mennyiért lehet eladni.
A dologban nincs semmi kötelezettség, voltak, akik azonnal megbízást is adtak, hogy akkor adjuk is el ennyiért, és voltak, akik nem.

Éppen megérkeztem az egyik jelentkezőhöz, hogy felmérjem a lakását, de hiába csengettem, senki sem válaszolt. Csengettem még egyszer. Megint senki. Hívtam kétszer telefonon, nem vette fel.

15 percet töltöttem azzal, hogy ingyen segítsek valakinek, aki szemmel láthatóan nem akarta – 15 olyan percet, amit egy másik ügyfelemre szánhattam volna, olyanra, akinek ez a 15 perc nagy segítséget jelenthetett volna.

Később az illető visszahívott és flegmán megadott egy időpontot, amikor újra megnézhetem a lakást.
Köszöntem, nem éltem a lehetőséggel. Miért dolgozzak együtt olyannal, aki cseppet sem tiszteli az időmet?

Hogyan bánj az ingatlanosoddal?

Ahogy szeretnéd, hogy ő bánjon veled.

Azt akarod, hogy őszinte legyen? Akkor te is mondj el minden szükséges információt, ferdítések nélkül!
Azt akarod, hogy pontos legyen? Akkor te se késs félórákat indoklás nélkül!
Azt akarod, hogy becsületes legyen? Akkor te is tartsd tiszteletben az írásbeli és szóbeli megállapodást!

Tartsd tiszteletben az ingatlanközvetítő idejét, becsüld meg a szaktudását, hallgasd meg a véleményét – és a jó ingatlanközvetítő ezért cserébe az ingatlan eladására fordítja az idejét, szolgálatodba állítja a szaktudását és véleményével, tanácsaival segít, hogy minél hamarabb eladjátok a lakást!

Hiszen ez a közös érdekünk.