Az eladó szerint a vevő, a vevő szerint a tulaj, ami nem túl szerencsés helyzet. Sokan ráadásul a lakás értékét is összefüggésbe hozzák a közvetítői díjjal, de el kell árulnom azt a titkot, hogy az ingatlanos jutalékának semmi köze ehhez az összeghez!

De mielőtt elárulnám, hogy mi az igazság és akkor ki fizet, kinek és mennyit, lássuk az alábbi párbeszédet, ami gyakran hangzik el ingatlanos és ügyfél között:

Ingatlanos: A lakása X millió forintot ér, hölgyem.
Eladó: Köszönöm. Akkor erre jön az Ön jutaléka, vagyis akkor Y forintért hirdessük meg!

Nos, bár nagyon hízelgő, amikor valaki azt gondolja, hogy többet ér a lakása, ha én értékesítem, de sajnos a vevőt ez cseppet sem fogja érdekelni, így a fenti párbeszédet mindig magyarázkodás követi. A vevő ugyanis annyit fog fizetni az ingatlanért, amennyit szerinte ér, azaz ha drágának találja, akkor egészen egyszerűen nem fogja megvenni. Ahhoz, hogy elfogadja az ingatlanos jutalékát magába foglaló plusz százalékot a vételárban, bizony elképesztően bele kell szeretnie a lakásba. Ezért persze tudsz tenni, de sajnos nehezen befolyásolható.

Most pedig, hogy ezt tisztáztuk, jöjjön a rossz hír: az ingatlanközvetítő jutaléka az eladó költsége.

Lássuk miért: Amikor megbízol, hogy adjam el a lakásod, akkor egy szolgáltatást veszel igénybe, aminek ára van.

Ugyanolyan, mint amikor moziba mész. Akkor is te fizetsz és nem a mozi fizet neked, ugye? Bár sokkal vidámabb lenne az élet, de sajnos ez a csúf igazság. Esetünkben ráadásul nem egy vagy két mozijegy áráról van szó, hanem olyan összegekről, aminek elvesztését szinte kivétel nélkül minden pénztárca megérez. Nem csoda hát, hogy sokan szeretnének spórolni rajta. Ezért szoktam azzal a nézőpont váltó megközelítéssel próbálkozni, miszerint az ingatlanközvetítő jutaléka nem költség, sokkal inkább befektetés!

Tudom, ez most nagyon reklám szagúnak tűnik, de engedd, hogy elmagyarázzam: Ha jó, megbízható ingatlanost választasz, akkor a befektetésed, vagyis az ingatlan tanácsadó jutaléka hamar megtérül, hiszen ahelyett, hogy akár évekig húzódna az eladás, a szakértőnek köszönhetően gyorsabban, egyszerűbben, kényelmesebben adhatod el a lakásodat és máris továbbléphetsz.

Egy szakértő ingatlanközvetítő megéri az árát, mert időt spórol neked, ráadásul megkímélhet olyan rossz döntésektől is, amik később a jutaléknál is nagyobb kiadást jelentenének. Elrettentő példáként itt van Helga esete. Az álomvevő szemtelenül jó ajánlatot tett lakására, Helga mégis majdnem az utcára került. Szörnyű, de te most tanulhatsz belőle, csak olvasd el a teljes történetet!

Amikor az ingatlanközvetítő neked keresi a pénzt

Bizony, ilyen is előfordul. Amikor konvertibilis valutában kifejezhető, hogy az ingatlanközvetítő mennyi pénzt keresett neked. Nem, itt most nem a megspórolt százezrekről, milliókról van szó, hanem azokról az esetekről, amikor az ingatlanközvetítő magasabb áron tudja eladni a lakást, mint amennyiért neked sikerülne! Azaz nem csak saját „költségét” termeli ki, de te is nagyobb bevételhez jutsz általa. Szerencsére erre is van példám! A sok közül egy, Anna esete.

Az ingatlan értékesítése során sok mindenen lehet spórolni, de az ingatlanszakértőn nem érdemes.
Kérdezd csak meg azokat, akiknek már segítettem!