Többször is találkozhattál ezzel a kijelentéssel: fontos elnyerni a vevő bizalmát. Sok múlik, múlhat azon, hogyan tekint rád. Gondoltad volna, hogy akár egy eladást is meghiúsíthat?

Évekkel ezelőtt keresett meg egy régi, kedves ismerősöm, azzal a kéréssel, hogy segítsek neki lakást találni. Konkrét elképzelései voltak, ezért túlzottan sok lakás nem jött szóba az akkori piacon. Összesen négy olyan ingatlan volt, ami megfelelt az igényeinek, ezek közül is kettő volt az, aminek igazán esélye volt.

Ez a két lakás ugyanabban az épületben volt, sőt, gyakorlatilag egymás alatt helyezkedtek el. Gyakorlatilag ugyanolyanok voltak: ugyanaz az elrendezés, felépítés, fekvés, közel azonos állapot. Egyedül az árban volt különbség: az egyik több mint 600 000 forinttal drágább volt.

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy van bármi is, amiről beszélni kéne, nemhogy még tanakodni, meg dönteni. Hát nem tűnik egyértelműnek a helyzet? Ügyfelemnek azonban nem volt az, gondolkodási időt kért, hogy válasszon.

Egész este agyalt, többször is felhívott. Pro-kontra listát készített, háromszor kérte ki a véleményem, és még háromszor mindenki másét is. Egy este alatt őrületbe kergette a családját. ?

A negyedik hívásnál feltettem újra a kérdéseim, és végre rendesen válaszolt. A miérteket nem könnyű kiszedni az emberekből.

„Miért nem szeretnéd, a két gyakorlatilag teljesen ugyanolyan lakás közül azt, ami 600 000 forinttal olcsóbb? Miért vacillálsz?

És annyi győzködés, várakozás után végre kinyögte!

„Tudod Edit, azért gondolkodom még, és azért húz a szívem a drágább lakás felé, mert megbízhatóbbnak találom a tulajdonost. Olyan őszintének, precíznek tűnt, fel volt készülve.”

És itt a kulcsszó: MEGBÍZHATÓ!

Képzeld magad a vevő helyébe egy percre. Ő több millió forintot készül neked adni, természetes, ha nem akarja, hogy átverjék. Ez persze nem jelenti azt, hogy te ilyen ember lennél, de az emberek – ahogyan te is – szeretnek biztosra menni, amennyire csak lehetséges. Az, hogy vevő aggódik, teljesen érthető.

Nos, te mit kell tenned ahhoz, hogy úgy elnyerd a vevő bizalmát, mint a fenti történetben?

Nem kell túlzottan bonyolult dolgokra gondolnod. A lényeg, hogy legyél felkészülve! Szerezz be minden papírt, minden dokumentumot, ami választ adhat a vevő kérdéseire. Legyen nálad minden, gondold át a lehetséges kérdéseket.

Látod, mennyivel elősegítette az eladást a fent említett tulajdonosnak ez a pár dolog? Nemcsak, hogy gyorsabban adta el a lakást, de megtörte az „ár szentségét”, és a vevőnek már nem az volt az elsődleges szempont, hanem a biztonság.

Apróságokon múlik a dolog, nincs olyan, amit te ne tudnál megtenni! Te se szeretnéd, ha milliók csúsznának ki a kezed közül, ugye?

És most egy kis segítség, hogy milyen iratok legyenek nálad, ha érdeklődőt vársz!

  • Tulajdoni lap, térképszelvény
  • Társasházi alapító okirat
  • Szervezeti és Működési szabályzat
  • Házirend
  • Közös képviselő neve, telefonszáma
  • Meghatalmazások
  • Haszonélvezők lemondási nyilatkozata
  • Fűtési rendszer engedélyei
  • Beépített háztartási gépek útmutatói, garancia papírjai

Ugye, nem olyan nagy dolog?

Ha szeretnéd, hogy az eladás során mindenre odafigyeljen valaki, akkor ☞keress meg☜ és vágjunk bele az eladásba!