Már nem egyszer említettem, hogy az első és legfontosabb lépés, amivel indítani kell a lakáseladásunkat, az a terv elkészítése. De ez nem merül ki annyiban, hogy írunk egy frappáns hirdetést és azt publikáljuk mindenféle ingatlanhirdető portálon. A tervezet szerves részét kell, hogy képezze az áralku stratégiánk is.

Miért fontos az áralku stratégia?

Valószínűleg neked sem mindegy, hogy pár millióval kevesebbért vagy többért adod el a lakásodat. Pedig az, hogy melyik végkimenetellel fog végződni az alkudozás, nagyban múlik azon is, hogy milyen stratégiával indulsz neki az árajánlat megvitatásának.

Az alku elkerülhetetlen része az ingatlaneladásnak, ahol a vevő és az eladó szinte minden esetben ellenkező céllal indul. A te érdeked, hogy minél jobb áron adj túl a lakásodon, még a vevőnek az elsődleges szempont, hogy minél jobb áron jusson hozzá. Fontos hát, hogy a végeredmény mind a kettőtöknek teljes mértékben megfeleljen.

Miből áll a jó stratégia?

Egy jó stratégia alapja mindig az, hogy tisztában vagy azzal, mit is szeretnél. A vevő csak akkor fogja kifizetni az ajánlott összeget, ha érzi, hogy tényleg megéri neki. Hiszen senki sem köt szívesen üzletet úgy, hogy nincs teljes mértékben meggyőződve arról, hogy ez számára nem csak ráfizetés lenne.

Így a legfontosabb, hogy meg tud győzni a lakás iránt érdeklődőket, hogy igenis ez az ingatlan minden egyes milliót megér. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges az áralku stratégia kidolgozása.

Az nem elegendő, ha tisztában vagy vele, hogy a lakásodnak mi a reális ára, de fel is kell készülnöd arra, hogy Te mit fogsz lépni, ha alkudozásra kerül a sor. Akár még több milliót is bukhatsz, ha kicsúszik a kezed közül az irányítás. Ezért is fontos, hogy már jó előre megírd magadnak a forgatókönyvet és azt, hogy mit is fogsz majd mondani.

Ha nem vagy tisztában azzal, hogy mégis mi az a reális ár, amiért érdemes meghirdetni az ingatlanodat, akkor kérj tőlünk segítséget.

Ide kattintva akár már most rögtön kérheted az ingyenes értékbecslő csomagunkat.

Legyen rá egy jó indokod

A legjobb, ha nem csak odavetsz egy árajánlatot az érdeklődők elé, de alaposan meg is indokolod a döntésedet. Ezzel már azt is érzékeltetni tudod, hogy milyen engedményeket vagy hajlandó tenni a későbbiekben. Így a vevő számára is egyértelmű lesz, hogy miben gondolkodhat és neked is meglesz rá az esélyed, hogy Te irányítsd az alku folyamatát.

Ha nem kívánsz alkudozni és ezt valahogy közölni is szeretnéd a másik féllel, akkor nyugodtan mond meg neki, hogy nem rajta szeretnétek meggazdagodni, csupán csak reális áron akarjátok eladni a lakásotokat. A legjobb, ha a döntéseteket alá is tudjátok támasztani azzal, hogy egy profi értékbecslő segítségét vettétek igénybe. Ezzel nem csak alaposságot, de magabiztosságot is sugall. Ráadásul finoman arra is utalhatok vele, hogy nem kívántok engedni az árból.

„Nem terhelt az ingatlan, nincs szükségünk különösebb előlegre, a fizetési ütemezésben is alkalmazkodóak vagyunk.” Ezzel érzékeltetheted, hogy bár rugalmas vagy, nem vészhelyzet szerűen kell a pénz, így képes vagy várni a számodra tökéletes ajánlatig.

„Ha szükséges, rövid időn belül készen állunk az adásvételi szerződés megkötésére.” Ezzel azt üzened: Te már tudod, hogy mit akarsz, meghoztad a végleges döntésedet és teljes mértékben biztos vagy benne.

Tartsd kezedben az irányítást

Fontos, hogy már eleve te vedd a kezedbe az irányítást, de ezután végig ügyelned kell arra, hogy képes is legyél magadnál tartani. Határozz meg magadnak egy felső és alsó határt is, ami alá már nem vagy hajlandó menni, ha mégis alkudozásra kerül a sor. Próbáld úgy vezetni a beszélgetést, hogy az végig a te érdekeid mentén haladjon.

Ha úgy érzed, segítségre szorulsz a lakásod értékesítésével kapcsolatban, fordulj hozzánk nyugodtan. Mi segítünk neked, hogy a lehető legzökkenőmentesebben tud eladni az egyik legnagyobb vagyontárgyadat.

Ide kattintva akár már most is foglalhatsz magadnak időpontot.