Azon gondolkodsz, hogy megbízz egy ingatlanközvetítőt? Magyarországon többféle rendszerben működnek ingatlanirodák, amelyeknek több előnyük és hátrányuk is van.

Nem mindegy melyiket választod, hiszen lakásod sajátossága is fontos, illetve különböző igényeid kielégítése. Összegyűjtöttem neked, milyen tulajdonságokkal bírnak a különböző ingatlanirodák.

Ingatlanirodák: franchise rendszer

Leggyakrabban franchise rendszerben működő ingatlanirodák azok, amelyeket ismerhetsz, amelyekkel találkozhattál. Általában több városban képviseltetik magukat, azon belül is több helyen lelhetsz rájuk.

Milyen előnyei lehetnek, ha a franchise rendszerben működő ingatlanirodák közül választasz? Ezekben az ingatlanirodákban rengetegen dolgoznak. Általában eladói és a vevő oldalt is képviselik, így a nagy számok törvénye alapján lehetséges, hogy könnyebben el tudják adni a lakásodat. Ez pedig a célod, ugyebár.

Milyen hátránya lehet mégis egy ilyen irodának? Pont a tömeges lakásfelvétel miatt lehetséges, hogy rád és a speciális igényeidre (hiszen valljuk be, nincs két egyforma lakás és nincs kér egyforma eladó!) kevesebb figyelmet tudnak fordítani. Ilyen ingatlanirodák életében inkább a mennyiség, mint a minőség a fontos: az ingatlanközvetítőknek számokat kell produkálniuk, nem pedig elégedett ügyfeleket. Éppen ezért adódhat az a helyzet, hogy lassul a lakáseladás folyamata, vagy éppenséggel több probléma merül fel, ami egyébként elkerülhető lett volna, ha egy olyan ember foglalkozik az ingatlanoddal, akinek nem kell rajtad kívül még 30-40 lakáseladóval kapcsolatot tartania.

Ezek az irodák általában mindennel és mindenkivel foglalkoznak, nagyon ritkán specializálódnak egy-egy lakástípusra, területre vagy eladótípusra. Ha szerencséd van, találhatsz olyan ingatlanközvetítőt, akinek pont a te lakásod a specialitása, de erre kevés az esély.

Kis ingatlanirodák

Ezek a fajta ingatlanirodák már sokkal specializáltabbak, mint a nagy, franchise rendszerben működő társaik. Jóval kevesebb embert foglalkoztatnak, kevesebb ingatlannal is foglalkoznak. Előfordulhat, hogy ebből kifolyólag kevésbé kiterjedt a kapcsolati hálójuk, és valóban így van, illetve ezek az ingatlanirodák kevésbé működnek együtt más irodákkal. Ettől függetlenül sokkal figyelmesebben tudnak veled és az ingatlanoddal foglalkozni. Sokkal emberközpontúbbak, a mérleg inkább a minőség, mint a mennyiség felé billen, az előbb említett rendszerben dolgozó ingatlanirodákkal szemben. Ahogyan említettem, általában már speciálisan valamilyen jelleg alapján foglalkoznak emberekkel, leginkább területi alapon választják meg az ügyfeleiket.

Ingatlanirodák egy személyben

Amennyiben úgy érzed, a te lakásod és igényeid sajátosak, speciális és kiemelt bánásmódot érdemelnek, akkor számodra az egyszemélyes, úgynevezett magánzó ingatlanirodák a legalkalmasabbak. Itt – ahogyan az a nevében is benne van – saját vállalkozás keretében egy ingatlanközvetítő dolgozik. Az az ingatlanközvetítő, amely képes egyedül elvinni egy saját irodát, mindenképpen elismerendő, hiszen kizárólag saját magának és szakértelmének köszönhetően jutott el idáig (én is franchise rendszerben kezdtem el dolgozni, és onnan váltottam, amikor már elég képzettnek éreztem magam ahhoz, hogy megvalósíthassam álmom, és olyan módszerekkel dolgozhassak, amik leginkább az ügyfeleim elégedettségét szolgálják). Az ilyen ingatlanirodák a legszemélyesebbek, legemberközpontúbbak. Itt jut a legtöbb idő rád és az ingatlanodra. Egyrészt azért, mert ezek a közvetítők kevés számú ingatlannal foglalkoznak, azokkal viszont kiemelten, teljes erőbedobással. Az ilyen ingatlanirodák 100%-ban téged képviselnek, éppen ezért nagyon fontos nekik az elégedettséged és a sikeres lakáseladás. Ennek érdekében például szívesen működnek együtt akár franchise rendszerben működő ingatlanirodák, vagy épp kisebb ingatlanirodák munkatársaival. Amennyiben szeretnéd – és miért ne szeretnéd, hiszen ezért keresel fel ingatlanközvetítőt –, hogy az egész folyamaton végigkísérjenek, fogják a kezed, megválaszolják minden kérdésed, akkor javaslom a magánzó ingatlanközvetítők megbízását. Az ingatlaneladás folyamatában sok a bizalmas dolog, egy ilyen ingatlanközvetítő, aki kevésszámú ingatlannal foglalkozik, pontosan tud majd rád figyelni, és teljes mértékig megbízhatsz benne, elmondhatsz neki mindent (e nélkül egyébként is sokkal-sokkal nehezebb a lakáseladás!).

Mielőtt egyik vagy másik típus közül választasz, mérd fel, hogy az ingatlanirodák közül számodra melyik a legalkalmasabb, melyik rendszerben tudod elképzelni a lakásod, a legnagyobb vagyontárgyad eladását!