Van egy ingatlanod, amit szeretnél eladni, de a legtöbben csak riogatnak, hogy akkor bizony kösd fel a nadrágod, mert akár évekig is húzódhat, hiszen áll a piac? Nos, van benne valóság, de a sikeres ingatlaneladás leginkább egyetlen tényezőn áll vagy bukik. Máris mondom, hogy mi az, csak olvass tovább!

Na jó, egy kicsit még várnod kell, mert van pár dolog, amit előbb mindenképp érdemes tisztázni. Nézd el nekem, a szakmám iránti szeretem az oka, hogy szeretnélek jobban felvilágosítani. 🙂

Beszéljük meg először, hogy mitől függ az, hogy mennyi idő alatt lehet értékesíteni egy ingatlant. Függ a lakás elhelyezkedésétől, az állapotától, a méretétől, az árától. Valószínűleg nem kell külön megmagyaráznom, hogy egy jó helyen lévő, tökéletes állapotú, 3 szobás lakást nagyon alacsony áron, akár egy hét alatt is el lehet adni! Viszont a legtöbb esetben a tulajdonos nem, hogy nem olcsón, de inkább profittal szeretne megszabadulni az ingatlanától.

Ahhoz, hogy még jobban megértsük a helyzetet, nézzük meg, hogy másoknak miért tart sokáig eladni egy lakást, míg másoknak hamar sikerül.

A hibák alfája és omegája

A legtöbb ember először saját maga próbálkozik az ingatlaneladással, amivel nem is lenne baj, de mivel nem ez a szakmájuk, így nem értenek hozzá, úgyhogy nagy valószínűséggel rossz stratégia alapján próbálkoznak. Ez gyakran azt jelenti, hogy a tulaj rossz árat határoz meg, csinál néhány fényképet és elkezdi hirdetni a lakást a neten.

Amikor nem jönnek a vevők, akkor egy picit lejjebb viszi az árat. Amikor már hónapok telnek el és még mindig nem jelentkezett senki, csak ingatlanközvetítők, akkor beadja a derekát és megbíz egy (vagy több) ingatlanost – általában a legolcsóbbat.

Az ingatlanosokról azt gondolnánk, hogy érdekükben áll minél hamarabb eladni a lakást, hiszen akkor jutnak pénzükhöz, amikor megtörtént az adásvétel. Nos, bizonyára meg fog lepni amit erre mondok, de ez hatalmas tévedés!

Egy megbízható ingatlanszakértő tényleg megpróbálja a lehető leghamarabb értékesíteni az ingatlant, és ennek érdekében megmondja a tulajdonosnak, hogy mi az az ár, amiért el lehet adni. Ez legtöbbször kevesebb, mint amit a tulajdonos eredetileg elképzelt, ezért a kevésbé korrekt ingatlanos meg sem próbálkozik az ár megváltoztatásával. Féltik a megbízásukat és tudják, hogy az idő nekik dolgozik… A szerződés megkötésekor ugyanis a lakás bekerül az ingatlanos adatbázisába. Egy feltehetően kövérre duzzasztott gyűjteménybe, amit a potenciális vevőknek mutogat. Minden megbízási szerződéssel több ingatlan lesz ebben az adatbázisban, ami igen vonzónak tűnik a vevők számára. Minél nagyobb adatbázisból válogathatnak, annál szívesebben mennek az adott ingatlanirodához. Így már el is jutottunk oda, hogy miért nem feltétlen sietős az ingatlanos számára az eladás.

Mi történik később? Eltelik egy fél év, még mindig ott lóg a levegőben az eladás. Ekkor a tulajdonos is kezdi érezni, hogy valami nincs rendben. Ekkor az ingatlanos bepróbálkozik, hogy talán próbálják meg egy kicsit olcsóbban!
Az új áron általában pár hónapon belül sikerül az értékesítés, ekkor az ingatlanos és az ingatlantulajdonos is boldog, de ezt sokkal hamarabb is meg lehetett volna csinálni.

Most pedig jöjjön, amit megígértem: min múlik a sikeres ingatlaneladás?

Kedves Olvasó, mostanra már valószínűleg magad is rájöttél, hogy a gyors értékesítés titka a jó ár. De milyen is a jó ár? Egy szóval reális, kicsit jobban kifejtve: nem alacsony, nincs túllőve a célon, pont annyi, amennyit hajlandóak fizetni érte.

Ezt az árat egy jó és megbízható ingatlanos képes meghatározni. Nincs benne semmi varázslat, egyszerűen ez a munkája, ehhez ért. Ezért, amikor engem kérnek fel egy ingatlan értékesítésére, akkor mindig személyesen nézem meg a lakást, kikérdezem a tulajdonost az ingatlan előnyeiről és hátrányairól, lemérem a helyiségeket, felmérem a környéket, az ingatlanárakat, minden nap elolvasom az aktuális gazdasági és ingatlanpiaci híreket és ez alapján mondom meg az ingatlan reális árát. Ami mindig a nehezebb feladat, hogy erről próbálom meggyőzni a tulajdonost is.

Amennyiben úgy látom, hogy nem fogunk tudni együttműködni, esetleg eladhatatlannak tűnik a lakás, akkor el sem vállalom a megbízást, hiszen nekem nem az a célom, hogy hatalmas, ám értéktelen adatbázist mutogassak a hozzám érkező vevőknek!

A hozzám forduló tulajdonosokkal 6 hónapos szerződést kötök, és ez alatt a 6 hónap alatt mindig sikerül eladni a lakást! Sőt, a lakások 82%-át 3 hónapon belül szoktuk értékesíteni.

Szeretnéd tudni, hogy hogyan add el lakásodat gyorsan, még a legrosszabb piaci helyzetben is?
Kattints ide és kérj egy időpontot!