Sikerült eladni az ingatlant… Hurrá, pénz áll a házhoz!
Ám mielőtt elkezdenéd boldogan számolni a milliókat, nem árt, ha felkészülsz arra, hogy ennek a pénznek egy jelentős hányadától már most elbúcsúzhatsz.

Összegyűjtöttem egy rövid cikkben, hogy mik azok a költségek, amikkel számolnod kell, ha eladtad az ingatlanod. Olvass tovább!

A nem-tudatos ingatlaneladók körében gyakori probléma, hogy a lakás vételárát azonnal elkezdik elkölteni és nem számolnak azzal, hogy a közeljövőben még lesz néhány nagyobb kiadásuk.
Ilyenkor jönnek az SOS hitelek, a kölcsönkérés a rokonoktól, hogy ki tudják fizetni a költöztetőket, a malacpersely kiborogatása, hogy ne kelljen leégve állni a földhivatal pénztára előtt.

Szeretnélek megkímélni ettől a stressztől ezért összegyűjtöttem, milyen költségeid várhatóak miután sikerült eladni a lakásodat!

 • Adó
  Kezdem a legjobb hírrel: ha szerencsés vagy, nem kell a lakás eladása után adót fizetned. Ha több mint 5 éve vetted, akkor adómentesen eladhatod. Ha lakásod még nincs 5 éves, akkor az adó mértéke sávosan változik.  Itt  megnézheted, hogy ingatlanod eladása után kell-e adót fizetned, és ki is számolhatod, hogy ha igen, akkor mennyit.
 • A terhes lakás költségei
  Most nem arra célzok, hogy ingatlanod esetleg áldott állapotban volt egy kisebb lakással (pedig milyen jó is lenne, ha az ingatlanok így szaporodnának, nem?), hanem arra az esetre, amikor jelzálog, hitel, bármilyen teher van az ingatlanon.
  Bár  a múltkori cikkben  már tisztáztuk, hogy a hitelt a vevő fizeti ki, de sajnos a törléshez kapcsolódó költségek téged terhelnek. Ez banktól és a hitel mértékétől függően változhat.
 • Földhivatali eljárás költségei
  Bizony, a földhivatal sem ingyen dolgozik (sajnos). Ha sikerül eladni a lakásodat, akkor a földhivatal eljárási költségeivel is számolnod kell – a földhivatali ügyintézés idejéről nem is beszélve. ?
 • Az ingatlanközvetítő jutaléka
  Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, aki segített neked, hogy lakásodért cserébe egy kupac pénzt kapj. Az adásvétel után bizony még ki kell fizetned az ingatlanost is!
  A legtöbb ingatlanközvetítő jutaléka a lakás árának egy bizonyos százaléka, amit már a megbízási szerződésben rögzítettetek. Ezen felül az ingatlanközvetítő felé más költséged nincs.
 • A költözés, lomtalanítás költségei
  A költöztetők, az autó bérlése, szükség esetén a lomtalanítás és a fölösleges cuccok elszállítása olyan költségek, amelyekről elsőre hajlamos megfeledkezni az ember, és csak akkor kap észbe, amikor a szolgáltatókat hívogatja, hogy hol kaphatna segítséget azért a kis pénzecskéért, ami még a zsebében maradt.
  Mielőtt ingatlanod értékét befektetnéd új otthonod berendezésébe, érdemes előre elkülöníteni azt az összeget, amit a költözésre szánsz majd.
 • Ügyvédi költségek
  Jó hír: az ügyvédi költségek NEM téged terhelnek. Az ügyvédet teljes egészében a vevő fizeti. Te hátradőlhetsz és fellélegezhetsz végre, hiszen ha a fentieket már mind kifizetted, akkor nincs más hátra, mint boldogan elkölteni a lakás vételárát – például egy új lakásra. ☺

Ha szeretnél tutira menni, és biztos lenni abban, hogy semmit sem hagysz ki, akkor érdemes olyan ingatlanközvetítőt keresned, aki nemcsak az adásvételi szerződés pillanatáig, hanem egészen a lakáseladási folyamat végéig melletted áll és mindenben segít.
☞ Ide kattintva találhatsz egyet. ☺