Ahogy a magánéletben, úgy az ingatlan adás-vétel során is komoly ára lehet a hűtlenségnek.

A közelmúltban megismerkedtem egy eladóval, aki több ingatlanközvetítővel is szerződést kötött abban a reményben, hogy így majd gyorsan, esetleg jobb feltételekkel sikerül eladnia a lakását.
El is adták, ám hamar kiderült, hogy a csalárdságnak súlyos ára volt, az eladónak végül több százezres extra költsége keletkezett egyetlen apró félrelépés miatt…

Te hogyan kerülheted el ezt a hibát? Olvass tovább, elárulom!

Korábban már írtam arról, hogy miért nem érdemes több ingatlanost is megbízni ugyanazon lakás eladásával: a ☞ „7 ingatlanos egy csárdában” történet éppen azt ecseteli, hogy a mennyiség sokszor a minőség rovására megy.

Akkor még időben döbbent rá a tulajdonos, hogy rossz döntést hozott, és olcsón megúszta tévedését.
A közelmúltban azonban egy eladónak ennél jóval súlyosabb árat kellett fizetnie…

Amikor a vevő sem hűséges

Történt egyszer, hogy egy eladó szerződést kötött több ingatlanossal is.
Az egyik ingatlanközvetítőhöz bejelentkezett egy fiatal hölgy, Anna, aki a hirdetések között megtalálta a lakást, és azonnal bele is szeretett; szeretné minél hamarabb megnézni!
Egyelőre csak egyedül felméri a terepet, és ha tetszik neki, akkor a férje is megnézné majd a lakást.

A lakásbemutatás a szokott módon megtörtént, Annának tényleg nagyon tetszett az ingatlan, a bemutatás után fel is hívta a férjét, hogy ezt feltétlenül meg kell venniük! Megbeszélték, hogy ha hazaért, elküldi a hirdetést a férjének, ő pedig megbeszéli az ingatlanközvetítővel, hogy mikor tudja megnézni.

Anna – ígéretéhez híven – rákeresett a hirdetések között az ominózus lakásra. Hamar megtalálta, és elküldte a férjének, aki időpontot egyeztetett a hirdetésben szereplő telefonszámon, megnézte a lakást és hamarosan meg is történt az adás-vétel.

A nagy boldogságban sem Annának, sem a férjének nem tűnt fel, hogy az a hirdetés, amire Anna jelentkezett, és az, amelyiket átküldte a férjének, két külön ingatlanirodához tartozik.
Az eladó pedig nem tudott róla, hogy a két, külön érkező érdeklődő valójában férj és feleség és együtt fogják megvenni a lakást…

Miért került sokba ez a félreértés az eladónak?

Az ingatlan megtekintése során az érdeklődők mindig aláírnak egy „ingatlan megtekintési nyilatkozatot”, amellyel igazolják, hogy az adott lakást egy bizonyos ingatlanos ajánlására tekintettek meg. Később ez lesz az elszámolás alapja.

És mivel Anna és a férje két külön ingatlaniroda képviselőjével érkezett, a tulajdonjog bejegyzése után az eladó két számlát is kapott, hiszen mindkét ingatlanos elvégezte a feladatát: vevőt vitt.

Ha igazán profi ingatlanközvetítőt választasz, nem kell mellé másik. A jó ingatlanközvetítő képes együttműködni más irodákban dolgozó kollégáival is, így a valóságban egy csapat közvetítő fog neked dolgozni ugyanazért az árért!

Hogyan aknázhatod ki az ingatlanosok együttműködésében rejlő lehetőségeket?
Következő cikkem éppen erről szól majd… ☺