Ha lakáseladásba fogsz, nagyon sok mindenre figyelned kell, és sok szervezést igényel a folyamat. Ez nem a legegyszerűbb, különösen akkor, ha családod van.

És még komplikáltabb tud lenni, ha kisgyermeked van. Nem olyan régen adtam el egy ilyen tulaj lakását, és arra gondoltam, jól jönne neked egy kis segítség.  Így a saját tapasztalataim mellett Ágnes, az anyuka tanácsait is belefogalmaztam ebbe a bejegyzésbe!

Az első és legfontosabb, hogy semmiképpen sem kell megijedned. Nem lehetetlen feladat eladni az ingatlanod úgy, ha mellette kisgyereket nevelsz. Kicsit összetettebb a dolog, hiszen oda kell figyelned a kicsi lelkivilágára is, illetve attól is függ, mennyire bírja jól a változást. Lássuk a tippeket, amelyekkel szeretném neked megkönnyíteni ezt az időszakot!

  1. Mondjuk el neki!
    Ez egy elsődleges tanács. Mindenképpen mondjuk el gyermekünknek, hogy költözünk, új házba fogunk menni, és lesz egy új otthonunk. Ez az alap felállás, és így minden sokkal könnyebb lesz.
  2. Szoktassuk a gondolatot!
    A lehető legtöbb helyzetben próbáljuk meg megemlíteni az új otthont. Emeljük ki az új hely előnyeit: nem kell majd lépcsőzni, lesz saját szobája, nagyobb lesz a konyha. Ágnes szerint mindenképp pozitívan kell beállítani a dolgot, így ők például az eladni, elhagyni szavakat nem is használták kislányuk előtt. Ha megvan már az új hely, mutass képeket a szobájáról, a közös helyiségekről!
  3. Lakásmutatás: vele vagy nélküle?
    A szülők legtöbbje – ahogyan én is javasolni szoktam – a kisgyerek nélkül mutatja a lakást. Ez jelenthet problémát akkor, ha jelen szeretnél lenni te is, amikor mutatás van. Ha így vagy, akkor mindenképp próbáld meg megoldani, hogy valaki vigyázzon a kicsire. Ágnesék lakását esténként mutattuk, nélkülük. Náluk így meg volt oldva a felügyelet, és legalább együtt is tölthettek egy kis plusz időt. Ágnes azt javasolja, ha nehezen oldod meg a felügyeletet, a legnagyobb segítség lehet egy ingatlanközvetítő.
  4. Ne boruljon fel a napirend
    Én is, mint szülő fontosnak tartom, és Ágnes is megerősített ebben: igyekezzünk minél kevésbé felborítani gyermekünk napirendjét. Ezt úgy oldottuk meg, hogy meghatároztunk egyrészt azokat a napokat, amelyeken mutatható a lakás (három nap volt), valamint megbeszéltük, hogy este 8-ra, azaz a fürdetés időpontjára mindenképpen befejezzük a mustrát. Az anyuka elmondása szerint így abszolút komfortos és kényelmes volt nekik, élhették az életüket tovább.
    „Egyébként, ha nem ingatlan tanácsadót bízunk meg, akkor szervezkedhettünk volna minden egyes érdeklődő hívása után, hogy mikor ki vigyáz Dórára! Teljes káosz uralkodott volna a családban! Továbbá mi teljesen laikusak és elfogultak voltunk az ingatlanunkkal kapcsolatban, korántsem sikerült volna ilyen profin lemenedzselni ezt az egész folyamatot.”
  5. Ki a néni, meg a bácsi?
    Ember tervez, isten végez, szokták mondani. Előfordul, hogy valamiért mégis haza kell jönni, vagy jelen van a mutatáskor a kisgyermek. Ebben az esetben – persze minden gyermek más – mondjuk el nekik, hogy jöttek megnézni a lakást. Ehhez természetesen szükséges, hogy tudjon a gyermek az eladásról. Lásd 1. pont! ?
  6. Dobozolás
    A költözéssel járó dolgok azért jobban átalakítják az emberek mindennapjait. Ez lehet izgalmas a gyermeknek, de érdemesebb nélküle csinálni. (Valljuk be, haladni is jobban lehet! ) Ágneséknél az utolsó napokban nem is lesz otthon gyermekük, így az ő személyes dolgait, a mindennapi felszereléseket csak akkor fogja elpakolni.
    Tipp: az utolsó pár napban, ha teheted, küldd el nyaralni a nagyihoz gyermeked!
  7. Az új otthon
    Ahogyan a bedobozolásnál nem, a kipakolásnál érdemes már bevonni gyermeked. Ha saját maga rendezi el a dolgait, sokkal inkább magáénak fogja érezni a helyet. Ez könnyíti a megszokást is! Fedezzétek fel együtt a környéket, nem nagy baj, ha kicsit kimarad a bölcsiből/oviból a gyermek, és az első pár napot együtt, otthon töltitek, hogy belakja, és elfogadja az új helyet.
    Ha teheted, már a költözés előtt is látogassátok meg az új helyet. Így a kicsi megismeri, nem lesz annyira idegen számára.
  8. Mikorra időzítsük?
    Bár sokszor másképp alakul, ha vagyunk abban a helyzetben, igyekezzünk az iskolai/óvodai szünetben megejteni a költözést. Ágnes azt mondja, ők szerencsés helyzetben vannak, mert Dóra most kezdi az ovit, amit már nagyon vár. Iskoláskorú gyerekkel azonban nem merte volna bevállalni, csak a nyári szünetben.

Te is kisgyerekkel készülsz a lakáseladásra? Hadd könnyítsem meg nektek ezt az időszakot!

☞Írj nekem☜, és 48 órán belül visszahívlak!