Az ingatlanunk értékbecslése mindig igen nehéz feladat. Nem elég csak a négyzetmétert és a szobák számát alapul venni, hiszen számtalan tényező van, ami még befolyásolhatja az árat. Nem is gondolnánk, hogy mennyi apróság játszhat közre.

  • Van-e lift a lépcsőházban?

Ha arra a kérdésre kéne válaszolni, hogy melyik szint a legideálisabb egy társasház és panel esetében, valószínűleg az első, második és harmadik emeletre esne a választás. Ezek még könnyedén megközelíthetők gyalog is.

A többi emelet esetében viszont már felmerül kérdésként, hogy a lépcsőházban van-e lift. Hiszen ha nincs, az nagyban ronthatja a lakás értékelését. Az idősebb embereknek, de egy nagy bevásárlás után még a fiataloknak is nehéz lehet lépcsőn felmászni egészen a tizedikig.

  • Mekkora a belmagasság?

A belmagasság mérete legalább annyira fontos, mint a lakás alapterülete. Hiszen minél magasabbak a szobák, annál nehezebb felfűteni őket. A magas rezsi pedig sokat tud rontani a lakás értékén.

  • Milyen a lakás tájolása?

Bármilyen meglepő, de ha a lakás értékbecsléséről van szó, befolyásoló tényező lehet a lakás tájolása is. Egyáltalán nem mindegy, hogy déli vagy északi fekvésű az ingatlan. A belső udvarra néző ablakokat általában jobban preferálják a vevők, hiszen nem csak szebb a kilátás, de csendesebbek is, mint egy utcafrontos lakások.

  • Mennyire zöld a környék?

Ha értékbecslésről van szó, nem szabad megállni a bejárati ajtónál. A környék adottságai vagy épp hiányosságai is mind fontos szempont. A közelben található zöld övezetek és parkok mind növelik a lakás értékét. A kisállatos és kisgyermekes vevőket pedig könnyebb is velük becsalogatni.

  • Mi van a közelben?

A környék felmérésének szempontjából nem elhanyagolható tényező a közelben lévő létesítmények sem. A közeli szupermarketek, iskolák, gyógyszertárak, buszmegállók mind felpontozzák a lakásunkat.

  • Mennyire komfortos a lakás?

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy milyen komfortfokozatba esik a mi lakásunk Ebben a versenyben messzemenően az összkomfortos és komfortos lakások viszik a prímet. A fűtés esetében az egyedi fűtés szintén nagy pozitívum.

  • Van-e benne lehetőség?

A lakás értékét nem csak a jelenlegi állapota határozza meg, de az is, hogy mi mindent lehet belőle kihozni a jövőben. Lehet-e összenyitni bizonyos szobákat és ezzel tágítani a teret vagy épp ellenkezőleg, leválasztani szobákat egymástól? Lehet, hogy most még alakításra vár, de ha van benne potenciál, az egyértelműen csak javít az értéken.

  • Jár-e hozzá parkoló?

Budapesten belül nagyon drága a parkolás és a legtöbb panellakásnál külön kell garázst bérelni. Így, ha a mi lakásunkhoz eleve jár parkoló, az sokat tud dobni az áron.

Ha szeretnél minél pontosabb és reálisabb képet kapni az eladandó lakásod piaci értékéről, keress minket bátran!

Ide kattintva akár már most kérheted az ingyenes értékbecslő csomagunkat!