Kétségeid vannak az ingatlanközvetítő szakemberekkel kapcsolatban? Megkönnyítem a döntésed: olvasd el, miért érdemes egy ingatlanközvetítővel dolgozni!

Kire is mondhatjuk: ingatlanközvetítő?

Sokan hívják így magukat: ingatlanközvetítő. De nem mindenki használhatná jogosan ezt a kifejezést. A legtöbb ember fejében az ingatlanközvetítő egyet jelent egy utcáról beesett, simlis, némi értékesítő tapasztalattal és vérrel bíró ember. Pedig IGAZI ingatlanközvetítőnek lenni ennél sokkal több: ez egy tanácsadói szerep, egy olyan szakma, ahol fontos (kéne, hogy legyen) az őszinteség, a szakmai tapasztalat, a bizalom.

Egy olyan ember, aki valóban ingatlanközvetítő elvégezte a szükséges tanfolyamokat, bejegyzett értékesítő, folyamatosan képzi magát, és a megbízóját támogatja. Nyugodtan kérdezz rá a téged megkereső közvetítőnél, hogy végzett-e ingatlanos iskolát, szerepel-e az ingatlanos névjegyzékben.

Mit is csinál egy ingatlanközvetítő? 

Szintén közkeletű tény, hogy az ingatlanközvetítő mindössze annyit csinál, hogy feladja a hirdetést, aztán vár, hogy a sült galamb, esetünkben sült vevő a szájába repüljön. Valójában egy korrekten működő és szakmailag felkészült ingatlanközvetítő munkája ennél sokkal, de sokkal több.

A jó ingatlanközvetítő igazából nagyon sok mindent megspórol neked.

Nem véletlen az, hogy létezik ez a szakma, hiszen valamikor kialakult rá az igény. Hogyan történhetett ez? Többek között úgy, hogy a lakáseladás egy időigényes dolog. Időt kell szánni a lakásmutatásra, a sorban állásra a hivatalokban, az érdeklődőkkel telefonálni (a főnököd mennyire örül, ha a munkaidőd felét végig beszélgeted vagy lakásmutatások miatt veszel ki szabadságot?)… Ha valakinek van egy teljes állása, mellé még családja is, szeretne talán valami mást is csinálni, ne adj isten hobbija van, akkor az ingatlaneladásra vajmi kevés ideje marad. Két dolgot tehet: lemond valamiről az eladás érdekében, vagy sokáig húzza-vonja az eladási folyamatot (netalántán még el sem adja…). Nem lenne jobb, ha valaki helyetted töltené az idejét a bizonytalan érdeklődőkkel, és aktaszagú hivatalok soraiban állva?

Az ingatlaneladás rengeteg energiával is jár. Sok mindent fejben kell tartanod, ami már önmagában megterhelő: hány jelentkező van, ki mennyit ígért, mikor jön, mit mondtál neki, mit kell még feltétlenül elmondanod neki. Sokat kell majd rohangálnod, akár napközben is a munkahelyedről, de egy megterhelő munkanap után is fárasztó még 3 órán keresztül idegen embereket körbevezetni az ingatlanon. Aztán ott vannak a jogi dolgok, amitől minden embernek ugrik egyet a gyomra, és pár perc jogi szöveg olvasása után a fejüket fogják. Miért ne bíznád ezt egy olyan emberre, akinek ez a szakmája, akinek az energiatartalékai pontosan azért vannak, hogy a te lakásod minél előbb, és minél magasabb áron elkeljen?

Sose gondolnád, de az ingatlanközvetítő pénzt is tud neked spórolni. Képzeld el például, hogy rövid internetes kutakodás után magad próbálod beárazni a lakásod. Nem vagy szakképzett értékbecslő, így csak a világhálón található, hasonló ingatlanok árai alapján tudsz tájékozódni, és nagyjából belőni, hogy mennyit is érhet a lakásod, házad. Nem kivétel, hogy ráhibázol és eltalálod, mennyi a valós érték, de mi történik akkor, ha alábecsülöd, vagy épp ellenkezőleg, túl magas árat állapítasz meg.

Az első esetben, azt hiszem, nem kell túlmagyaráznom a dolgot. Lehet, hogy rengetegen jelentkeznek a lakásra, és rövid időn belül eladod, de hogyan is? ÁRON ALUL! Lehet, hogy 1-2-3 millióval is többet ért az otthonod, de neked erről fogalmad sem volt… Pedig milyen jól tud jönni ennyi nulla! ☺

A második esetben, kérdezheted, mégis miért járnál rosszul? Hiszen többért adtad el, mint amennyit ért! Igazán jó üzlet! Hát, ebben igazad van. De képzeld csak el: többet kérsz a lakásért, mint amennyit ér. Az érdeklődők ezt lehet, hogy észreveszik, vagy egyszerűen csak sokallják az összeget. Sokan nézik a lakást, de senki nem vásárol. Lehet, hogy dupla, vagy tripla annyi idő alatt fogod eladni, mintha egy hivatásos ingatlanközvetítő állapította volna meg az árat. Ez esetben pedig megnövekedik a hirdetésekre költött összeg, az a pénzt, ami az „órabéred” vagyis a hirdetésekkel való szöszmötölés, a lakásmutatásokra szánt idő. Pedig, ha reális áron hirdeted, akkor időben, a legnagyobb haszonnal mehet el. Egy ingatlanközvetítő ért ehhez.

Összességében tehát egy jó ingatlanközvetítő időt, energiát és pénzt spórol neked.

Miért lehet még szükséged ingatlanközvetítő segítségére?

Ha még mindig úgy érzed, hogy ez az egész egy humbug, és nem ingatlanközvetítő közreműködésével szeretnéd eladni az ingatlanod, hanem magadra vállalod ezt a terhet, akkor kérlek, játssz velem egy kicsit!

  • Amikor le szeretnéd vágatni a hajad, megcsinálod magadnak, vagy elmész egy fodrászhoz?
  • Amikor elromlik az autód, akkor magad szereled, vagy elviszed egy szerelőhöz?
  • Amikor beteg vagy, akkor magad állsz neki a gyógyításnak, vagy elmész orvoshoz?

Ha nem vagy egy polihisztor, vagy nem törekszel arra, hogy mindent mindig magadnak oldj meg, akkor legtöbbször azt válaszoltad, hogy a szakember segítségét veszed igénybe, ugye?

Miért ne tennéd ezt akkor, amikor a legnagyobb, pénzben mérhető vagyontárgyadról van szó?

Ha szeretnéd, hogy egy több, mit 10 év tapasztalattal rendelkező szakember értékesítse az ingatlanod, ☞ jelentkezz ☜ és beszéljük át, hogyan tudok én a segítségedre lenni! ☺