Amikor árajánlatot kérsz egy ingatlanostól, vagy utánaszámolsz a százalékoknak, könnyen lehet, hogy a szívedhez kapsz; ennyi pénzt kiadni csak azért, hogy valaki eladja a lakásodat? Főleg, mivel az ingatlanosok látszólag nem is csinálnak semmit: feltesznek néhány hirdetést, hoznak egy pár vevőjelöltet, és voilá, már el is van adva az ingatlan! Miért kell ezért százezreket fizetni?

Valóban, a számítógép előtt ülni, hirdetéseket pötyögni és telefonálgatni – ez nem tűnik túl nagy munkának. De tudod-e, hogy valóban miért fizeted az ingatlanost? Mit kell(ene) egy profi ingatlanosnak megtennie azért, hogy rövid időn belül eladd a lakásodat?Lássuk hát, melyek az ingatlanos legfontosabb teendői akkor, amikor neked segít lakásod eladásában!

 1. Az ingatlan megtekintése, beárazása

  Ahhoz, hogy az ingatlanos pontos tájékoztatást tudjon adni az érdeklődőknek, alaposan ismernie kell a lakásodat; tájékozódni előnyeiről és hátrányairól, megismerni a lakás tulajdoni viszonyait, átnézni a papírokat, a közüzemi számlákat… tudnia kell minden olyan információt, ami a vevőt majd érdekelheti. Ezt nem lehet öt perc alatt megbeszélni; az első találkozó legalább egy órás. Ez tehát eddig egy óra órabére.

 1. Fényképek készítése

  A profi képekhez idő kell: öt perc alatt, három kattintással még a legügyesebb fotósok sem igazán tudnak csábító képeket készíteni otthonodról. Főleg, ha itt-ott el kell pakolni egy kicsit, vagy a vonzóbb hatás érdekében át kell rendezni a lakást…
  Ám mivel a fotózás általában az első alkalommal történik, itt ne számoljunk újabb órabért – hacsak nem akarjuk kiszámítani, hogy hány órán keresztül kellett az ingatlanosnak fotózást tanulnia…

 1. Hirdetések megírása, feltöltése, frissítése

  Sokan azt hiszik, hogy hirdetést írni nem nagy kunszt: annyi van már a neten, hogy abból pár perc alatt össze lehet ollózni egy újat.
  A valóság az, hogy a profi ingatlanos minden lakáshoz, minden ingatlanportálra (!) egyedi hirdetést állít össze, ami akkor is legalább fél órát vesz igénybe hirdetésenként, ha már nagyon rutinos és gyors.
  A hirdetéseket pedig nem elég feltölteni; mindennap, sőt, akár naponta többször is frissíteni kell, hogy a találati lista elején – és a lakáskeresők szeme előtt – legyenek. Ez minimum 2-3 munkaórát vesz igénybe. Naponta.

 1. Hirdetés hirdetése

  Nem ritkán előfordul, hogy az ingatlanportálra feltöltött szöveg és kép nem elég; az ingatlan eladásának érdekében külön reklámot vagy reklámokat készít az ingatlanos, esetleg kiemeli a hirdetésedet. Ez nem csak időbe, hanem pénzbe is kerül, amit az ingatlanos előre kifizet – és majd csak a jutalékból kapja vissza.

 1. Érdeklődők kezelése

  Ha szerencséd van, akkor az ingatlanos már csak a komoly érdeklődőkről számol be neked.
  Jobb, ha nem is tudod, hogy egy-egy hirdetésre mennyi komolytalan „vevőjelölt” jelentkezik, akiket az ingatlanosnak tudnia kell kiszűrni és finoman elhárítani! Ezzel magának és neked is rengeteg időt és energiát spórol meg a későbbiekben; de addig nyugodtan számoljunk legalább fél órával naponta.

 1. Lakás bemutatása

  Ha az ingatlanos jól végzi a dolgát, előbb-utóbb „felvisz hozzád valakit”. Ha nagyon jól végzi a dolgát, akkor kevés valakit, hiszen a ☞ lakás nem múzeum. ☜ Ha nagyon-nagyon jól végzi a dolgát, akkor csak egy vevőjelöltet hoz, de az meg is veszi a lakást. ☺
  Mindenesetre, ha az ingatlanos árát szeretnéd kiszámolni, nyugodtan számolj érdeklődőnként egy órát+az egyeztetéseket+az utazási időt!

 1. Adás-vétel megszervezése, szerződések elkészítése, papírok elintézése

  Ez az a pont, ahol az ingatlanos a legtöbb pénzt és időt spórolja meg neked! Az eladás során végig melletted áll; kiharcolja neked, hogy az ingatlanod valós értékét kapd, elintézi a papírmunkát, elmegy helyetted a földhivatalba, az ügyvédhez, egyeztet a vevővel…
  Ha jártál már hivatalban, akkor tudod, hogy ezek az elfoglaltságok nem feltétlenül egyórásak. És nem csak egy alkalommal megyünk. Ha például hitel is szerepel az eladásban, akkor több kört is kell futni a földhivatal, az eladó és a vevő között! Ez az óradíj is benne van az ingatlanos árában.
  Sőt, azoknak az óráknak a díja is, amíg a jogszabályokat tanulmányozza, hiszen az adásvételnél észnél kell lenni; legalább annyira ismerni kell a szerződés kötelező elemeit, mint az ügyvédnek. Az ingatlanos a te érdekeidben különösen odafigyel az apró betűkre és a kiskapukra is!

Apropó, ingatlanos ára

Amikor a jutalékot számolgatod, ugye, nem feledkezel meg azokról a százezrekről – vagy akár milliókról! – amit megspórol neked egy igazán profi, szakértő ingatlanos, aki végig támogat téged az eladási folyamatban? Hát, ezzel telnek mindennapjaink; ezért kapjuk a fizetésünket tőled. És ne feledd: fizetést csak akkor kapunk, ha tényleg, sikeresen eladtuk a lakást. Mit gondolsz, megérjük a pénzünket?

Ha Te is szeretnéd ingatlanos segítségét igénybe venni az egyik legértékesebb vagyontárgyad eladásánál, keress minket bátran!

Ide kattintva akár már most foglalhatsz magadnak időpontot!