Van-e egyáltalán különbség egy ingatlanközvetítő és egy értékesítő között? Kire van neked szükséged és kit ne válasszál? Milyen nyelvi finomságokra kell odafigyelned, amikor megtámadnak az „ingatlanosok”?

Szeretem a magyar nyelvet: szép, kifejező és sokszor akaratlanul is többet árulunk el a segítségével, mint amennyit szeretnénk. Amikor például megkérdezi tőlem valaki, hogy X vagy Y ingatlanos megbízható-e, mindig azt mondom neki: először is figyelje meg, hogy milyen szóval jellemzi magát az illető, hiszen már ebből is le lehet szűrni néhány következtetést.

Jöjjön az ingatlanos mini-szótár, avagy a név kötelez!

 • Ingatlanközvetítő
  Olyan személy, aki eladó és vevő között közvetít. Jellemző módon nem töri kezét-lábát azért, hogy új felületekre is kikerüljön a hirdetésed, általában beteszi az adatbázisába, és ha valaki éppen ilyet keres, akkor megmutatja neki. Szereti, ha szép, nagy az adatbázis – ezzel tud dicsekedni és új ügyfeleket szerezni – ezért nem bánja, ha nem sikerül rövid időn belül eladni a lakásod. Addig is az ő mappáját bővíted, és kiírhatja az ajtó fölé: „Országszerte sokezer eladó ingatlan!”
  Szereti a jutalékot, ezért elképzelhető, hogy idővel talál jó áron vevőt a lakásodra, de ne számíts gyors eladásara.
 • Ingatlanügynök
  Hazánkban szerencsére nem túl elterjedt kifejezés, nem is szeretem: a legtöbb emberhez hasonlóan nekem is borsózik a hátam ettől a szótól. Nem véletlenül hasonlít a porszívóügynökhöz.
  Miközben minden erőmmel azon vagyok, hogy megvédjem az ingatlanos szakma becsületét, és bebizonyítsam, hogy az ingatlanosok NEM hiénák, eközben jönnek az ügynökök és minden cselt, minden átverést bevetnek, hogy minél hamarabb pénzhez jussanak.
  Bizonyára köztük is vannak rendes, megbízható szakemberek, de körülbelül olyan gyakoriak, mint a fehér holló. Ha egy ügynök kopogtat, mindig gyanakodj!
 • Ingatlan értékesítő
  Célja az értékesítés, eladás – szinte bármi áron. Elsőre úgy tűnhet, hogy ő kell neked – elvégre te is azt akarod, hogy elkeljen a lakásod, nem? – de a valóságban ő nem a te érdekeidet képviseli, hanem a saját jutalékát. Könnyen lehet, hogy áron alul, vagy rossz kondíciókkal akarja értékesíteni az ingatlanodat csak azért, hogy minél hamarabb pénzhez jusson.
 • Ingatlantanácsadó/Ingatlanszakértő
   Ő az, akire szükséged van! Szakértelmével, tudásával melletted áll, támogat, segít a döntésekben. Ért ahhoz, amit csinál, de nem akaszkodik a nyakadba, nem nyomul, megérti a nemet, de jobban szereti az igent ?
  Nem csak eladni akarja az ingatlanodat, de JÓL akarja eladni, úgy, hogy te a lehető legjobb árat és a legjobb feltételeket kapd. Egy igazi ingatlan tanácsadónak, vagy ingatlanszakértőnek TE vagy az ügyfele, és mindent megtesz azért, hogy TE jól járj. Az összes többi szempont számára másodlagos. (Igen, a saját jutaléka is. Fontos szempont, de nem fontosabb, mint a te érdekeid.)

És hogy én melyik kategóriába tartozom?
Ha ezen az oldalon jársz, nem meglepő: büszkén vállalom, hogy ingatlantanácsadó, vérbeli ingatlanszakértő vagyok.
Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ügyfeleim ☞ 97,9%-ban elégedettek a munkámmal!